Grenland - potpuno drugačija vrsta zimovanja

Grenland je destinacija koja sigurno nije prvi izbor kada su odmor i poseta novoj destinaciji u pitanju. Ali ledeni bregovi, safari sa kitovima i doslovno ’najkul’ smeštaj na planeti, čine Grenland destinacijom o kojoj oni željni nove vrste zimovanja definitivno treba da razmisle.

Putovanja 21.11.2018 | 12:20
Grenland - potpuno drugačija vrsta zimovanja
Grenland je sirova i mirna zemlja. čijih je čak 80 odsto površine prekriveno ledom. Beleži 60.000 turista godišnje, što je vrlo malo u poređenju sa komšijskim Islandom, koji beleži 1,8 miliona.

Na Grenlandu ćete osetiti kao da ste izmešteni iz realnog života i to ne samo zbog geografskog položaja. Zemlja je sama po sebi veoma misteriozna, bajkovita destinacija na kojoj su savršene sante leda poslagane tako da prave jednu od onih #nofilter fotografija. 

Kitovi izranjaju iz vode, otvaraju usta najviše što mogu i spremaju se za ulov. Volovi šetaju arktičkim terenom, metar od vaše pešačke staze. Seljani otvaraju svoje domove za kafu i tradicionalne kolače.

 Najvažnije pitanje jeste - kako se najbolje povezati s jezgrom Grenlada? 

Novi turistički ciljevi zasnivaju se na premisi da što ste bliži ledu, to ćete biti više očarani ovom zemljom. Samo 25 kilometara od centra Grenlanda Kangerlusuaka nalazi se Glečerski kamp, tačnije jedno od retkih mesta u svetu gde možete iskusiti luksuzan odmor tik do ledenica. Proteže se na 60 metara, a veličanstveni glečer Rasel lepotom zaokuplja sva čula. Bez wi-fi signala i na temperaturi koja obara energetski sistem toliko brzo da ni ne stižete da napravite savršenu sliku, ovde ćete doživeti istinsku digitalnu detoksikaciju. Savršenu tišinu može da poremeti samo prolazak lutajućih mošusnih goveda, jelena i arktičkih zečeva.

 Skoro 90 odsto grenlandske populacije čine Inuiti koji oštri pejzaž primorske Grenlandije nazivaju domom vekovima. Priča se da su u stanju da odrede temperaturu tako što će slušati pucanje snega pod nogama.

 Međutim, pravi Grenland videćete tek kada obiđete Ilulisat, grad savršen za fotografisanje. Sa manje od 5.000 stanovnika sjajno je prohodan, a njegove zgrade obojene su u sve boje – to šarenilo izgleda kao da su deca ovde napravila koloniju od lego kockica (slično kao što je to uradila Danska sa Grenlandom). Zahvaljujući ledenim bregovima i kitovima koji naseljavaju zaliv Disko upravo ovaj grad privlači najviše turista.

 Dok je Ilulisat zabavno istražiti, obala je mesto na kojem se sve dešava. Pravo iskustvo doživećete ako krenete brodom na ekskurziju gde možete videti čuveni Eki glečer, obalnu maglu, kako se pakuje led i mnoge druge svakodnevne aktivnosti.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar