Забринутост због одлуке Приштине

Ситуација са увођењем додатног пореза на увоз робе из БиХ и Србије на самопроглашено Косово могла би потрајати, што ће се негативно одразити и на извоз БиХ, оцјењује предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић.

Босна и Херцеговина 17.11.2018 | 17:59
Забринутост због одлуке Приштине
Приштинске власти, сматра, не маре много ни за ставове Европске комисије коју су, као гаранта ЦЕФТА споразума, у помоћ позвале власти у БиХ.

– Мислим да су они навикли на то да имају неку врсту заштите, јер су ту у игри и политичка питања, а не само трговина. Они сада иду практично да покажу зубе и одлуком о увођењу додатног пореза од 10 одсто крше споразум ЦЕФТА који гарантује слободну трговину. Европска комисија би морала одреаговати хитно, јер постоје правила по којима се упућује жалба Европској комисији, која треба да то санкционише и да натјера самопроглашено Косово да укине те баријере, али они то из политичких разлога можда и неће урадити. Тешко је рећи докле ће све то трајати, али у сваком случају, робе које на тржишту Косова буду долазиле из БиХ и Србије ће бити скупље и мање конкурентне него рецимо из Хрватске – упозорава Васић.

Штета за извознике из БиХ није мала, јер се на тржиште самопроглашеног Косова у посљедњих пет година извозе робе вриједности од 150 до 160 милиона КМ годишње. Трећина тога се односи на извоз руда и метала, а по вриједности извоза слиједи агроиндустријски сектор, који извози највише млијеко, те пилеће месо. 

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић оцијенио је да је оваква једнострана одлука самопроглашеног Косова „најгрубљи удар на основне принципе на којима почива ЦЕФТА споразум“, те да се може очекивати је да ће „ово питање озбиљно ескалирати у времену пред нама“.

Он је, подсјећамо, затражио и да Европска комисија и земље Југоисточне Европе донесу заједнички став о овој одлуци приштинских власти, позивајући и њих да спорну одлуку повуку. Такви потези, оцијенио је, значе враћање на стање трговине прије успостављања регионалног тржишта слободне трговине.

Највећа криза ЦЕФТА споразума

И власти Србије оцијениле су да је ово највећа криза од почетка функционисања ЦЕФТА споразума, због чега ни Србија, ни БиХ неће учествовати на састанцима радних тијела ЦЕФТА у Приштини 20. и 21. новембра, као ни на министарском састанку у оквиру ЦЕФТА недјеље, 3. децембра у Приштини. Двије земље би наредне седмице требало и да договоре заједничке кораке са циљем укидања спорне таксе.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Милко

17.11.2018 17:14

Докле смо ми себе довели. Да косовски амбасадор сједи са Меланијом Трамп и договара посјету Тација а нас баја на црној листи заједно са талибнима и ислиовцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.11.2018 17:23

Признајте Косово и завршена прича ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

рекосе ми

17.11.2018 17:28

Фирмама из федерације врацају паре на посебне рацуне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

17.11.2018 17:28

Полако саровицу.ускоро це и ЕУ увести царину на насе производе..

ОДГОВОРИТЕ