Овим савјетима најбоље од хљеба

Можда мислите да вам лекција о хлебу није потребна, пошто целог свог живота једете ову намирницу у великим количинама. Или сте је се недавно у потпуности одрекли, избегавајући корпицу са хлебом у ресторану као највећег непријатеља.

Здравље 17.11.2018 | 13:10
Овим савјетима најбоље од хљеба
Међутим, ови уобичајени екстреми су доказ да треба да размислите о свом приступу овој древној намирници и научите како да је најбоље искористите и у погледу чулног задовољства и у погледу исхране.

Упркос свим причама против угљених хидрата, хлеб може да буде веома здрав, нарочито ако је направљен од житарица са целим зрном. Тридесет грама пшеничног хлеба са целим зрном обезбеђује доста влакана, протеина, витамина Б и неопходних минерала укључујући калцијум, гвожђе, магнезијум и цинк, као и антиоксидансе, и то све у само 70 калорија. Чак и бели хлеб, који се често сврстава у исти ранг са шећером по негативном утицају, зато што на сличан начин доводи до наглог пораста глукозе у крви, нуди више од празних калорија због витамина и минерала у обогаћеном брашну од ког је направљен (али свакако није најздравији избор).

Постоје два проблема са којима се многи од нас суочавају кад је хлеб у питању: прво, веома лако може да се претера у уносу, чиме се ремети исхрана и додају нежељене калорије. Друго, врсте хлеба које бирамо су често неадекватне - мек, ваздушаст бели хлеб пун адитива. Ђеврек за доручак, сендвич за ручак и пар меканих ролница за вечеру - ово је чест образац који доводи до двапут већег уноса од 170 грама дневно свих намирница од житарица колико се препоручује. Али то не значи да треба потпуно да заборавите на хлеб. Време је да се одрекнете екстрема и научите да уживате на балансиран, здрав и задовољавајући начин. Ова три корака вам могу помоћи у томе:

-Инсистирајте на квалитету
-Уживајте у укусу
-Нађите баланс

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар