Изворни Дејтон кључ опстанка

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Српска мора да инсистира на Дејтонском споразуму јер је јасно да је тај аранжман омогућио да БиХ функционише у миру више од 20 година и да на овом простору постоји каква-таква коегзистенција која није безбједносно ризична.

Република Српска 21.11.2018 | 08:29
Изворни Дејтон кључ опстанка
"Дејтонски споразум јесте кључ опстанка БиХ, у то дубоку вјерујем, али сам исто тако свјесна да је због свих ових девијација које су се дешавале у претходном периоду - интервенције међународне заједнице, маса наметнутих одлука високог представника, интервенцијом Савјета за провођење мира /ПИК/ - споразум поприлично изобличен", рекла је Срни Цвијановићева и додала да нема ниједног позитивног ефекта таквих потеза.

Према њеним ријечима, да је Дејтонски споразум поштован и у потпуности спроведен, те да није било притисака међународне заједнице, БиХ би данас била пуно озбиљнија заједница у којој би постојало више разумијевања и повјерења.

"Нажалост, можемо рећи да је међунационално повјерење на минималном нивоу", оцијенила је Цвијановићева.

Предсједник Српске прецизирала је да у БиХ нема довољно разумијевања због тога што се једна од страна у БиХ увијек ослања на интервенцију међународне заједнице.

"Међународна заједница или њен дио који је најприсутнији увијек држи бошњачку страну и оне који пропагирају ту политику", констатовала је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је вријеме да се врати прагматизму и види шта је то оствариво у БиХ.

"Ако само браните нешто што је наметнуто, а видите да је наопако, да је мање ефикасно, да није произвело веће међусобно разумијевање, па чему онда задржавати те ствари", поручила је Цвијановићева.

Данас су се навршиле 23 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

(Срна)

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Европски пут

21.11.2018 08:12

А ста је са референдумом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медјунационално

21.11.2018 09:20

Какво повјерење може постојати кад је систем конструиран на дивљацком национализму све три стране.

Name

овдје

21.11.2018 09:30

Овдје је ријека, овдје је планина, овдје је шума, све је овдје.

Name

ДемографВаса

21.11.2018 10:43

Кљуц опстанка и економског опоравка је наталитет и заустављање исељавања.РС је у убрзаној депопулацији,нестанк је за најдаље 50 година са подацима виталне статистике где умре 5-6 хилада људи висе него се роди сваке године ,где се неколико хиљада углавном младих исели трбухом за крухом ка западу,плус имамо миграције и ка србији ,београду.Улазак Србије у ЕУ це јос висе убразати исељавање и пропаст.Румунија је измедју два пописа након уласка у ЕУ изгубила 4 милиона становника са 21 милион на 17 милиона Бугарска са 11 милиона на 9 милиона а Хрватску је до данас напустило стотине хиљада .Ста це бити са РС која једва да има 800 000 Срба доци це до јос вецег егзодуса.А ова плавуса лупета глупости

Name

хахахах

21.11.2018 10:47

Референдум није висе ин! Исфурано!

Name

роки

21.11.2018 08:16

О цему ова прица? Ако је изворни Дејтон кљуц опстанка о цему онда разговарати? Медјународна заједница намеце срвари јер једна страна оцито не зели никакве промјене!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

21.11.2018 12:27

А будалеее какав дејтон пусти ти дејтон ста ти имас са тим то је заврсенооо него ти мени о корупцији заробљеним институцијама криминалној хоботници оббесправљености народа опљацканог пљацка стољеца у 21вијеку ко опљацја фаберике предузеца имовину дрзавне институције натрпане полуписменим гласацима а плаценим грдним парама за свој нерад и неспособност а ви политицари стевутјерали јадни народ у националне торове и ви сте ту сефови у националним торовима са својим гласацима и партијасима злоупотребе полозаја институција итд итд!!О томе ти треба да прицас а не лупај висе глупости!!па јуце се додиг заклиње на постење и рад па први предлог дај да узмемо милион пара за бахацењеееее!!!науцилоо се бахатитити од авиона до цна срам вас билооо!!ви и вас рад це се памтити за наук нарасттајима који се радјају у тудјим земљама !ста је било овдје у 21вијеку ста сте ви радили партијаси са папцима купљеним лоповским па једни друге дрзите цувате ледја увезана криминална јоботница!лазете крадете злоупитребљавате полозаје институције бахатите се направили сте зло овом народу којем це дуго трајати опоравак од вас!!!!питам се само доклееее висееееее васа бахатист одблокирати судство тузитељство и све институције од вас. Партијаса и по закону одговорност и одузимање имовине!!јер народ бјези све је пусто само ви и васи гласаци остајете. Овдје а пензионери су горе просли него заробљеници у Њемацкој и. Одно днаааааааа фуј лазууууу лазууууууууу цим зинуууууу

Name

Зеки Пресс

21.11.2018 08:19

"Ја видим реформске агенде на европском путу", рекла пророцица када је преконтала грах. Драги моји, сада улазимо у фазу хипер развоја, закопцајте сигуроносне каисе, усправите се у топлим фотељама па ми фотељаси крецемо.. Јухууу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апис

21.11.2018 11:07

Да живим у овом времену знао бих шта би радио.

