Da li je ovo početak kraja vladavine NBA ligom?

Ili samo trenutna turbulencija. . . ?

Košarka 17.11.2018 | 17:45
Da li je ovo početak kraja vladavine NBA ligom?
Crveno usijanje na klupi, onda i u svlačionici Golden Stejta apsolutno je najvažnija tema s one strane Atlantika.

Teškim rečima Drejmond Grin napao je Kevina Duranta i u pitanje doveo njegovu želju da karijeru nastavi u Ouklendu, što je samo poglavlje u sve većoj knjizi incidenata koji potresaju vladajućeg šampiona.

Uprkos opštem mišljenju da je Grin preterao s prozivkama, iz više izvora potvrđeno je da je sukob imao ličnu notu, što se odmah našlo u žarištu brojnih spekulacija i priča. Logično, pošto je Golden Stejt najdominantniji tim današnjice i da je kao takav pod stalnom lupom, zbog čega se svaka pukotina jasno vidi. Istina je, opet, da svađe, rasprave, pa čak i teške reči među igračima nisu novost u sportu, posebno kada su sezone duge i naporne.

Ponekad takva „razmena vatre“ može da bude produktivna za ekipu, mada postoji i druga strana medalje. To je situacija u kojoj se, potencijalno, nalazi Golden Stejt. Kao organizacija koja ima petorku sastavljenu od Ol-star igrača (Demarkus Kazins još povređen i vraća se u januaru), postoji opasnost da se pojave određeni kompleksi, posebno kada neko dobija veću pažnju. Drejmond Grin je poznat kao čovek preke naravi i često ne štedi svoje protivnike – potvrdiće Stiven Adams – ali ni saigrače. Tenzija na relaciji Grin – Durant kulja neko vreme, uprkos tome što je vrsni defanzivac bio prvi zagovornik ideje daDurantula pojača Golden Stejt.

Zbog toga se postavljaju dva logična pitanja – da li je ova svađa zapravo početak kraja Golden Stejta kakvog poznajemo i ko će zaista napustiti redove dvostrukog uzastopnog osvajača šampionskog prstena na leto?

Grin ima važeći ugovor sa Golden Stejtom do juna 2020. godine i trenutno je plaćen 17.000.000 dolara. Naredne godine biće u mogućnosti da potpiše supermaksimalni ugovor vredan vrtoglavih 226.000.00 dolara. Međutim, prema nekim dosadašnjim najavama, Grin ni ne razmišlja o tome. Čak i da ne bude priča o ovakvoj vrsti produžetka ugovora, Grin zaslužuje ozbiljnu povišicu zbog svega što donosi ekipi. Voriorsi su već obavezani ozbiljnim ugovorima s Karijem i Durantom, a čak je i Klej Tompson sada u priči jer sledeće godine postaje slobodan igrač. Sa Grinom je situacija drugačija. Na njemu se osećaju posledice rada u sistemu „small-ball“ košarke, gde se pod košem tukao s igračima duplo većim i jačim od njega. Uostalom, ni sa Stivom Kerom nije na pravim talasnim dužinama još od 2016. godine, zbog čega se u pitanje dovodi njegov ostanak.

Formula je, opet, prilično jasna. Ako Durant ode, Drejmond ostaje. Ali, da li Durant zaista namerava da ode? Priče o mogućem odlasku u Lejkerse kod Lebrona Džejmsa sve su ozbiljnije, sada je u igri i Njujork, čak i Klipersi. Zato nema dileme da će njegova konačna odluka biti plod ozbiljnog razmišljanja i potencijalnog razgovora s ljudima oko njega, možda čak i klubova. Odlazak iz Golden Stejta samo bi produbio jaz koji ima među košarkaškim zaljubljenicima, a sebi će na leđa da natovari dodatni pritisak da mora da podigne i novi tim na stabilne noge i učini ga možda i glavnim kandidatom za titulu.

Vratimo se na raspravu između Grina i Duranta… Nekadašnji igrač Sijetla, odnosno Oklahome nije želeo da pred javnost iznosi detalje, već je bio izričit u tome da će priču držati unutar svlačionice. Međutim, nije pokazao želju da Grinu oprosti novi ispad, iako je i sam priznao da ceni njegove igračke kvalitete i šta zapravo Drejmond donosi ekipi svojom agresivnom, defanzivnom postavkom.

Opet, najsvežiji skandal mogao bi vrlo lako da označi početak kraja za Golden Stejt kakvog poznajemo. Ne ove sezone, ali već narednog leta moguće su ozbiljne promene. Kazins verovatno neće ostati i juriće ugovor koji je žrtvovao ove sezone da bi uzeo prsten, a onda će se koplja lomiti između Duranta i Grina. Trenutno ne deluje realno da će obojica ostati, posebno ne posle svega rečenog, ali to ne bi smelo nikog da zavara. Uprkos lošijoj atmosferi unutar tima, Golden Stejt ima dovoljno jak tim da ostane na vrhu i opet uzme prsten. Jednostavno, izbor koji Stiv Ker ima nema nijedan trener u NBA, što zapravo pravi veliku razliku…

Niko ne isključuje, naravno, opciju da se ratne sekire zakopaju do kraja sezone i da Golden Stejt nastavi da živi i dominira ligom kao dosad.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar