Побједа и за крај - Хамилтон прославио голишав!

Хамилтон на најбољи начин завршио рекордну сезону! Луис Хамилтон, нови-стари шампион Формуле 1, ову сезону завршио је на најбољи начин – победом на Великој награди Уједињених Арапских Емирата.  Била је ово последња трка за Фернанда Алонса у Формули 1, а Кимија Раиконена у Ферарију. Крај једне ере!

Остали спортови 26.11.2018 | 08:00
Побједа и за крај - Хамилтон прославио голишав!
Хамилтон је одвозао још једну изузетну трку у Абу Дабију и дошао до 73. тријумфа, чиме је, у последњој трци, на најбољи могући начин завршио фантастичну сезону у којој је остварио 11 победа.

Енглез је већ обезбедио пети трофеј у каријери којим се изједначио са Хуаном Мануелом Фанђом, па је испред њега остао само Михаел Шумахер са седам. 

Луиса је у Абу Дабију бодрио велики пријатељ Вил Смит који је био гост Мерцедеса, а овај му је вратио сјајном представом – у раној фази је отишао да узме ултрамеке гуме, вратио се као шести, а у наставку само чекао да му се отвори пут ка првом месту. 

То се, пошто су се смењивали Валтери Ботас и Данијел Рикардо на врху, догодило двадесетак кругова пре краја и од тада се није освртао. 

Иза Хамилтона су остали другопласирани Себастијан Фетел и Макс Ферстапен, док су првих 10 комплетирали Рикардо, Ботас, Карлос Саинс, Леклер, Серхио Перес, Роман Грожан и Кевин Магнусен. 

Трка у УАЕ била је изузетно занимљива у првом и поприлично досадна у другом делу, а почела је стравичним удесом Ника Хулкенберга, који се по контакту са Грожаном, двапут преврнуо и болид му се запалио. Срећом, прошао је без повреда, а ореол му је вероватно спасао живот. 

За занимљиве борбе побринули су се Ферстапен, Ботас, Леклер и Саинс, а ова трка остаће упамћена и по неколико детаља – двоструки шампион Фернандо Алонсо се опростио од Формуле 1 (завршио на 11. месту), Кими Раиконен је због квара мотора одустао од последњег наступа за Ферари, док је Рикардо завршио своју епизоду у Ред Булу. 

Хамилтон је иначе оборио рекорд Ф1 са 408 бодова, а као и претходних сезона, Мерцедес је убедљиво освојио титулу у конкуренцији конструктора. 

У врху генералног пласмана није било превише промена – Фетел је остао други, Раиконен трећи упркос одустајању, четврти је Ботас, испред Ферстапена.

Шампионско славље и за крај!

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је ове недеље и у последњој трци овогодишњег шампионата Формуле 1 у Абу Дабију, пошто је водио од почетка до краја трке за 73. тријумф у каријери, чак 11. ове сезоне.

Он је победио резултатом један сат, 39 минута,40, 382 секунде. 

Друго место заузео је возач Ферарија Себастијан Фетел са заостатком од 2,581 секунду, а трећи је био Макс Ферштапен из Ред Була са 12,706 секунди заостатка.

Четврто место заузео је Данијел Рикардо из Ред Була, пети је био Валтери Ботас из Мерцедеса, а шесто место заузео је Карлос Саинц из Реноа. Бодове су још освојили Шарл Леклер из Заубера, возач Форс Индије Серхио Перес и возачи Хаса Роман Грожан и Кевин Магнусен.

Возач Мекларена Фернандо Алонсо каријеру је завршио освајањем 11. места у Абу Дабију. 

По завршетку трке, Хамилтон и Фетел су возили у равни са Алонсом, направили "почасну гарду" и одали му почаст на успешној каријери у Формули 1.

Такође, фински возач Кими Раиконен возио је последњу трку за Ферари, али је није завршио због проблема са мотором. Већ после седам одвезених кругова се паркирао на стази, а подсетимо наредне сезоне ће седети у болиду Заубера. 

Шампионске титуле ове године одбранили су Луис Хамилтон и Мерцедес, који је био најбољи у конкуренцији конструктора. 

Трку је обележио и инцидент у првом кругу трке. Дошло је до контакта Себастијана Грожана и Ника Хилкенберга, чији се болид неколико пута окренуо и ударио у заштитну ограду. Болид је био преврнут, а из задњег дела избила је ватра.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар