Zvizdić u Beču: BiH privržena EU

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić, prisustvovao je danas u Beču, radnom sastanku koji je organizovao kancelar Republike Austrije Sebastian Kurc. Sastanku su prisustvovali i premijeri Albanije, Crne Gore, Srbije, ministar ekonomije Makedonije, te evropski komesari Johanes Han i Marija Gabriel.

Bosna i Hercegovina 19.11.2018 | 13:06
Zvizdić u Beču: BiH privržena EU
Teme sastanka su bile regionalna saradnja, perspektive Zapadnog Balkana, bilateralna pitanja i prevazilaženje eventualnih problema.

Obraćajući se prisutnima, Zvizdić se zahvalio kancelaru Kurcu na pozivu i inicijativi za unapređenje regionalne saradnje u okviru integracije zemlja Zapadnog Balkana u EU i istaknuo da je to cilj i ključni kohezivni faktor regije koji može osigurati stabilizaciju i privredni prosperitet, te vladavinu prava uz poštivanje osnovnih prava i sloboda i demokratskih načela.

Rekao je da je Bosna i Hercegovina i dalje snažno privržena integraciji u EU. Naglasio je da su odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije u završnoj fazi i izrazio nadu da će jedan od prvih zadataka na početku mandata novog Predsjedništva Bosne i Hercegovine biti odlazak u Brisel sa finalizovanim odgovorima, čime bi Bosna i Hercegovina ispunila sve uslove za dobijanje kandidatskog statusa.

Govoreći o bilateralnoj saradnji, Zvizdić je ukazao na potrebu da se evidentirani izazovi uspješnoj bilateralnoj i regionalnoj saradnji trebaju i moraju prevazići prvenstveno kroz poštivanje već zaključenih sporazuma i prihvaćenih obaveza. Takođe, ukazao je na potrebu za održavanjem i unapređenjem redovnog dijaloga na svim nivoima s ciljem osiguranja konstruktivne komunikacije i saradnje u međusobnim odnosima. Skrenuo je pažnju na trend zapaljive i radikalne retorike visokih političkih funkcionera iz pojedinih zemalja regiona koji ne doprinose prevazilaženju teškog nasljeđa iz prošlosti i postojećih i budućih izazova, te je izrazio nadu da će se takve poruke zamijeniti onim koje kreiraju prostor za mirno, stabilno i prosperitetno okruženje u regionu.

Tokom sastanka, komesar Han je izložio pregled stanja implementacije dogovorenih mjera oko stvaranja regionalne ekonomske oblasti Zapadnog Balkana. Pozvao je premijere da ukažu na poteškoće na koje nailaze i na mogućnosti za prevazilaženje problema. Kancelar Kurc je učesnike sastanka obavijestio o planovima Austrije tokom preostalog predsjedavanja Evropskom unijom i izrazio podršku rješavanju bilateralnih pitanja, te podstaknuo odlučujući napredak kako bi se unaprijedio proces evropskih integracija.

Kurc je pozvao učesnike sastanka na fokusiranje na postojeće obaveze i na predstavljanje novih zajedničkih projekata od strane WB6 koje će podsticati regionalnu saradnju, posebno u onim segmentima za koje već postoji dogovoreno finansiranje.

Premijerka Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da je Srbija jako posvećena evropskim integracijama, da će u budućnosti raditi na tome te je izrazila nadu da će još nekoliko poglavlja iz Aquia Evropske unije biti otrveno do kraja godine.

Zvaničnici će prisustvovati i održavaju Bečkog ekonomskog foruma.

BN

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

k

19.11.2018 12:09

Pozvao je premijere. BiH nema premijera tj. trebali su ici premijeri drzavotvornih entiteta

ODGOVORITE
Name

Dzoo

19.11.2018 13:15

Eto ti si premijer posalji svog Kneza on je navinajo za ovog Kurca pa da mu objasni ko je premijer bednice u mozak nikad neces progledati.

Name

razumio

19.11.2018 12:37

Ovo je bila priprema za prijem izbjeglica u BiH. A kao kontramjera prijem radnika u A.

ODGOVORITE