Istraga se vodi protiv odgovornih

– Okružno javno tužilaštvo Bijeljina vodi istragu protiv bivših odgovornih lica u „Šećerani“, a policija je i proteklih dana izuzimala dokumentaciju u vezi sa prijavljenim nezakonitostima u ovom preduzeću, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 19.11.2018 | 20:28
Istraga se vodi protiv odgovornih
Prema našim informacijama istraga se vodi protiv bivših direktora „Šećerane“ Mehe Fafulića i Bojana Mrđena, bivšeg stečajnog upravnika Mladena Košutića te direktora firme “Agrokop eksport-import” Banjaluka Ljube Mrđena.

„U Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina vodi se istraga protiv lica sa inicijalima M.F., M.K., LJ.M. i B.M., zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi, u vezi sa poslovanjem “Šećerane”. Istraga je pokrenuta u junu 2018. godine“, potvrdili su u Tužilaštvu.

Dodali su da su početkom novembra zaprimili i krivičnu prijavu  koju je podnio Goran Vajkić protiv  M.F. te da se u okviru istrage postupa i po toj prijavi.

„Prijava se odnosi na navodne zloupotrebe ovlaštenja u privredi vezano za poslovanje “Šećerane”, s čim u vezi  je istraga već pokrenuta. Tužilaštvo  sprovodi istražne radnje na provjeri navoda u prijavi Gorana Vajkića i radi na prikupljanju potrebnih informacija i obavještenja“, naveli su u Tužilaštvu.

Stečajni upravnik „Šećerane“ Nebojša Matić rekao je za CAPITAL da policija ponovo izuzima dokumentaciju iz ovog preduzeća, a po krivičnoj prijavi koju je jedan od potencijalnih kupaca fabrike Goran Vajkić podnio protiv bivšeg direktora Mehe Fafulića.

Pojasnio je da policija izuzima dokumentaciju koja se odnosi na prijave potraživanja nastale nakon dobijenih presuda zbog propuštanja.

„Policija pregleda kompletnu dokumentaciju u vezi sa ovim prijavama, radi se o 84 prijave potraživanja koje je raniji stečajni upravnik morao priznati zbog presuda koje je sud donio. Istraga je pokrenuta na osnovu krivične prijave koju je podnio jedan od potencijalnih kupaca Goran Vajkić“, rekao je  Matić.

Matić je ranije za CAPITAL rekao da 80 odsto prijava potraživanja u „Šećerani“ nastalo kao rezultat presuda zbog propuštanja.

„Dakle, radi se o tome da je neko tužio „Šećeranu“, a niko iz uprave se nije žalio, niti dostavio pismeni odgovor sudu, niti išao na ročište, nakon čega su donošene presude u korist onih koji su tužili i te prijave je raniji stečajni upravnik morao da prizna jer su imali pravosnažne presude“, rekao je ranije Matić.

Fafulić je rekao da ne želi ništa da komentariše dok tužilac ne da konačnu riječ o svemu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS u januaru ove godine je podnijelo izvještaj bijeljinskom Okružnom tužilaštvu Ljube i Bojana Mrđena i Mladena Košutića zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi i zloupotrebe službenog položaja. Oni su osumnjičeni da su nezakonito pribavili korist “Agrokopu” od 753.251 marku i za isti iznos oštetili “Šećeranu”. Nedugo zatim podnesen je i novi izvještaj protiv Košutića i Ljube Mrđena, ovaj put zbog sumnje da su bijeljinsku “Šećeranu” ojadili za 1.123.315 KM.

Skupština povjerilaca „Šećerane“ trebalo bi uskoro da razmatra ponude za kupovinu ovog preduzeća. Ponude su dostavile firme iz Vijetnama i Turske, te Goran Vajkić, a ukoliko ostanu pri svojim ponudama moraće da uplate depozit od 50.000 KM kako bi njihove ponude bile razmatrane na Skupštini povjerilaca.

(Capital)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Šećeraš

19.11.2018 21:02

Na spisak još dodajte Rafeta Rakića i Faika Muhića i ekupa je kompletna.

ODGOVORITE
Name

republika papaka

20.11.2018 08:16

Cega se srbin dohvati to sigurno propada

ODGOVORITE
Name

RETIĆ

20.11.2018 12:23

AKO JE DODIK I NJEGOVI JATACI UMJEŠANI BIĆE UJEO VUK MAGARCA NIKOM NIŠTA KO I OSTALE KRIMINALNE AFERE

ODGOVORITE
Name

Jovo

20.11.2018 17:22

Ma nije tesko utvrditi da li su radnici stvarno isli na posao sve po jednog radnika pozvati i traziti da donesu pasose /u MUP imaju evidenciju ko od radnika ima pasos/ i tu ce se vrlo lako utvrditi kako ima 8 u sihti a u pasosu je izasao iz zemlje, a toga je bilo jako mnogo. Drugo sta su mogli raditi 83 radnika u fabrici koja ne radi. Netreba mnogo truda da se to istrazi. Tamo se nije radilo nista, osim pilo i spavalo i to zna svraka na grani. Meho i Rade su umislili da je njihova fabrika pa su se ponasali tako, ti si dobar , mislim na radnike, poslusan donosis mesa i jaja dovoljno i mozes da ne dolazis na posao a imaces osmicu. To je tuzna slika secerane nazalost.

ODGOVORITE