Славље Хрвата: Освојен Дејвис куп!

Тениска репрезентација Хрватске нови је шампион Дејвис купа! Француски дубл дао је у суботу наду домаћину да може до преокрета, али је Марин Чилић донео Хрватској другу "салатару" у историји.

Тенис 25.11.2018 | 23:10
Славље Хрвата: Освојен Дејвис куп!
Хрвати су у савладали Француску у Лилу резултатом 3-1 у финалу, а победнички поен донео им је Марин Чилић који је победио Луку Пуја – 7:6 (7-2), 6:3, 6:3.

Чилић је на тај начин добио други меч овог викенда на стадиону "Пјер Мороа" и обезбедио "Ватренима" другу "салатару" у историји, након оне из 2005. године.

Марин је одиграо још један веома сигуран меч и потврдио епитет фаворита – дуел је преломио у тај брејку првог сета када је доша до 1-0, да би у следећа два одузимао сервис ривалу и рутински их приводио крају. 

С друге стране, капитену "Галских петлова" Јанику Нои није се исплатило коцкање са Пујем, али Французи нису ни могли више јер су били десетковани за ово финале. 

Тренутно седми играч света је првог дана победио Жо-Вилфрида Цонгу, док је Борна Ћорић био бољи од Жеремија Шардија, а једини поен Французима донели су у дублу Никола Мау и Пјер-Иг Ербер, који су савладали Ивана Додига и Мата Павића. 

И Србија је имала представника у овом финалу, пошто је правду на мечу делила наша Маријана Вељовић.

Тениска репрезентација Хрватске се из Лила враћа с трофејом Дејвис купа!

Други пут у историји, "ватрени" су освојили популарну "салатару" пошто је Марин Чилић сигурном игром против Луке Пуја донео и трећи бод Хрватима, довољан за освајање пехара пред француском публиком.

Французи су у суботу тријумфовали у дубл окршају два тима, донели наду да је преокрет могућ, али је сингл однео превагу.

Лука Пуј - Марин Чилић 0:3 (6:7, 3:6, 3:6), после два сата и 22 минута борбе!

У три меча одиграна у финалу, Хрватска није испустила ниједан сет и заслужено долази до трофеја, који им је промакао пре само две године у Загребу када је Аргентина била сналажљивија и славила је после преокрета.

Поменуто финале у престоници Хрватске добро је почело по домаћина, Чилић је донео бодове у синглу и дублу (с Додигом), док га је Дел Потро победио иако је губио 2:0.

Та три добијена сета сјајног "гаучоса" дала су снагу Делбонису који је "почистио" Ива Карловића и донео својој репрезентацији титулу, а многи памте и велико славље Дијега Марадоне који је тада био на трибинама у Загребу.

Овога пута је Марин Чилић био херој свог тима пошто је "најавио" преокрет у полуфиналу против САД када је добио Џона Изнера, а потом добио два сингл меча у финалу.

Важан допринос донео је и Борна Ћорић који је донео победнички бод против САД када је добио Џека Сока, његовим тријумфом против Шардија (3:0) је почело такмичење у Лилу, док је други бод Хрватима донео Марин Чилић против Жоа Вилфрида-Цонге (3:0).

Ово је други трофеј за Хрватску у Дејвис купу после Братиславе 2005. године.

СВИ ОСВАЈАЧИ ДЕЈВИС КУПА:

Сједињене Америчке Државе 32 
Аустралија 28 
Велика Британија 10
Француска 10 
Шведска 7 
Шпанија 5 
Чешка 3 
Немачка 3 
Русија 2 
Хрватска 2
Италија 1 
Аргентина 1 
Швајцарска 1 
Србија 1 
Јужна Африка 1

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар