Мушкарци се зноје више од жена

Једна од честих предрасуда о вежбању је да ако нисте "гола вода" после тренинга, мање-више се и не рачуна да сте вежбали. Питали сте се некад колико истине има у томе? Наука каже - готово нимало, а ево и зашто.

Здравље 21.11.2018 | 12:08
Мушкарци се зноје више од жена
Прво, неки људи су природно склонији знојењу него други, пошто се рађамо са између два и четири милиона знојних жлезда на телу. Истраживања су показала да иако их жене углавном имају више, код мушкараца су знојне жлезде активније, па ће се зато мушкарац ознојити више него жена, чак и кад одраде идентичан тренинг. Уз то, људи који су у бољој кондицији мање се зноје, јер им је организам навикнут на интензиван тренинг, и потребно је много више труда да се тело загреје толико да почне да се зноји.

А онда, ту су и два типа зноја. Кад је вруће или смо нервозни јер први пут треба да се видимо са особом која нам се допада, знојићемо се. Али, од тог знојења нема никакве користи. Кад се знојимо јер смо под стресом, зној долази од апокриних жлезда, састоји се од више масних киселина и протеина и непријатнијег је мириса. Кад се знојимо јер нам је тело загрејано, зној производе екрине знојне жлезде, и тај зној претежно се састоји од воде, соли и калијума.

Током тренинга знојимо се јер вежбање подиже температуру нашег тела, а не зато што "сигурно" трошимо више калорија, што значи да је у питању иста врста зноја која нас облије кад је напољу 40 степени. А лежање по врућини само зато што немате снаге да се мрднете, док се купате у зноју, не рачунате у вежбање, зар не?

Има људи који се "осећају лакше" кад се добро презноје током тренинга, али то је само вода… "Кад губите тежину знојењем, ви губите само вишак воде, и то је тренутни ефекат", преноси Бест оф Лифе.

Нећете постићи жељени ефекат просто тако што ћете се трудити да се што више ознојите.

Сад… знојење има своју сврху, наравно, али та сврха је ослобађање тела од токсина и терморегулација. И чињеница је да ћете током 60 минута спининга сагорети у просеку 480 калорија, док ће сат времена јоге "потрошити" само 170. Чињеница је такође да ћете се током спининга ознојити више него кад радите јогу.

Али, то и даље нема никакве везе са знојењем, него само с тим што спининг троши више енергије него јога, и самим тим даје брже резултате.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар