Русија је друга најјача сила?!

Руска војска заузела је друго место на листи најјачих оружаних снага на свету, објавио је амерички портал „Бизнис инсајдер“. На првом месту те листе су САД, а на трец́ем Кина. Међутим, руски војни стручњаци кажу да америчка листа није објективна.

Свијет 24.11.2018 | 07:17
Русија је друга најјача сила?!
Према речима руских експерата, руска армија превазилази америчку у низу параметара — високопрецизном наоружању, системима радиоелектронске борбе, оклопним возилима и хиперсоничном оружју које САД немају. Такође, боље стоји и када је реч о системима противваздушне и противракетне одбране.

Експерти истичу да је генерално веома тешко упоређивати снаге различитих армија „на папиру“, вец́ да се то може чинити само на бојном пољу. Због тога они сматрају да овај рејтинг америчког портала не одражава у потпуности стање одређених оружаних снага.

Истовремено, они подсец́ају да су америчка и руска војска имале искуство у војним операцијама, док кинеска армија није.

Руски стручњаци кажу да нико не оспорава да Америка има снажну армију, али напомињу да је америчка војска до сад ратовала само против мањих и слабијих војски од себе, које нису могле адекватно да им одговоре.

Војни експерт Игор Коротченко такође каже да се снага војске оцењује на бојном пољу, а не по броју тенкова и авиона, а да је руска армија доказала своју ефикасност у Сирији.

„Све те рејтинг листе су у суштини нетачне или ’пренадуване‘, зато што стварну оцену вредности оружаних снага може дати само рат. У погледу борбене готовости, оружја и војне опреме, борбеног духа и морала, руска војска је једна од најбољих армија на свету. Ми обуздавамо САД од великих авантура ослањајуц́и се на наше стратешке нуклеарне снаге и потенцијале у конвенционалном оружју.

С једне стране имамо САД које су се ’заглавиле‘ у Авганистану и Ираку и ништа нису постигле, а с друге стране имамо Русију која је на примеру сиријске операције показала да је она успешнија, ефикаснија и да њене оружане снаге могу професионалније да решавају постављене задатке. Мислим да друго место које је додељено Русији није објективно, вец́ да нам реално припада прво место, а да су САД иза нас“, рекао је Коротченко за Спутњик.

Према његовим речима, америчка војска је испред руске армије само по војном буџету.

„САД су испред нас једино по трошковима за војне потребе, то јест по војном буџету. Али данас чак ни то није показатељ. Будуц́и да Русија има војни буџет неколико пута мањи од америчког, а да је по многим параметрима боља и успешнија, онда се може закључити да смо, ипак, најбољи“, нагласио је руски војни експерт.

Подсетимо, листу најјачих оружаних снага направио је амерички портал „Бизнис инсајдер“, а приликом рангирања војне моц́и стручњаци тог портала су узели у обзир 50 индикатора, међу којима су и разноврсност оружја и војне технике, потенцијал мобилизације, ниво развоја индустрије, природне ресурсе и друге факторе.

Предност су добиле нуклеарне земље, али и чланице НАТО-а, а за одсуство морнарице код земаља које немају излаз на море нису одузимани поени.

Прво место на ранг листи заузела је америчка војска, која броји око два милиона војника, скоро 6.000 тенкова, нешто више од 13.000 авиона, међу којима је око 2.000 ловаца, и 415 бродова Ратне морнарице. Како се наводи, војни буџет САД износи 647 милијарди долара.

На другом месту је, како наводи амерички портал, руска војска са више од 3,5 милиона војника, преко 20.000 тенкова, скоро 4.000 авиона, 352 брода и војним буџетом од 47 милијарди долара.

На трец́ем месту је Кина, која броји 2,5 милиона војника, више од 7.500 тенкова, 3.000 авиона и 714 бродова. Кинески војни буџет износи 151 милијарду долара.

У првих десет најјачих војних сила налазе се Индија, Француска, Велика Британија, Јужна Кореја, Јапан, Турска и Немачка.

Међутим, руски експерти скрец́у пажњу на то да неки подаци америчког портала нису тачни, пре свега они који се односе на бројност руске војске. Аутори рејтинг листе су редовној војсци додали и резервисте, а ситуација је иста и када је реч о наоружању, па је у параметре урачунато и оружје из складишта.

