Izvorni Dejton ključ opstanka

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Srpska mora da insistira na Dejtonskom sporazumu jer je jasno da je taj aranžman omogućio da BiH funkcioniše u miru više od 20 godina i da na ovom prostoru postoji kakva-takva koegzistencija koja nije bezbjednosno rizična.

Republika Srpska 21.11.2018 | 08:29
Izvorni Dejton ključ opstanka
"Dejtonski sporazum jeste ključ opstanka BiH, u to duboku vjerujem, ali sam isto tako svjesna da je zbog svih ovih devijacija koje su se dešavale u prethodnom periodu - intervencije međunarodne zajednice, masa nametnutih odluka visokog predstavnika, intervencijom Savjeta za provođenje mira /PIK/ - sporazum poprilično izobličen", rekla je Srni Cvijanovićeva i dodala da nema nijednog pozitivnog efekta takvih poteza.

Prema njenim riječima, da je Dejtonski sporazum poštovan i u potpunosti sproveden, te da nije bilo pritisaka međunarodne zajednice, BiH bi danas bila puno ozbiljnija zajednica u kojoj bi postojalo više razumijevanja i povjerenja.

"Nažalost, možemo reći da je međunacionalno povjerenje na minimalnom nivou", ocijenila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske precizirala je da u BiH nema dovoljno razumijevanja zbog toga što se jedna od strana u BiH uvijek oslanja na intervenciju međunarodne zajednice.

"Međunarodna zajednica ili njen dio koji je najprisutniji uvijek drži bošnjačku stranu i one koji propagiraju tu politiku", konstatovala je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je vrijeme da se vrati pragmatizmu i vidi šta je to ostvarivo u BiH.

"Ako samo branite nešto što je nametnuto, a vidite da je naopako, da je manje efikasno, da nije proizvelo veće međusobno razumijevanje, pa čemu onda zadržavati te stvari", poručila je Cvijanovićeva.

Danas su se navršile 23 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

(Srna)

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Evropski put

21.11.2018 08:12

A sta je sa referendumom?

ODGOVORITE
Name

Medjunacionalno

21.11.2018 09:20

Kakvo povjerenje može postojati kad je sistem konstruiran na divljackom nacionalizmu sve tri strane.

Name

ovdje

21.11.2018 09:30

Ovdje je rijeka, ovdje je planina, ovdje je šuma, sve je ovdje.

Name

DemografVasa

21.11.2018 10:43

Kljuc opstanka i ekonomskog oporavka je natalitet i zaustavljanje iseljavanja.RS je u ubrzanoj depopulaciji,nestank je za najdalje 50 godina sa podacima vitalne statistike gde umre 5-6 hilada ljudi vise nego se rodi svake godine ,gde se nekoliko hiljada uglavnom mladih iseli trbuhom za kruhom ka zapadu,plus imamo migracije i ka srbiji ,beogradu.Ulazak Srbije u EU ce jos vise ubrazati iseljavanje i propast.Rumunija je izmedju dva popisa nakon ulaska u EU izgubila 4 miliona stanovnika sa 21 milion na 17 miliona Bugarska sa 11 miliona na 9 miliona a Hrvatsku je do danas napustilo stotine hiljada .Sta ce biti sa RS koja jedva da ima 800 000 Srba doci ce do jos veceg egzodusa.A ova plavusa lupeta gluposti

Name

hahahah

21.11.2018 10:47

Referendum nije vise in! Isfurano!

Name

roki

21.11.2018 08:16

O cemu ova prica? Ako je izvorni Dejton kljuc opstanka o cemu onda razgovarati? Medjunarodna zajednica namece srvari jer jedna strana ocito ne zeli nikakve promjene!

ODGOVORITE
Name

Hahaha

21.11.2018 12:27

A budaleee kakav dejton pusti ti dejton sta ti imas sa tim to je zavrsenooo nego ti meni o korupciji zarobljenim institucijama kriminalnoj hobotnici obbespravljenosti naroda opljackanog pljacka stoljeca u 21vijeku ko opljacja faberike preduzeca imovinu drzavne institucije natrpane polupismenim glasacima a placenim grdnim parama za svoj nerad i nesposobnost a vi politicari stevutjerali jadni narod u nacionalne torove i vi ste tu sefovi u nacionalnim torovima sa svojim glasacima i partijasima zloupotrebe polozaja institucija itd itd!!O tome ti treba da pricas a ne lupaj vise gluposti!!pa juce se dodig zaklinje na postenje i rad pa prvi predlog daj da uzmemo milion para za bahacenjeeeee!!!nauciloo se bahatititi od aviona do cna sram vas bilooo!!vi i vas rad ce se pamtiti za nauk narasttajima koji se radjaju u tudjim zemljama !sta je bilo ovdje u 21vijeku sta ste vi radili partijasi sa papcima kupljenim lopovskim pa jedni druge drzite cuvate ledja uvezana kriminalna jobotnica!lazete kradete zloupitrebljavate polozaje institucije bahatite se napravili ste zlo ovom narodu kojem ce dugo trajati oporavak od vas!!!!pitam se samo dokleeee viseeeeee vasa bahatist odblokirati sudstvo tuziteljstvo i sve institucije od vas. Partijasa i po zakonu odgovornost i oduzimanje imovine!!jer narod bjezi sve je pusto samo vi i vasi glasaci ostajete. Ovdje a penzioneri su gore prosli nego zarobljenici u Njemackoj i. Odno dnaaaaaaaa fuj lazuuuuu lazuuuuuuuuu cim zinuuuuuu

Name

Zeki Press

21.11.2018 08:19

"Ja vidim reformske agende na evropskom putu", rekla prorocica kada je prekontala grah. Dragi moji, sada ulazimo u fazu hiper razvoja, zakopcajte siguronosne kaise, uspravite se u toplim foteljama pa mi foteljasi krecemo.. Juhuuu

ODGOVORITE
Name

Apis

21.11.2018 11:07

Da živim u ovom vremenu znao bih šta bi radio.

Name

Дрекавац

21.11.2018 08:51

Онда врати Републици Српској све што је по "Дејтону". Од Брчког, па до војске, грба, химне, заставе и ко зна чега још што је амерички поданик Додик "халалио"!

ODGOVORITE
Name

Heljp Servia! Heljp NATO!

21.11.2018 08:52

Predsjednik Srpske precizirala je da u BiH nema dovoljno razumijevanja zbog toga što se jedna od strana u BiH uvijek oslanja na intervenciju međunarodne zajednice. Ja znam koja se strana 1995. godine oslanjala na intervenciju međunarodne zajednice, ali neću da vam kažem koja :-).

ODGOVORITE
Name

@

21.11.2018 09:08

Neka ih u njihovom svijetu, vidiš izumiru brzinom svjetlosti. Za 20 godina neće poatojati glasačko mjesto, samo mobilni timovi da obilaze babe na samrti i kupuju glas za vreću brašna.

Name

Borovo Bema

21.11.2018 08:58

Dejton je kljuc opstanka kriminalaca u Rs.

ODGOVORITE
Name

Crni

21.11.2018 09:28

Jadni srpski rode sta doceka Ko te vodi i predstavlja

Name

pop

21.11.2018 10:10

BiH nije državna zajednica nego država sastavljena od dva ravnopravna entiteta u kojima žive pripadnici tri konstitutivna naroda i građani.Sve druge formulacije ne odgovaraju onom što piše u Aneksu IV Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustavu BiH.Toliko istine radi.

ODGOVORITE
Name

Ratko

21.11.2018 11:24

Kakav aneks takva i drzava. Rata uskoro nece biti (kazem uskoro), ali do tada sigurno nece biti ni drzave.

Name

Re

21.11.2018 10:26

Dejton je platforma za podjele i za bogaćenje političara . Šta bi ti mogla biti da nema Dejtona i RS koja opstaje zahvaljujući tebi koja je zadužuje svaki mjesec sa 30 miliona eura .RS je kompletna pod hipotekom samo to ne smiješ da kažeš ..A ekonomski na koljenima..

ODGOVORITE
Name

Koko da, koko ne

21.11.2018 10:47

Pojedini mediji javljaju da se za izvorni Dejton zalaže i Momčilo Krajišnik, a kada je trebalo da se krvoproliće zaustavi mnogo prije od Dejtona, jer su za to nuđene brojne opcije,ovaj bivši haški zatvorenik energično je sve odbijao, te je zbog toga i dobio naziv "Mister No". Svakako da je Dejtonski mirovni sporazum spasao narode u BiH od daljnje pogibelji i uništenja, te je njegova dosljedna primjena veoma važna .

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

21.11.2018 10:58

Da li znaju šta je izvorni dejton...gdje su bili ovolike godine i zašto je ovo pitanje sada toliko važno, šta se dobija, a šta gubi s istim....da li je ovo još jedno u nizu zamračenja pred bježaniju ili pred opravdanje za silnu pljačku koja je učinjena na ovim prostorima....da li će biti stručnosti i snage da ovo razobliči,otkrije i pokaže narodu?

ODGOVORITE
Name

Mister No

21.11.2018 14:07

Moglo se i pre dejtona stati sa ratom ali nije bio interes lopova profitera partijasa krali fabrike i preduzeca dok je narod ratovao a tek tudja imovina sto se pljackala dok je narod otjeralo na ratista a i dana drze u torovima pa sefuju po torovima i jos pljackaju a tek lopovskabprivatizacija nevidjeno na ovim prostorima austrougarska sadila sumu a oni pokrali zeljeznice fabrike i itd itd ima li kraja

Name

Evo

21.11.2018 11:40

Ja sam za to da zamolimo medj. zajednicu da oformi tim eksperata koji će da ispitaju poreklo imovine političara i tajkuna u BiH za poslednjih 20 god.

ODGOVORITE
Name

Evo evo evo

21.11.2018 12:41

EVOOOOO BRAVOOOOOO!DOBRA IDEJAAA!!!I Ima li sluha da medjunarodna oformi tim eksperata!!!!!! Ispitati porijeklo imovine politicara tajkuna popova doktora direktora partijasa drzavnih sluzbenika institucija itd itd a tek humannitarna pomoc u ratu i posle rataaaa sve otislooooo u lopovske dzepoveeee!!ali hobotnica uvezana neda se razotkriti jaka koalicija a i pomaze im i opozicija drze vlast i sve u svojim s kandzama bahate se do besvesti narod bjezi

Name

Bili...

21.11.2018 11:47

Moj narode sta smo docekali ko nam kroji kapu. Zao mi je mladosti koji dadoze zivote da bi lopovi mogli uzivati i krasti.

ODGOVORITE
Name

Transvisit

21.11.2018 16:17

Ovoj zeni Dzaba slava, Dzaba pare Dzaba sve... Mali kad god je vidi okrene plakati. Kaze Eno tata opet onog cike s drugom kosom. Reko nije sine Ciko ono je teta. A on onda okrene vristati. Hahaaaa

ODGOVORITE
Name

Херцеговац

21.11.2018 21:45

Зашто се онда путем Шпирића, Радмановића и осталих СНСД-ових кадрова пренјели сва овлаштења са РС-а на БиХ?

ODGOVORITE