Здрава средина - шанса за развој

На подручју општине Лопаре нема појачаног радиоактивног зрачења што је био један од услова који страни инвеститори траже како би започели бизнис у овој мајевичкој општини.

Република Српска 19.11.2018 | 15:00
Здрава средина - шанса за развој
На захтјев општине Лопаре, ово је потврдио Институт за јавно здравство Републике Српске и Републички центар за заштиту од зрачења.

Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је да је овај крај здрава животна средина, што представља развојну шансу мајевичког краја у производњи здраве хране и развоју туризма, али и других грана привреде.

Савић је подсјетио да су постојале спекулације да је зрачење на подручју Лопара појачано још од осамдесетих година, али и због НАТО бомбардовања рејона Столице у току одбрамбено-отаџбинског рата.



"Овим испитивањем смо рашчистили ситуацију. Констатовано је да у Лопарама имамо потпуно здраву средину, без штетних утицаја", прецизирао је Савић.

Начелник Лопара је истакао да је мјерење било потребно и због најављеног пројекта изградње мини фабрике тврдог сира у Јабланици код Лопара.

"Истовремено на Бусији код Лопара намјеравамо реализовати регионални пројекат изградње Спортско-рекреативног комплекса", навео је Савић.



Током октобра проведена су мјерења на три локације у општини, при чему су узети узорци воде и ваздуха. На основу извршених мјерења закључено је да нема повећаног зрачења.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Васо

19.11.2018 15:52

А ко ће вамо производит здраву храну када у Селима нема никога јос за петнест до двадесет година све ће да буде пусто.А сто се чистог ваздуха тичи не дај бозе просетати Лопарама када ја сезона грујања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мс

19.11.2018 16:11

лијепо је то знати,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

19.11.2018 16:36

има јос људи који раде нису сви лезиљебовици

ОДГОВОРИТЕ
Name

ктитор

19.11.2018 20:09

корисна информација, свака цаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

20.11.2018 06:30

За који бизнис лопова и пљацкаса тајкуна диктатора и убица све стоје било здраво висте снсд и вас популист додик унистили тако гдје год подзес сама говна

ОДГОВОРИТЕ