(Спутњик)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Мирко Немирко

24.11.2018 08:47

Америка је супер сила већ 50 година и тако ће бити идућих бар 100 година. Кина и Русија нити војно, нити финанцијски, нити привредно имају било какве шансе против Америке. Свиђало се то нама србима или не Америка се пита, одлучује и влада. Ко њих као пријатеља има може шта хоће да ради, погледајте Косово и шиптаре. Схит хаппенс!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полало Мирко

24.11.2018 09:16

Русија и Кина заједно су суперсиле свидјало се то теи и Америки. То ти је стварност и реалност за будуцност. Само ви мастајте како уз Америку све мозете, а на крају не мозе. јг

Name

Ре:

24.11.2018 09:35

Ма, да, у праву си, питала се Америка и за Сирију и за Крим и за много тога. Није Русија шачица Србадије, па да на њима свака протува истреса гаће, преко својих наметнутих марионета.

Name

Упаљац

24.11.2018 09:39

Мало је цудно,да Русија уопсте коментарисе ове податке. То сто русија потајно има,је застрасујуце и знати. Руси одлазе у свемир,као радник аутобусом на посао. Нато годинама ратује по арапским земљама,и ниста не уради. Исил бјесе све јаци. Иламска дрзава би цак и побиједила Нато. Онда додјосе Руси и гле цуда,нема исламске дрзаве. Такодје и Сирија,без Русије неби опстала. Знаци не требамо даље да се лаземо,Амери су били господари,али готово је,војно гледано. Цивилно гледано,Амери јос увијек имају најбољи стандард.

Name

Пузинов четник

24.11.2018 10:00

Како су нас браћа Руси лепо заштитили када су злочести Амери кренули да нас бомбардују. Како су наша браћа Руси и Кинези запријетили војном агресијом у случају одвајања Косова од Србије.

Name

Ре: Пузинов четник

24.11.2018 10:55

Милошевић никада није тражио руску помоћ, а ко је па он, да му Руси дођу клечати и молити да интервенишу?! Након резолуције 1244 Руси ушли са својом војском на КиМ, али Ђинђић најмање 10 пута иде разговарати с НАТО генералима, а с Русима ни једном. ОК, ето ти НАТО, ми ти не требамо. Спаковали се и отишли. Ево опет сра*а на КиМ, а Вучко се не обраћа Русији, него мољака Брисел да интервенише. И, на крају свега, да,, с Русима смо браћа и то и остајемо, ако ни због чега, оно због православне вјере. С Америма никад нисмо и не можемо бити, јер они ни сами себи нису браћа.

Name

Ре: Пузинов цетник

24.11.2018 11:24

Русију је тада водио пијани Јељцин, који је само изврсавао задатке глобалиста и НСП. Тада се у Русији зивјело горе него у Срб и БиХ заједно. АЛИ, ствари су се драстицно промјениле. Слава Богу. Искљуци тв, укљуци мозак. Свако добро.

Name

Никола-Нико Микић

24.11.2018 09:43

Многим царствима је дошао крај, па тако и америчком. Лако је било штанцати доларе без покрића колико ти је потребно, међутим економски јаке земље избацују долар као платно средство у међусобним односима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бј

25.11.2018 11:33

Никола у САДу је Свјетска банка и тамо се стампа новац и сав свијет се задузује слањем настампаних бројки. Док је такав свјетски поредак они могу манипулирати БУРЗАМА и стварати економски и финанциске кризе. Америчка војска је за њих извођач свих акривности,,,,,,,, тако да са њима не мозе нико нити близу.

Name

Заре

24.11.2018 13:56

Боље је бити други у миру а први у рату ако до њега дође

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

24.11.2018 15:43

Бицете ви господо гладни и зедни како видим и голи и боси нити америка нити русија а кина неце нити их интересује биједа као стоје балкан стами балканци имамо у зивоту само национализам мрзњу хвалу за нецију силу од цега нико нема користи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

24.11.2018 16:37

Лијепо тамо у Аустрији, а?

Name

Руслан

23.12.2021 06:01

Зеља Америцке администрације је да као и увек доминира светом, али вермена се мењају. Оснивањем првих науцних центара после Руског градјанског рата 1918 - 22 Русија је створила базу за развој најјаце војне индустрије сто америцки индустриал комплекс није могао да обезбеди. Највеца предност Русије данас су нова хиперсоницна техника као Авангард, Сармат, Циркон, Киндзал и слицно, као и супер торпедо Посејдон. Да се разумемо, иако Америка има највеца улагања, у заостатку је око 50 година. Немацка је такодје била најјаца сила, али је Стаљин успео да обезбеди боље услове за наставак поизводње и развој војне технике. Тако, он подедјује у Руском градјанском рату, победјује Хитлера и победјује Америку у Корејском рату. Дакле, проблем у Русији је био јер су дали подрску Хрусцову, а не Стаљину, док је проблем у Србији био да су неки њени кругови дали подрску Титу а не генералу Арси Јовановицу и Владу Дапцевицу. Надамо се Србија неце уци у НАТО?

ОДГОВОРИТЕ