Makabi doveo "najvećeg baksuza" na klupu!

Neven Spahija nije uspeo ni iz drugog pokušaja - start 1/6 u Evroligi značio je da će "Ponos Izraela" prvi put u istoriji voditi Grk. I to ne bilo koji. . .

Košarka 19.11.2018 | 16:30
Makabi doveo "najvećeg baksuza" na klupu!
Za razliku od prvog, okončanog u okviru takmičarske sezone 2006/07, drugi pokušaj hrvatskog stručnjaka Nevena Spahije na klupi Makabija "ušao" je u drugu sezonu i bio okončan ovog novembra posle još jednog deprimirajućeg starta ovog kluba u Evroligi.

Šestostruki prvak Evrope ove nedelje u prepodnevnim časovima saopštio je da je grčki trener Janis Sferopulos zvanično nasledio Hrvata, koji je pre nešto više od godinu dana napustio mesto asistenta u stručnom štabu Atlanta Hoksa kako bi se vratio u Izrael i pokušao sve što mu nije uspelo 11 sezona ranije.

Spahija je kao trener najmoćnijeg izraelskog kluba osvojio samo dve titule prvaka zemlje, što nije neuspeh, ali ni vanserijski rezultat ako se uzme u obzir da ih "Ponos Izraela" ima još 50 u vitrinama. Uspeh u Evropi merilo je vrednosti u Tel Avivu, a u Spahijinom slučaju izostao je u oba navrata - 2007. klub je zaustavljen u četvrtfinalu, u koje se prošlog proleća nije ni plasirao.

Kada je opet drastično promenjena ekipa počela ovu sezonu skorom 1-6, grupa vlasnika kluba u kojoj se nalazi i aktuelni predsednik Šimon Mizrahi sa 13 odsto udela, odlučila se da petorku Majkl Rol-Skoti Vilbekin-Terik Blek-Deandre Kejn-Anđelo Kalojaro poveri bivšem šefu Olimpijakosa i verovatno najvećem "baksuzu" među evropskim trenerima, Sferopulosu.

On se kao talentovani stručnjak sa klupe Panioniosa pojavio u Pireju 2015. kao nakon što su Dušan Ivković i Jorgos Barcokas u sezonama 2011/12, odnosno 2012/13 doneli crveno-belima treću i četvrtu titulu prvaka Evrope. 

Sferopulos je nasledio Barcokasa u toku sezone 2014/15 i uspeo uzdrman tim da podigne i senzacinalno povede do finala Evrolige, ali je bio te nesreće da je Fajnal-for organizovan u Madridu a protivnik u finalu bio Real.

Oslanjajući se na još svežeg i nepredvidivog Vasilisa Spanulisa, Sferopulos je u prvoj "punoj" sezoni u Pireju odbranio titulu prvaka Grčke i stao o u četvrtfinalu Evrolige, da bi naredne sezone stigao do novog finala Fajnal-fora i ponovo za rivala imao klub iz grada domaćina turnira. Bio je to Fenerbahče, koji je te 2016. u Istanbulu prvi put postao šampion kontinenta.

Sferopulosu je ostalo da proba nešto da postigne i u sezoni 2017-18, ali je Panatinaikos bio bolji i u prvenstvu i u Kupu, a četvrtfinale Evrolige ostalo nepremostiva prepreka pre ustupanja klupe novom treneru, Dejvidu Blatu.

Pravo pod Blatovim vođstvom, 2013. na Fajnal-foru u Milanu, Makabi je osvojio poslednju od šest titula prvaka Evrope.

Videćemo kako će se u prvom angažmanu van Grčke snaći 51-godišnji trener, koji se dugo borio za reputaciju i status asistirajući u PAOK-u, reprezentaciji Grčke, Olimpijakosu, CSKA, Hjuston Roketsima...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar