Pritvor Munibu Ahmetspahiću

Tužilaštvo BiH predložilo je pritvor za Muniba Ahmetspahića (1990. )koji je osumnjičen za krivično djelo terorizma i osnivanja terorističke grupe.

Bosna i Hercegovina 26.11.2018 | 13:23
Pritvor Munibu Ahmetspahiću
Pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi osumnjičeni mogao ponoviti krivično djelo, kao i opasnosti da bi njegov boravak na slobodi mogao izatvati uznemirenje javnosti i narušavanje bezbjednosti. 

Nakon ispitivanja osumnjičenog postupajući tužilac Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za:

Muniba Ahmetspahić, rođenog 20.06.1990. godine u Zenici (poznat i po nadimcima "Ebu Davud", "Osman" i "Mugira").

Ahmetspahić je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je od 2013. godine, u dva navrata, duži vremenski period proveo na području Sirije, gdje se borio na strani tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), koja je od Savjeta Bezbjednosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom, te se borio u jedinicama radikalnih vjerskih skupina "Džebhatu Nusra" i "ISIL".

Tokom istrage, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni komunicirao i koordinisao aktivnosti sa drugim državljanima BiH, koji se nalaze na području Sirije i Iraka, kao i da je po dolasku u BiH organizovao i pomagao odlazak drugog državljanina BiH, na to područje.

Takođe, osumnjičeni Ahmetspahić je osoba koja se dovodi u vezu sa Mevlidom Jašarevićem, osuđenim za napad na ambasadu SAD u oktobru 2011. godine.

U ovom predmetu i provedenim istražnim operacijama, ostvarena je značajna međunarodna saradnja sa partnerskim instuticijama SAD.

Osumnjičeni Ahmetspahić tereti se za krivično djelo organizovanje terorističke grupe iz člana 202. d. i krivično djelo terorizma iz člana 201. KZ BiH. 

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) uhapsili su prije tri dana Muniba Ahmetspahića na Međunarodnom graničnom prelazu Aerodrom Sarajevo.
 
On je uhapšen zbog sumnje da je kao pripadnik terorističkih organizacija boravio na ratištu na području Sirije i Iraka i da priprema . teroristički napad.

Ahmetspahić rodom iz Zenice, godinama je boravio u selu Maoča, poznatom kao mjestu boravka pripadnika Selefijske zajednice.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Kralj

26.11.2018 12:40

Dok im je tamo išlo sve po planu, niko se nije vraćao, bar ne živ. Fino im bilo, pare na vrijeme,po tri žene imali, malo se mole Bogu, malo ubijaju civile i super. Čim je Rujo udario, zdimili!

ODGOVORITE
Name

RAJKO

26.11.2018 13:35

Najveci teroristi na Balkanu su srpski teroristi iz Srpske casti!

Name

Re.Ramiz

26.11.2018 13:43

Ne predstavljaj se lažno Ramo,dobio su novi nacionalni identitet, dobio si novi zastavu,šta ti sad fali??

Name

Rajko

26.11.2018 12:56

Odkud to da bošnjačk bude optužen za terorizam, nemoguće?! Nešto malo komentara iz federacije na ovu temu

ODGOVORITE
Name

Pendula

26.11.2018 13:32

Sto se mene tice neka ga objese odma ako je ubijao ljude ,pozz iz Federacije

Name

Budala kao i ti

26.11.2018 13:17

Zatvoriti i baciti ključ.

ODGOVORITE