"Соколови" на раскрсници - статисти или резултат?!

Времена за преиспитивање има након лоше Лиге нација која Црној Гори није донела ништа, али да ли и знања у стручном штабу и играчком кадру за ЕУРО 2020. године?

Фудбал 25.11.2018 | 22:30
"Соколови" на раскрсници - статисти или резултат?!
"Храбри соколови" Љубише Тумбаковића су у квалификацијама за Светско првенство 2018. године углавном изгледали храбро, одважно, сталожено, имали су идеју, али недостајало је спортске среће за одлазак у Русију.

Међутим, ново чедо УЕФА - Лига нација - није донела ништа добро за Црну Гору. Такмичење које је осмишљено да мањим репрезентацијама олакша пут на револуционарни ЕУРО 2020, Тумбиним ученицима је био само корак назад.

Једноставно, практично исти играчи су играли квалификације за СП и Лигу нација, а општи утисак је да је већина момака, нарочито млађих, показала много мање у Лиги нација одигравши испод било ког нивоа, стоји у анализи "Дневних новина".

"Разочаран сам, јер све што се радило претходне две године срушило се као кула од карата. Видећемо шта ће се десити", најавио је 66-годишњи стратег "сокола" између редова да размишља о оставци након очајне игре и пораза од Румуније под Горицом (1:0).

Потпуно разумљиво, јер је и сам Тумба очекивао да су репрезентативци искуснији за један циклус, да су схватили његов рад, да је направљена хармонија... Да је време за корак напред, а не уназад.

"Примарни циљ у новом мандату је пласман на Европско првенство 2020. Да не верујем у то, не бих се прихватио наставка сарадње", рекао је Тумбаковић након што је 24. децембра продужио уговор са ФСЦГ.

А Лига нација - колико год некоме била незанимљива и неразумљива - стварно је био лакши пут до шампионата Старог континента. Да је Црна Гора освојила прво или чак и друго место у групи Ц4, могла се надати великом такмичењу. Овако, та могућност практично не постоји. Све карте ће морати да се баце на квалификације за ЕУРО 2020, које почињу у марту (жреб је 2. децембра у Даблину), а тамо Тумбаковићеву селекцију чекају "аждаје", јер су смештени у тек четврти шешир.

"Примарни циљ" из првог покушаја није испуњен, а и из другог ће бити тешко доћи до њега, па је фудбалска репрезентација на раскрсници. Мора да се преиспита. Наравно, уколико "соколови" желе резултат, а не само да буду пуки статисти.

Селектор Тумбаковић је под притиском да нађе решење када у саставу нема посебно Стефана Савића, али и Стевана Јоветића и Николе Вукчевића.

Лига нација је свима отворила очи да је Црна Гора без "кичме тима" безопасна. И мора још више да убеди играче да верују сами у себе, јер су против Румуније и нарочито против Србије имали комплекс ниже вредности. И најважније - мора да научи да побеђује одлучујуће утакмице. То је тренеров посао. У супротном, председник ФСЦГ Дејан Савићевић би могао да размисли о некој другој опцији.

Али, није све до шефа стручног штаба...

Један од само четири играча у лигама петице - Адам Марушић - хитно мора да се запита зашто је након сјајне прошлогодишње сезоне тренутно алтернатива у Лацију. А пред огледало би требало да стану и Мирко Иванић, Марко Јанковић и Небојша Косовић, јер у њиховој игри нема глади за успехом.

Остали су били на свом максимуму. То је то што могу.

Иванић је од најскупљег фудбалера у историји белоруског фудбала са 25 година дошао у ситуацију да је резерва у екипи БАТЕ, и да клуб нема намеру да му продужи уговор. Са друге стране, тандем Партизана не доноси превагу ни у Суперлиги Србије, али не због тога што немају квалитет, него због тога што изгледају као да немају амбицију. Тако се не постаје прави играч, већ увек остаје просечан.

А управо се од поменутог квартета очекивало да повуку у недостатку Савића, Јоветића, Вукчевића, Томашевића, и у ситуацији када најконстантнији Марко Вешовић игра ван своје позиције.

Времена за преиспитивање има, али да ли и знања у стручном штабу и играчком кадру за ЕУРО 2020. године?

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар