Кубица: Повратак у Ф1 највеће достигнуће у животу!

"Оно што је изгледало као немогуће сада је постало могуће. Узбуђен сам што ћу поново бити у Формули 1 2019. године", рекао је Кубица.  Кубица се враћа у Формулу 1! Легендарни пољски пилот, девет година након тешке саобраћајне несреће која га је обележила за цео живот, возиће за Вилијамс у 2019. године.

Остали спортови 24.11.2018 | 20:30
Кубица: Повратак у Ф1 највеће достигнуће у животу!
Роберт Кубица враћа се Формули један после девет година, пошто ће наредне сезоне возити за Вилијамс, потврдио је данас тај тим.

Пољак ће се тако придружити Британцу Џорџу Раселу у тиму Вилијамса.

"Прво, желим да захвалим свима који су ми помогли током тешког периода последњих неколико година. Био је прави изазов вратити се у Формулу 1. Оно што је изгледало као немогуће сада је постало могуће. Узбуђен сам што ћу поново бити у Формули 1 2019. године", рекао је Кубица.

Кубица (33), који је у Формули 1 дебитовао 2006. године, пре осам година доживео је тешку несрећу на релију у Италији. Он је тада задобио бројне преломе руку и ногу када је ударио у заштитну ограду која је пробила аутомобил.

"Повратак у Формулу 1 следеће сезоне биће једно од највећих достигнућа у мом животу. Неће бити лако, али ћемо Џорџ и ја напорним радом и посвећеношћу дати све од себе како бисмо помогли тиму да уради добре ствари", рекао је Кубица, који је прошле сезоне тестирао болид Реноа, а ове Вилијамса.

"Хвала још једном свима који су ме подржавали и веровали у мене. Не могу да дочекам прву трку", додао је пољски возач.

Кубица је четири године возио за Заубер, да би 2010. године прешао у Рено. Он је до сада наступио на 76 трка Формуле 1, уписао је једну победу, а још 12 пута је био на подијуму.

Човек који је два пута за воланом гледао и смејао се смрти у очи, неуништиви Роберт Кубица враћа се у Формулу 1 након девет година "принудног" одсуства!

Победник једне трке у најлуђем и наскупљем циркусу на свету, Велике награде Канаде 2008, који је у то време сматран највећи талентом аутомобилског спорта, идуће сезоне биће возач Вилијамса уместо РусаСергеја Сироткина. Последњу трку, и то за за воланом болида Реноа легендарни Пољак је одвезао још 2010. у Абу Дабију.

Кубица, коме је сада 33 године доживео је две тешке саобраћајне несреће које су му обележиле каријеру и живот. Прва је, као опомена онога што ће му се догодити четири године касније, дошла у његовој другој сезони у Ф1 и БМW Зауберу када је при брзини од 300 км на час изгубио контролу и излетео са стазе ударивши у зид. Тада је одлично прошао пошто је био само јако угруван, али није схватио поруку. Колико је лудо храбар показао је свим само годину касније на истој писти која га умало стајала главе прошавши први кроз циљ. Нажалост, то му је остала једина победа у Формули 1.



Друга, далеко тежа несрећа догодила се фебруара 2011. када је, током вансезоне у Ф1 возио за Шкоду рели Ронде ди Андора у Италији. Велики заљубљеник у мирис бензина и запаљених гума није мировао и стално је желео да држи волан и да се доказује. Можда и превише пошто је већ на првој етапи доживео тешку несрећу која га је умало коштала живота. Срећом није, али му је банкина која је пробила ауто, оставивши његовог сувозача буквално неогребаног, поломила готово целу десну страну тела. Најгоре му је прошла рука коју је оперисао у више наврата, али и даље нема пуну функцију, јер су му страдали и раме и лакат.



Храбри Пољак се вратио аутоспорту 2013, након још једног одлагања повратка пошто је годину раније поломио проблематичну руку оклизнувши се на лед. Возио је углавном релије и имао запажене наступе, па и понеку несрећу, али никада није крио да му је жеља да се врати у Ф1.

Прошле године био је на путу да опет вози за Рено, али је то отпало, па за Вилијамс али је британски тим ипак ангажовао Сироткина који је имао боље резултате на тестовима, али и већу финансијку подршку. Млади Рус се није снашао минуле сезоне, те је уместо њега позван Кубица који је у међувремену кренуо да поставља импресивне резултате на тестовима, а уз то доноси и 10 милиона евра у спонзорима. Партнер у тиму ће му бити 20-годишњи Енглез, Џорџ Расел.

Нова сезона Формуле 1 почиње 17. марта Великом наградом Аустралије у Мелбурну. Титулу брани возач Мерцедеса, Луис Хамилтон.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар