Бактерије и плијесан на коцкицама леда

У ресторанским и кућним ледоматима врло често су пристуне бактерије или плесан, које доспевају ту због прљавих руку. Истраживања доказују велико одсуство хигијене у руковању ледом.

Здравље 17.11.2018 | 12:57
Бактерије и плијесан на коцкицама леда
Када посегнете за ледом који треба да расхлади ваше пиће, или за коктелом у коме је он обавезан саставни део, добро размислите о томе колико је расхлађујућа коцкица чиста! Конзументи освежавајућих и жестоких пића о овоме, углавном, не размишљају, иако добро упућени упозоравају да може бити "контаминирана" бактеријама, па чак и плесни, поготово у ситуацији када руке нису апсолутно чисте. На велико одсуство хигијене у руковању ледом и његову нечистоћу указују и многобројна америчка истраживања.

- Спроведена истраживања о квалитету леда показала су да је чак 77,2 одсто узорака било позитивно на присуство колиформних бактерија, чије је порекло фекално. Реч је о микроскопски ситним честицама, које су у лед доспеле због прљавих руку.

Уобичајено је да бактерије које се сакупљају у ледоматима контаминирају и коцкице леда. У оваквим ситуацијама контаминирани лед је проблем сам по себи, а још већи ако дође у додир са месом и другом храном, јер је тада могућност за ширењем заразе већа - наглашава др Дебра Хофман, специјалиста микробиологије са Универзитета у Јужној Флориди.

Плесан, такође, врло често може да се нађе у ресторанским ледоматима, али и у кућним условима. Да би се избегло њено присуство неопходно је више пута годишње чистити просторе у којима се држи лед, а поготово код куће.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар