Макаби довео "највећег баксуза" на клупу!

Невен Спахија није успео ни из другог покушаја - старт 1/6 у Евролиги значио је да ће "Понос Израела" први пут у историји водити Грк. И то не било који. . .

Кошарка 19.11.2018 | 16:30
Макаби довео "највећег баксуза" на клупу!
За разлику од првог, окончаног у оквиру такмичарске сезоне 2006/07, други покушај хрватског стручњака Невена Спахије на клупи Макабија "ушао" је у другу сезону и био окончан овог новембра после још једног депримирајућег старта овог клуба у Евролиги.

Шестоструки првак Европе ове недеље у преподневним часовима саопштио је да је грчки тренер Јанис Сферопулос званично наследио Хрвата, који је пре нешто више од годину дана напустио место асистента у стручном штабу Атланта Хокса како би се вратио у Израел и покушао све што му није успело 11 сезона раније.

Спахија је као тренер најмоћнијег израелског клуба освојио само две титуле првака земље, што није неуспех, али ни вансеријски резултат ако се узме у обзир да их "Понос Израела" има још 50 у витринама. Успех у Европи мерило је вредности у Тел Авиву, а у Спахијином случају изостао је у оба наврата - 2007. клуб је заустављен у четвртфиналу, у које се прошлог пролећа није ни пласирао.

Када је опет драстично промењена екипа почела ову сезону скором 1-6, група власника клуба у којој се налази и актуелни председник Шимон Мизрахи са 13 одсто удела, одлучила се да петорку Мајкл Рол-Скоти Вилбекин-Терик Блек-Деандре Кејн-Анђело Калојаро повери бившем шефу Олимпијакоса и вероватно највећем "баксузу" међу европским тренерима, Сферопулосу.

Он се као талентовани стручњак са клупе Паниониоса појавио у Пиреју 2015. као након што су Душан Ивковић и Јоргос Барцокас у сезонама 2011/12, односно 2012/13 донели црвено-белима трећу и четврту титулу првака Европе. 

Сферопулос је наследио Барцокаса у току сезоне 2014/15 и успео уздрман тим да подигне и сензацинално поведе до финала Евролиге, али је био те несреће да је Фајнал-фор организован у Мадриду а противник у финалу био Реал.

Ослањајући се на још свежег и непредвидивог Василиса Спанулиса, Сферопулос је у првој "пуној" сезони у Пиреју одбранио титулу првака Грчке и стао о у четвртфиналу Евролиге, да би наредне сезоне стигао до новог финала Фајнал-фора и поново за ривала имао клуб из града домаћина турнира. Био је то Фенербахче, који је те 2016. у Истанбулу први пут постао шампион континента.

Сферопулосу је остало да проба нешто да постигне и у сезони 2017-18, али је Панатинаикос био бољи и у првенству и у Купу, а четвртфинале Евролиге остало непремостива препрека пре уступања клупе новом тренеру, Дејвиду Блату.

Право под Блатовим вођством, 2013. на Фајнал-фору у Милану, Макаби је освојио последњу од шест титула првака Европе.

Видећемо како ће се у првом ангажману ван Грчке снаћи 51-годишњи тренер, који се дуго борио за репутацију и статус асистирајући у ПАОК-у, репрезентацији Грчке, Олимпијакосу, ЦСКА, Хјустон Рокетсима...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар