Истрага се води против одговорних

– Окружно јавно тужилаштво Бијељина води истрагу против бивших одговорних лица у „Шећерани“, а полиција је и протеклих дана изузимала документацију у вези са пријављеним незаконитостима у овом предузећу, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 19.11.2018 | 20:28
Истрага се води против одговорних
Према нашим информацијама истрага се води против бивших директора „Шећеране“ Мехе Фафулића и Бојана Мрђена, бившег стечајног управника Младена Кошутића те директора фирме “Агрокоп експорт-импорт” Бањалука Љубе Мрђена.

„У Окружном јавном тужилаштву Бијељина води се истрага против лица са иницијалима М.Ф., М.К., Љ.М. и Б.М., због сумње да су починили кривично дјело злоупотреба овлашћења у привреди, у вези са пословањем “Шећеране”. Истрага је покренута у јуну 2018. године“, потврдили су у Тужилаштву.

Додали су да су почетком новембра запримили и кривичну пријаву  коју је поднио Горан Вајкић против  М.Ф. те да се у оквиру истраге поступа и по тој пријави.

„Пријава се односи на наводне злоупотребе овлаштења у привреди везано за пословање “Шећеране”, с чим у вези  је истрага већ покренута. Тужилаштво  спроводи истражне радње на провјери навода у пријави Горана Вајкића и ради на прикупљању потребних информација и обавјештења“, навели су у Тужилаштву.

Стечајни управник „Шећеране“ Небојша Матић рекао је за ЦАПИТАЛ да полиција поново изузима документацију из овог предузећа, а по кривичној пријави коју је један од потенцијалних купаца фабрике Горан Вајкић поднио против бившег директора Мехе Фафулића.

Појаснио је да полиција изузима документацију која се односи на пријаве потраживања настале након добијених пресуда због пропуштања.

„Полиција прегледа комплетну документацију у вези са овим пријавама, ради се о 84 пријаве потраживања које је ранији стечајни управник морао признати због пресуда које је суд донио. Истрага је покренута на основу кривичне пријаве коју је поднио један од потенцијалних купаца Горан Вајкић“, рекао је  Матић.

Матић је раније за ЦАПИТАЛ рекао да 80 одсто пријава потраживања у „Шећерани“ настало као резултат пресуда због пропуштања.

„Дакле, ради се о томе да је неко тужио „Шећерану“, а нико из управе се није жалио, нити доставио писмени одговор суду, нити ишао на рочиште, након чега су доношене пресуде у корист оних који су тужили и те пријаве је ранији стечајни управник морао да призна јер су имали правоснажне пресуде“, рекао је раније Матић.

Фафулић је рекао да не жели ништа да коментарише док тужилац не да коначну ријеч о свему.

Министарство унутрашњих послова РС у јануару ове године је поднијело извјештај бијељинском Окружном тужилаштву Љубе и Бојана Мрђена и Младена Кошутића због злоупотребе овлашћења у привреди и злоупотребе службеног положаја. Они су осумњичени да су незаконито прибавили корист “Агрокопу” од 753.251 марку и за исти износ оштетили “Шећерану”. Недуго затим поднесен је и нови извјештај против Кошутића и Љубе Мрђена, овај пут због сумње да су бијељинску “Шећерану” ојадили за 1.123.315 КМ.

Скупштина повјерилаца „Шећеране“ требало би ускоро да разматра понуде за куповину овог предузећа. Понуде су доставиле фирме из Вијетнама и Турске, те Горан Вајкић, а уколико остану при својим понудама мораће да уплате депозит од 50.000 КМ како би њихове понуде биле разматране на Скупштини повјерилаца.

(Цапитал)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Шећераш

19.11.2018 21:02

На списак још додајте Рафета Ракића и Фаика Мухића и екупа је комплетна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

република папака

20.11.2018 08:16

Цега се србин дохвати то сигурно пропада

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕТИЋ

20.11.2018 12:23

АКО ЈЕ ДОДИК И ЊЕГОВИ ЈАТАЦИ УМЈЕШАНИ БИЋЕ УЈЕО ВУК МАГАРЦА НИКОМ НИШТА КО И ОСТАЛЕ КРИМИНАЛНЕ АФЕРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

20.11.2018 17:22

Ма није теско утврдити да ли су радници стварно исли на посао све по једног радника позвати и тразити да донесу пасосе /у МУП имају евиденцију ко од радника има пасос/ и ту це се врло лако утврдити како има 8 у сихти а у пасосу је изасао из земље, а тога је било јако много. Друго ста су могли радити 83 радника у фабрици која не ради. Нетреба много труда да се то истрази. Тамо се није радило ниста, осим пило и спавало и то зна сврака на грани. Мехо и Раде су умислили да је њихова фабрика па су се понасали тако, ти си добар , мислим на раднике, послусан доносис меса и јаја довољно и мозес да не долазис на посао а имацес осмицу. То је тузна слика сецеране назалост.

ОДГОВОРИТЕ