Звиздић у Бечу: БиХ привржена ЕУ

Предсједавајући Савјета министара Босне и Херцеговине, Денис Звиздић, присуствовао је данас у Бечу, радном састанку који је организовао канцелар Републике Аустрије Себастиан Курц. Састанку су присуствовали и премијери Албаније, Црне Горе, Србије, министар економије Македоније, те европски комесари Јоханес Хан и Марија Габриел.

Босна и Херцеговина 19.11.2018 | 13:06
Звиздић у Бечу: БиХ привржена ЕУ
Теме састанка су биле регионална сарадња, перспективе Западног Балкана, билатерална питања и превазилажење евентуалних проблема.

Обраћајући се присутнима, Звиздић се захвалио канцелару Курцу на позиву и иницијативи за унапређење регионалне сарадње у оквиру интеграције земља Западног Балкана у ЕУ и истакнуо да је то циљ и кључни кохезивни фактор регије који може осигурати стабилизацију и привредни просперитет, те владавину права уз поштивање основних права и слобода и демократских начела.

Рекао је да је Босна и Херцеговина и даље снажно привржена интеграцији у ЕУ. Нагласио је да су одговори на додатна питања Европске комисије у завршној фази и изразио наду да ће један од првих задатака на почетку мандата новог Предсједништва Босне и Херцеговине бити одлазак у Брисел са финализованим одговорима, чиме би Босна и Херцеговина испунила све услове за добијање кандидатског статуса.

Говорећи о билатералној сарадњи, Звиздић је указао на потребу да се евидентирани изазови успјешној билатералној и регионалној сарадњи требају и морају превазићи првенствено кроз поштивање већ закључених споразума и прихваћених обавеза. Такође, указао је на потребу за одржавањем и унапређењем редовног дијалога на свим нивоима с циљем осигурања конструктивне комуникације и сарадње у међусобним односима. Скренуо је пажњу на тренд запаљиве и радикалне реторике високих политичких функционера из појединих земаља региона који не доприносе превазилажењу тешког насљеђа из прошлости и постојећих и будућих изазова, те је изразио наду да ће се такве поруке замијенити оним које креирају простор за мирно, стабилно и просперитетно окружење у региону.

Током састанка, комесар Хан је изложио преглед стања имплементације договорених мјера око стварања регионалне економске области Западног Балкана. Позвао је премијере да укажу на потешкоће на које наилазе и на могућности за превазилажење проблема. Канцелар Курц је учеснике састанка обавијестио о плановима Аустрије током преосталог предсједавања Европском унијом и изразио подршку рјешавању билатералних питања, те подстакнуо одлучујући напредак како би се унаприједио процес европских интеграција.

Курц је позвао учеснике састанка на фокусирање на постојеће обавезе и на представљање нових заједничких пројеката од стране WБ6 које ће подстицати регионалну сарадњу, посебно у оним сегментима за које већ постоји договорено финансирање.

Премијерка Републике Србије Ана Брнабић истакла је да је Србија јако посвећена европским интеграцијама, да ће у будућности радити на томе те је изразила наду да ће још неколико поглавља из Аqуиа Европске уније бити отрвено до краја године.

Званичници ће присуствовати и одржавају Бечког економског форума.

БН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

к

19.11.2018 12:09

Позвао је премијере. БиХ нема премијера тј. требали су ици премијери дрзавотворних ентитета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

19.11.2018 13:15

Ето ти си премијер посаљи свог Кнеза он је навинајо за овог Курца па да му објасни ко је премијер беднице у мозак никад нецес прогледати.

Name

разумио

19.11.2018 12:37

Ово је била припрема за пријем избјеглица у БиХ. А као контрамјера пријем радника у А.

ОДГОВОРИТЕ