Name

Дрекавац

21.11.2018 08:51

Онда врати Републици Српској све што је по "Дејтону". Од Брчког, па до војске, грба, химне, заставе и ко зна чега још што је амерички поданик Додик "халалио"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хељп Сервиа! Хељп НАТО!

21.11.2018 08:52

Предсједник Српске прецизирала је да у БиХ нема довољно разумијевања због тога што се једна од страна у БиХ увијек ослања на интервенцију међународне заједнице. Ја знам која се страна 1995. године ослањала на интервенцију међународне заједнице, али нећу да вам кажем која :-).

ОДГОВОРИТЕ
Name

@

21.11.2018 09:08

Нека их у њиховом свијету, видиш изумиру брзином свјетлости. За 20 година неће поатојати гласачко мјесто, само мобилни тимови да обилазе бабе на самрти и купују глас за врећу брашна.

Name

Борово Бема

21.11.2018 08:58

Дејтон је кљуц опстанка криминалаца у Рс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

21.11.2018 09:28

Јадни српски роде ста доцека Ко те води и представља

Name

поп

21.11.2018 10:10

БиХ није државна заједница него држава састављена од два равноправна ентитета у којима живе припадници три конститутивна народа и грађани.Све друге формулације не одговарају оном што пише у Анексу ИВ Дејтонског мировног споразума, Уставу БиХ.Толико истине ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

21.11.2018 11:24

Какав анекс таква и дрзава. Рата ускоро неце бити (казем ускоро), али до тада сигурно неце бити ни дрзаве.

Name

Ре

21.11.2018 10:26

Дејтон је платформа за подјеле и за богаћење политичара . Шта би ти могла бити да нема Дејтона и РС која опстаје захваљујући теби која је задужује сваки мјесец са 30 милиона еура .РС је комплетна под хипотеком само то не смијеш да кажеш ..А економски на кољенима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коко да, коко не

21.11.2018 10:47

Поједини медији јављају да се за изворни Дејтон залаже и Момчило Крајишник, а када је требало да се крвопролиће заустави много прије од Дејтона, јер су за то нуђене бројне опције,овај бивши хашки затвореник енергично је све одбијао, те је због тога и добио назив "Мистер Но". Свакако да је Дејтонски мировни споразум спасао народе у БиХ од даљње погибељи и уништења, те је његова досљедна примјена веома важна .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

21.11.2018 10:58

Да ли знају шта је изворни дејтон...гдје су били оволике године и зашто је ово питање сада толико важно, шта се добија, а шта губи с истим....да ли је ово још једно у низу замрачења пред бјежанију или пред оправдање за силну пљачку која је учињена на овим просторима....да ли ће бити стручности и снаге да ово разобличи,открије и покаже народу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мистер Но

21.11.2018 14:07

Могло се и пре дејтона стати са ратом али није био интерес лопова профитера партијаса крали фабрике и предузеца док је народ ратовао а тек тудја имовина сто се пљацкала док је народ отјерало на ратиста а и дана дрзе у торовима па сефују по торовима и јос пљацкају а тек лоповскабприватизација невидјено на овим просторима аустроугарска садила суму а они покрали зељезнице фабрике и итд итд има ли краја

Name

Ево

21.11.2018 11:40

Ја сам за то да замолимо медј. заједницу да оформи тим експерата који ће да испитају порекло имовине политичара и тајкуна у БиХ за последњих 20 год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево ево ево

21.11.2018 12:41

ЕВООООО БРАВОООООО!ДОБРА ИДЕЈААА!!!И Има ли слуха да медјународна оформи тим експерата!!!!!! Испитати поријекло имовине политицара тајкуна попова доктора директора партијаса дрзавних слузбеника институција итд итд а тек хуманнитарна помоц у рату и после ратаааа све отислооооо у лоповске дзеповееее!!али хоботница увезана неда се разоткрити јака коалиција а и помазе им и опозиција дрзе власт и све у својим с кандзама бахате се до бесвести народ бјези

Name

Били...

21.11.2018 11:47

Мој народе ста смо доцекали ко нам кроји капу. Зао ми је младости који дадозе зивоте да би лопови могли узивати и красти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трансвисит

21.11.2018 16:17

Овој зени Дзаба слава, Дзаба паре Дзаба све... Мали кад год је види окрене плакати. Казе Ено тата опет оног цике с другом косом. Реко није сине Цико оно је тета. А он онда окрене вристати. Хахаааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

21.11.2018 21:45

Зашто се онда путем Шпирића, Радмановића и осталих СНСД-ових кадрова прењели сва овлаштења са РС-а на БиХ?

ОДГОВОРИТЕ