Pobjeda i za kraj - Hamilton proslavio golišav!

Hamilton na najbolji način završio rekordnu sezonu! Luis Hamilton, novi-stari šampion Formule 1, ovu sezonu završio je na najbolji način – pobedom na Velikoj nagradi Ujedinjenih Arapskih Emirata.  Bila je ovo poslednja trka za Fernanda Alonsa u Formuli 1, a Kimija Raikonena u Ferariju. Kraj jedne ere!

Ostali sportovi 26.11.2018 | 08:00
Pobjeda i za kraj - Hamilton proslavio golišav!
Hamilton je odvozao još jednu izuzetnu trku u Abu Dabiju i došao do 73. trijumfa, čime je, u poslednjoj trci, na najbolji mogući način završio fantastičnu sezonu u kojoj je ostvario 11 pobeda.

Englez je već obezbedio peti trofej u karijeri kojim se izjednačio sa Huanom Manuelom Fanđom, pa je ispred njega ostao samo Mihael Šumaher sa sedam. 

Luisa je u Abu Dabiju bodrio veliki prijatelj Vil Smit koji je bio gost Mercedesa, a ovaj mu je vratio sjajnom predstavom – u ranoj fazi je otišao da uzme ultrameke gume, vratio se kao šesti, a u nastavku samo čekao da mu se otvori put ka prvom mestu. 

To se, pošto su se smenjivali Valteri Botas i Danijel Rikardo na vrhu, dogodilo dvadesetak krugova pre kraja i od tada se nije osvrtao. 

Iza Hamiltona su ostali drugoplasirani Sebastijan Fetel i Maks Ferstapen, dok su prvih 10 kompletirali Rikardo, Botas, Karlos Sains, Lekler, Serhio Peres, Roman Grožan i Kevin Magnusen. 

Trka u UAE bila je izuzetno zanimljiva u prvom i poprilično dosadna u drugom delu, a počela je stravičnim udesom Nika Hulkenberga, koji se po kontaktu sa Grožanom, dvaput prevrnuo i bolid mu se zapalio. Srećom, prošao je bez povreda, a oreol mu je verovatno spasao život. 

Za zanimljive borbe pobrinuli su se Ferstapen, Botas, Lekler i Sains, a ova trka ostaće upamćena i po nekoliko detalja – dvostruki šampion Fernando Alonso se oprostio od Formule 1 (završio na 11. mestu), Kimi Raikonen je zbog kvara motora odustao od poslednjeg nastupa za Ferari, dok je Rikardo završio svoju epizodu u Red Bulu. 

Hamilton je inače oborio rekord F1 sa 408 bodova, a kao i prethodnih sezona, Mercedes je ubedljivo osvojio titulu u konkurenciji konstruktora. 

U vrhu generalnog plasmana nije bilo previše promena – Fetel je ostao drugi, Raikonen treći uprkos odustajanju, četvrti je Botas, ispred Ferstapena.

Šampionsko slavlje i za kraj!

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je ove nedelje i u poslednjoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1 u Abu Dabiju, pošto je vodio od početka do kraja trke za 73. trijumf u karijeri, čak 11. ove sezone.

On je pobedio rezultatom jedan sat, 39 minuta,40, 382 sekunde. 

Drugo mesto zauzeo je vozač Ferarija Sebastijan Fetel sa zaostatkom od 2,581 sekundu, a treći je bio Maks Ferštapen iz Red Bula sa 12,706 sekundi zaostatka.

Četvrto mesto zauzeo je Danijel Rikardo iz Red Bula, peti je bio Valteri Botas iz Mercedesa, a šesto mesto zauzeo je Karlos Sainc iz Renoa. Bodove su još osvojili Šarl Lekler iz Zaubera, vozač Fors Indije Serhio Peres i vozači Hasa Roman Grožan i Kevin Magnusen.

Vozač Meklarena Fernando Alonso karijeru je završio osvajanjem 11. mesta u Abu Dabiju. 

Po završetku trke, Hamilton i Fetel su vozili u ravni sa Alonsom, napravili "počasnu gardu" i odali mu počast na uspešnoj karijeri u Formuli 1.

Takođe, finski vozač Kimi Raikonen vozio je poslednju trku za Ferari, ali je nije završio zbog problema sa motorom. Već posle sedam odvezenih krugova se parkirao na stazi, a podsetimo naredne sezone će sedeti u bolidu Zaubera. 

Šampionske titule ove godine odbranili su Luis Hamilton i Mercedes, koji je bio najbolji u konkurenciji konstruktora. 

Trku je obeležio i incident u prvom krugu trke. Došlo je do kontakta Sebastijana Grožana i Nika Hilkenberga, čiji se bolid nekoliko puta okrenuo i udario u zaštitnu ogradu. Bolid je bio prevrnut, a iz zadnjeg dela izbila je vatra.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar