Zdrava sredina - šansa za razvoj

Na području opštine Lopare nema pojačanog radioaktivnog zračenja što je bio jedan od uslova koji strani investitori traže kako bi započeli biznis u ovoj majevičkoj opštini.

Republika Srpska 19.11.2018 | 15:00
Zdrava sredina - šansa za razvoj
Na zahtjev opštine Lopare, ovo je potvrdio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Republički centar za zaštitu od zračenja.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je da je ovaj kraj zdrava životna sredina, što predstavlja razvojnu šansu majevičkog kraja u proizvodnji zdrave hrane i razvoju turizma, ali i drugih grana privrede.

Savić je podsjetio da su postojale spekulacije da je zračenje na području Lopara pojačano još od osamdesetih godina, ali i zbog NATO bombardovanja rejona Stolice u toku odbrambeno-otadžbinskog rata.



"Ovim ispitivanjem smo raščistili situaciju. Konstatovano je da u Loparama imamo potpuno zdravu sredinu, bez štetnih uticaja", precizirao je Savić.

Načelnik Lopara je istakao da je mjerenje bilo potrebno i zbog najavljenog projekta izgradnje mini fabrike tvrdog sira u Jablanici kod Lopara.

"Istovremeno na Busiji kod Lopara namjeravamo realizovati regionalni projekat izgradnje Sportsko-rekreativnog kompleksa", naveo je Savić.



Tokom oktobra provedena su mjerenja na tri lokacije u opštini, pri čemu su uzeti uzorci vode i vazduha. Na osnovu izvršenih mjerenja zaključeno je da nema povećanog zračenja.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Vaso

19.11.2018 15:52

A ko će vamo proizvodit zdravu hranu kada u Selima nema nikoga jos za petnest do dvadeset godina sve će da bude pusto.A sto se čistog vazduha tiči ne daj boze prosetati Loparama kada ja sezona grujanja

ODGOVORITE
Name

Мс

19.11.2018 16:11

лијепо је то знати,

ODGOVORITE
Name

Drago

19.11.2018 16:36

ima jos ljudi koji rade nisu svi leziljebovici

ODGOVORITE
Name

ktitor

19.11.2018 20:09

korisna informacija, svaka cast

ODGOVORITE
Name

Austria

20.11.2018 06:30

Za koji biznis lopova i pljackasa tajkuna diktatora i ubica sve stoje bilo zdravo viste snsd i vas populist dodik unistili tako gdje god podzes sama govna

ODGOVORITE