Поново истрага о Добровољачкој

Тужилаштво Босне и Херцеговине јуче је донијело одлуку по свим изјављеним жалбама у предмету "Добровољачка". Одлуком се наредба о обустави истраге Тужилаштва Босне и Херцеговине од 17. јануара 2012. године ставља ван снаге у односу на пет особа и наређује поновно отварање истраге, преноси Н1.

Босна и Херцеговина 21.11.2018 | 15:47
Поново истрага о Добровољачкој
У осталом дијелу жалбе су одбијене као неосноване у односу на девет особа те је одбачена једна жалба као недопуштена. 

Овом одлуком је у потпуности поступљено по свим изјављеним жалбама те је у потпуности извршена Одлука Уставног суда Босне и Херцеговине, наводе из Тужилаштва БиХ.

Колона војних возила ЈНА је, напуштајући Сарајево, 3. маја 1992. године, кренула из касарне на Бистрику у којој се налазила команда тадашње Друге војне области ЈНА. Излазак колоне из града претходно је договорен у замјену за пуштање на слободу дан раније на аеродрому у Сарајеву киднапованог предсједника Предсједништва РБиХ Алије Изетбеговића, који је заробљен од ЈНА док се враћао са мировних преговора у Лисабону.

У том сукобу у тадашњој Добровољачкој улици, према подацима Тужилаштва БиХ, страдало је седам, а рањено 14 особа.

У једном од посљедњих интервјуа прије смрти 2002. године, генерал Милутин Кукањац, тадашњи командант Друге војне области ЈНА, који је и наредио повлачење ЈНА из Сарајева, потврдио је да је у Добровољачкој, 3. маја 1992, страдало шест особа.

Тужилаштво Босне и Херцеговине је у јануару 2012. обуставило истрагу против 14 особа за случај "Добровољачка". Међу њима су били пензионисани генерал Армије РБиХ Јован Дивјак и ратни члан Предсједништва РБиХ Ејуп Ганић.

(БН/Н1)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Медјународна заједница

21.11.2018 16:51

Не да медјународна заједница да то буде злочин.

ОДГОВОРИТЕ