Slavlje Hrvata: Osvojen Dejvis kup!

Teniska reprezentacija Hrvatske novi je šampion Dejvis kupa! Francuski dubl dao je u subotu nadu domaćinu da može do preokreta, ali je Marin Čilić doneo Hrvatskoj drugu "salataru" u istoriji.

Tenis 25.11.2018 | 23:10
Slavlje Hrvata: Osvojen Dejvis kup!
Hrvati su u savladali Francusku u Lilu rezultatom 3-1 u finalu, a pobednički poen doneo im je Marin Čilić koji je pobedio Luku Puja – 7:6 (7-2), 6:3, 6:3.

Čilić je na taj način dobio drugi meč ovog vikenda na stadionu "Pjer Moroa" i obezbedio "Vatrenima" drugu "salataru" u istoriji, nakon one iz 2005. godine.

Marin je odigrao još jedan veoma siguran meč i potvrdio epitet favorita – duel je prelomio u taj brejku prvog seta kada je doša do 1-0, da bi u sledeća dva oduzimao servis rivalu i rutinski ih privodio kraju. 

S druge strane, kapitenu "Galskih petlova" Janiku Noi nije se isplatilo kockanje sa Pujem, ali Francuzi nisu ni mogli više jer su bili desetkovani za ovo finale. 

Trenutno sedmi igrač sveta je prvog dana pobedio Žo-Vilfrida Congu, dok je Borna Ćorić bio bolji od Žeremija Šardija, a jedini poen Francuzima doneli su u dublu Nikola Mau i Pjer-Ig Erber, koji su savladali Ivana Dodiga i Mata Pavića. 

I Srbija je imala predstavnika u ovom finalu, pošto je pravdu na meču delila naša Marijana Veljović.

Teniska reprezentacija Hrvatske se iz Lila vraća s trofejom Dejvis kupa!

Drugi put u istoriji, "vatreni" su osvojili popularnu "salataru" pošto je Marin Čilić sigurnom igrom protiv Luke Puja doneo i treći bod Hrvatima, dovoljan za osvajanje pehara pred francuskom publikom.

Francuzi su u subotu trijumfovali u dubl okršaju dva tima, doneli nadu da je preokret moguć, ali je singl odneo prevagu.

Luka Puj - Marin Čilić 0:3 (6:7, 3:6, 3:6), posle dva sata i 22 minuta borbe!

U tri meča odigrana u finalu, Hrvatska nije ispustila nijedan set i zasluženo dolazi do trofeja, koji im je promakao pre samo dve godine u Zagrebu kada je Argentina bila snalažljivija i slavila je posle preokreta.

Pomenuto finale u prestonici Hrvatske dobro je počelo po domaćina, Čilić je doneo bodove u singlu i dublu (s Dodigom), dok ga je Del Potro pobedio iako je gubio 2:0.

Ta tri dobijena seta sjajnog "gaučosa" dala su snagu Delbonisu koji je "počistio" Iva Karlovića i doneo svojoj reprezentaciji titulu, a mnogi pamte i veliko slavlje Dijega Maradone koji je tada bio na tribinama u Zagrebu.

Ovoga puta je Marin Čilić bio heroj svog tima pošto je "najavio" preokret u polufinalu protiv SAD kada je dobio Džona Iznera, a potom dobio dva singl meča u finalu.

Važan doprinos doneo je i Borna Ćorić koji je doneo pobednički bod protiv SAD kada je dobio Džeka Soka, njegovim trijumfom protiv Šardija (3:0) je počelo takmičenje u Lilu, dok je drugi bod Hrvatima doneo Marin Čilić protiv Žoa Vilfrida-Conge (3:0).

Ovo je drugi trofej za Hrvatsku u Dejvis kupu posle Bratislave 2005. godine.

SVI OSVAJAČI DEJVIS KUPA:

Sjedinjene Američke Države 32 
Australija 28 
Velika Britanija 10
Francuska 10 
Švedska 7 
Španija 5 
Češka 3 
Nemačka 3 
Rusija 2 
Hrvatska 2
Italija 1 
Argentina 1 
Švajcarska 1 
Srbija 1 
Južna Afrika 1

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar