Zabrinutost zbog odluke Prištine

Situacija sa uvođenjem dodatnog poreza na uvoz robe iz BiH i Srbije na samoproglašeno Kosovo mogla bi potrajati, što će se negativno odraziti i na izvoz BiH, ocjenjuje predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić.

Bosna i Hercegovina 17.11.2018 | 17:59
Zabrinutost zbog odluke Prištine
Prištinske vlasti, smatra, ne mare mnogo ni za stavove Evropske komisije koju su, kao garanta CEFTA sporazuma, u pomoć pozvale vlasti u BiH.

– Mislim da su oni navikli na to da imaju neku vrstu zaštite, jer su tu u igri i politička pitanja, a ne samo trgovina. Oni sada idu praktično da pokažu zube i odlukom o uvođenju dodatnog poreza od 10 odsto krše sporazum CEFTA koji garantuje slobodnu trgovinu. Evropska komisija bi morala odreagovati hitno, jer postoje pravila po kojima se upućuje žalba Evropskoj komisiji, koja treba da to sankcioniše i da natjera samoproglašeno Kosovo da ukine te barijere, ali oni to iz političkih razloga možda i neće uraditi. Teško je reći dokle će sve to trajati, ali u svakom slučaju, robe koje na tržištu Kosova budu dolazile iz BiH i Srbije će biti skuplje i manje konkurentne nego recimo iz Hrvatske – upozorava Vasić.

Šteta za izvoznike iz BiH nije mala, jer se na tržište samoproglašenog Kosova u posljednjih pet godina izvoze robe vrijednosti od 150 do 160 miliona KM godišnje. Trećina toga se odnosi na izvoz ruda i metala, a po vrijednosti izvoza slijedi agroindustrijski sektor, koji izvozi najviše mlijeko, te pileće meso. 

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ocijenio je da je ovakva jednostrana odluka samoproglašenog Kosova „najgrublji udar na osnovne principe na kojima počiva CEFTA sporazum“, te da se može očekivati je da će „ovo pitanje ozbiljno eskalirati u vremenu pred nama“.

On je, podsjećamo, zatražio i da Evropska komisija i zemlje Jugoistočne Evrope donesu zajednički stav o ovoj odluci prištinskih vlasti, pozivajući i njih da spornu odluku povuku. Takvi potezi, ocijenio je, znače vraćanje na stanje trgovine prije uspostavljanja regionalnog tržišta slobodne trgovine.

Najveća kriza CEFTA sporazuma

I vlasti Srbije ocijenile su da je ovo najveća kriza od početka funkcionisanja CEFTA sporazuma, zbog čega ni Srbija, ni BiH neće učestvovati na sastancima radnih tijela CEFTA u Prištini 20. i 21. novembra, kao ni na ministarskom sastanku u okviru CEFTA nedjelje, 3. decembra u Prištini. Dvije zemlje bi naredne sedmice trebalo i da dogovore zajedničke korake sa ciljem ukidanja sporne takse.

Izvor: Srpskainfo

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Milko

17.11.2018 18:14

Dokle smo mi sebe doveli. Da kosovski ambasador sjedi sa Melanijom Tramp i dogovara posjetu Tacija a nas baja na crnoj listi zajedno sa talibnima i isliovcima.

ODGOVORITE
Name

Re

17.11.2018 18:23

Priznajte Kosovo i završena priča ..

ODGOVORITE
Name

rekose mi

17.11.2018 18:28

Firmama iz federacije vracaju pare na posebne racune

ODGOVORITE
Name

Bl

17.11.2018 18:28

Polako sarovicu.uskoro ce i EU uvesti carinu na nase proizvode..

ODGOVORITE