Гренланд - потпуно другачија врста зимовања

Гренланд је дестинација која сигурно није први избор када су одмор и посета новој дестинацији у питању. Али ледени брегови, сафари са китовима и дословно ’најкул’ смештај на планети, чине Гренланд дестинацијом о којој они жељни нове врсте зимовања дефинитивно треба да размисле.

Путовања 21.11.2018 | 12:20
Гренланд - потпуно другачија врста зимовања
Гренланд је сирова и мирна земља. чијих је чак 80 одсто површине прекривено ледом. Бележи 60.000 туриста годишње, што је врло мало у поређењу са комшијским Исландом, који бележи 1,8 милиона.

На Гренланду ћете осетити као да сте измештени из реалног живота и то не само због географског положаја. Земља је сама по себи веома мистериозна, бајковита дестинација на којој су савршене санте леда послагане тако да праве једну од оних #нофилтер фотографија. 

Китови израњају из воде, отварају уста највише што могу и спремају се за улов. Волови шетају арктичким тереном, метар од ваше пешачке стазе. Сељани отварају своје домове за кафу и традиционалне колаче.

 Најважније питање јесте - како се најбоље повезати с језгром Гренлада? 

Нови туристички циљеви заснивају се на премиси да што сте ближи леду, то ћете бити више очарани овом земљом. Само 25 километара од центра Гренланда Кангерлусуака налази се Глечерски камп, тачније једно од ретких места у свету где можете искусити луксузан одмор тик до леденица. Протеже се на 60 метара, а величанствени глечер Расел лепотом заокупља сва чула. Без wи-фи сигнала и на температури која обара енергетски систем толико брзо да ни не стижете да направите савршену слику, овде ћете доживети истинску дигиталну детоксикацију. Савршену тишину може да поремети само пролазак лутајућих мошусних говеда, јелена и арктичких зечева.

 Скоро 90 одсто гренландске популације чине Инуити који оштри пејзаж приморске Гренландије називају домом вековима. Прича се да су у стању да одреде температуру тако што ће слушати пуцање снега под ногама.

 Међутим, прави Гренланд видећете тек када обиђете Илулисат, град савршен за фотографисање. Са мање од 5.000 становника сјајно је проходан, а његове зграде обојене су у све боје – то шаренило изгледа као да су деца овде направила колонију од лего коцкица (слично као што је то урадила Данска са Гренландом). Захваљујући леденим бреговима и китовима који насељавају залив Диско управо овај град привлачи највише туриста.

 Док је Илулисат забавно истражити, обала је место на којем се све дешава. Право искуство доживећете ако кренете бродом на екскурзију где можете видети чувени Еки глечер, обалну маглу, како се пакује лед и многе друге свакодневне активности.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар