Да ли је ово почетак краја владавине НБА лигом?

Или само тренутна турбуленција. . . ?

Кошарка 17.11.2018 | 17:45
Да ли је ово почетак краја владавине НБА лигом?
Црвено усијање на клупи, онда и у свлачионици Голден Стејта апсолутно је најважнија тема с оне стране Атлантика.

Тешким речима Дрејмонд Грин напао је Кевина Дуранта и у питање довео његову жељу да каријеру настави у Оукленду, што је само поглавље у све већој књизи инцидената који потресају владајућег шампиона.

Упркос општем мишљењу да је Грин претерао с прозивкама, из више извора потврђено је да је сукоб имао личну ноту, што се одмах нашло у жаришту бројних спекулација и прича. Логично, пошто је Голден Стејт најдоминантнији тим данашњице и да је као такав под сталном лупом, због чега се свака пукотина јасно види. Истина је, опет, да свађе, расправе, па чак и тешке речи међу играчима нису новост у спорту, посебно када су сезоне дуге и напорне.

Понекад таква „размена ватре“ може да буде продуктивна за екипу, мада постоји и друга страна медаље. То је ситуација у којој се, потенцијално, налази Голден Стејт. Као организација која има петорку састављену од Ол-стар играча (Демаркус Казинс још повређен и враћа се у јануару), постоји опасност да се појаве одређени комплекси, посебно када неко добија већу пажњу. Дрејмонд Грин је познат као човек преке нарави и често не штеди своје противнике – потврдиће Стивен Адамс – али ни саиграче. Тензија на релацији Грин – Дурант куља неко време, упркос томе што је врсни дефанзивац био први заговорник идеје даДурантула појача Голден Стејт.

Због тога се постављају два логична питања – да ли је ова свађа заправо почетак краја Голден Стејта каквог познајемо и ко ће заиста напустити редове двоструког узастопног освајача шампионског прстена на лето?

Грин има важећи уговор са Голден Стејтом до јуна 2020. године и тренутно је плаћен 17.000.000 долара. Наредне године биће у могућности да потпише супермаксимални уговор вредан вртоглавих 226.000.00 долара. Међутим, према неким досадашњим најавама, Грин ни не размишља о томе. Чак и да не буде прича о оваквој врсти продужетка уговора, Грин заслужује озбиљну повишицу због свега што доноси екипи. Вориорси су већ обавезани озбиљним уговорима с Каријем и Дурантом, а чак је и Клеј Томпсон сада у причи јер следеће године постаје слободан играч. Са Грином је ситуација другачија. На њему се осећају последице рада у систему „смалл-балл“ кошарке, где се под кошем тукао с играчима дупло већим и јачим од њега. Уосталом, ни са Стивом Кером није на правим таласним дужинама још од 2016. године, због чега се у питање доводи његов останак.

Формула је, опет, прилично јасна. Ако Дурант оде, Дрејмонд остаје. Али, да ли Дурант заиста намерава да оде? Приче о могућем одласку у Лејкерсе код Леброна Џејмса све су озбиљније, сада је у игри и Њујорк, чак и Клиперси. Зато нема дилеме да ће његова коначна одлука бити плод озбиљног размишљања и потенцијалног разговора с људима око њега, можда чак и клубова. Одлазак из Голден Стејта само би продубио јаз који има међу кошаркашким заљубљеницима, а себи ће на леђа да натовари додатни притисак да мора да подигне и нови тим на стабилне ноге и учини га можда и главним кандидатом за титулу.

Вратимо се на расправу између Грина и Дуранта… Некадашњи играч Сијетла, односно Оклахоме није желео да пред јавност износи детаље, већ је био изричит у томе да ће причу држати унутар свлачионице. Међутим, није показао жељу да Грину опрости нови испад, иако је и сам признао да цени његове играчке квалитете и шта заправо Дрејмонд доноси екипи својом агресивном, дефанзивном поставком.

Опет, најсвежији скандал могао би врло лако да означи почетак краја за Голден Стејт каквог познајемо. Не ове сезоне, али већ наредног лета могуће су озбиљне промене. Казинс вероватно неће остати и јуриће уговор који је жртвовао ове сезоне да би узео прстен, а онда ће се копља ломити између Дуранта и Грина. Тренутно не делује реално да ће обојица остати, посебно не после свега реченог, али то не би смело никог да завара. Упркос лошијој атмосфери унутар тима, Голден Стејт има довољно јак тим да остане на врху и опет узме прстен. Једноставно, избор који Стив Кер има нема ниједан тренер у НБА, што заправо прави велику разлику…

Нико не искључује, наравно, опцију да се ратне секире закопају до краја сезоне и да Голден Стејт настави да живи и доминира лигом као досад.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар