Kubica: Povratak u F1 najveće dostignuće u životu!

"Ono što je izgledalo kao nemoguće sada je postalo moguće. Uzbuđen sam što ću ponovo biti u Formuli 1 2019. godine", rekao je Kubica.  Kubica se vraća u Formulu 1! Legendarni poljski pilot, devet godina nakon teške saobraćajne nesreće koja ga je obeležila za ceo život, voziće za Vilijams u 2019. godine.

Ostali sportovi 24.11.2018 | 20:30
Kubica: Povratak u F1 najveće dostignuće u životu!
Robert Kubica vraća se Formuli jedan posle devet godina, pošto će naredne sezone voziti za Vilijams, potvrdio je danas taj tim.

Poljak će se tako pridružiti Britancu Džordžu Raselu u timu Vilijamsa.

"Prvo, želim da zahvalim svima koji su mi pomogli tokom teškog perioda poslednjih nekoliko godina. Bio je pravi izazov vratiti se u Formulu 1. Ono što je izgledalo kao nemoguće sada je postalo moguće. Uzbuđen sam što ću ponovo biti u Formuli 1 2019. godine", rekao je Kubica.

Kubica (33), koji je u Formuli 1 debitovao 2006. godine, pre osam godina doživeo je tešku nesreću na reliju u Italiji. On je tada zadobio brojne prelome ruku i nogu kada je udario u zaštitnu ogradu koja je probila automobil.

"Povratak u Formulu 1 sledeće sezone biće jedno od najvećih dostignuća u mom životu. Neće biti lako, ali ćemo Džordž i ja napornim radom i posvećenošću dati sve od sebe kako bismo pomogli timu da uradi dobre stvari", rekao je Kubica, koji je prošle sezone testirao bolid Renoa, a ove Vilijamsa.

"Hvala još jednom svima koji su me podržavali i verovali u mene. Ne mogu da dočekam prvu trku", dodao je poljski vozač.

Kubica je četiri godine vozio za Zauber, da bi 2010. godine prešao u Reno. On je do sada nastupio na 76 trka Formule 1, upisao je jednu pobedu, a još 12 puta je bio na podijumu.

Čovek koji je dva puta za volanom gledao i smejao se smrti u oči, neuništivi Robert Kubica vraća se u Formulu 1 nakon devet godina "prinudnog" odsustva!

Pobednik jedne trke u najluđem i naskupljem cirkusu na svetu, Velike nagrade Kanade 2008, koji je u to vreme smatran najveći talentom automobilskog sporta, iduće sezone biće vozač Vilijamsa umesto RusaSergeja Sirotkina. Poslednju trku, i to za za volanom bolida Renoa legendarni Poljak je odvezao još 2010. u Abu Dabiju.

Kubica, kome je sada 33 godine doživeo je dve teške saobraćajne nesreće koje su mu obeležile karijeru i život. Prva je, kao opomena onoga što će mu se dogoditi četiri godine kasnije, došla u njegovoj drugoj sezoni u F1 i BMW Zauberu kada je pri brzini od 300 km na čas izgubio kontrolu i izleteo sa staze udarivši u zid. Tada je odlično prošao pošto je bio samo jako ugruvan, ali nije shvatio poruku. Koliko je ludo hrabar pokazao je svim samo godinu kasnije na istoj pisti koja ga umalo stajala glave prošavši prvi kroz cilj. Nažalost, to mu je ostala jedina pobeda u Formuli 1.



Druga, daleko teža nesreća dogodila se februara 2011. kada je, tokom vansezone u F1 vozio za Škodu reli Ronde di Andora u Italiji. Veliki zaljubljenik u miris benzina i zapaljenih guma nije mirovao i stalno je želeo da drži volan i da se dokazuje. Možda i previše pošto je već na prvoj etapi doživeo tešku nesreću koja ga je umalo koštala života. Srećom nije, ali mu je bankina koja je probila auto, ostavivši njegovog suvozača bukvalno neogrebanog, polomila gotovo celu desnu stranu tela. Najgore mu je prošla ruka koju je operisao u više navrata, ali i dalje nema punu funkciju, jer su mu stradali i rame i lakat.



Hrabri Poljak se vratio autosportu 2013, nakon još jednog odlaganja povratka pošto je godinu ranije polomio problematičnu ruku okliznuvši se na led. Vozio je uglavnom relije i imao zapažene nastupe, pa i poneku nesreću, ali nikada nije krio da mu je želja da se vrati u F1.

Prošle godine bio je na putu da opet vozi za Reno, ali je to otpalo, pa za Vilijams ali je britanski tim ipak angažovao Sirotkina koji je imao bolje rezultate na testovima, ali i veću finansijku podršku. Mladi Rus se nije snašao minule sezone, te je umesto njega pozvan Kubica koji je u međuvremenu krenuo da postavlja impresivne rezultate na testovima, a uz to donosi i 10 miliona evra u sponzorima. Partner u timu će mu biti 20-godišnji Englez, Džordž Rasel.

Nova sezona Formule 1 počinje 17. marta Velikom nagradom Australije u Melburnu. Titulu brani vozač Mercedesa, Luis Hamilton.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar