Рунијев посљедњи плес!

Опроштај легендардног нападача од националног тима.

Фудбал 15.11.2018 | 17:00
Рунијев посљедњи плес!
Пријатељска утакмица са репрезентацијом САД биће Вејну Рунију 120. облачење дреса Гордог Албиона, уједно и последње. Селектор Енглеске Герет Саутгејт одлучио је да бившем капитену Манчестер Јунајтеда и националног тима уприличи опроштај какав је и заслужио неко ко је тренутно најбољи стрелац у историји поменуте селекције са постигнута 53 гола и упутио му је позив после тачно две године и меча са Шкотском, такође на Вемблију.

Нападач Ди-Си Јунајтеда је још у августу 2017. саопштио да неће више наступати за Енглеску, али се селектор и челници Фудбалске Асоцијације сложили да би требало да пруже прилику и њему и навијачима да се на прави начин "изљубе". За крај. А како овај сусрет има хуманитарни карактер дефинитивно је идеалан за тако нешто. Истина, поменута одлука на Острву није дочекана са једногласним одушевљењем, поводом чега је Саутгејт изјавио да разуме што се она није допала свима, али његов став је да је то само мали начин да се Рунију одуже за оно што је пружио својој земљи.

"И даље сам окренут будућности када се ради о екипи коју водим, међутим, причао сам са играчима о важности и историји дреса који носе, као и о поштовању према бившим репрезентативцима и уверен сам да се сви они слажу да је Вејн заслужио такав испраћај", објаснио је Саутгејт.

Критичари сматрају да се на тај начин девалвира значај саме утакмице, која домаћима служи као припрема за потенцијално одлучујући меч са Хрватском у Лиги нација у недељу. Што се форме 33-годишњег Рунијатиче, ту ни они најситничавији не могу да нађу замерку, пошто је од преласка у клуб из Вашингтона крајем јула постигао 12 голова, чиме је значајно помогао Ди-Си Јунајтеду да се нађе у плеј-офу МЛС-а из којег је, руку на срце, испао у првој рунди.

"Биће чудно, али и нешто чему се радујем. Било је чудно вратити се међу играче на тренингу репрезентације. Али, повратак на Вембли је нешто због чега ћу бити невероватно поносан", рекао је Руни.

Јенкији су у британској јавности потпуно остали у сенци других аспеката меча. Реално, и далеко квалитетније екипе него што је америчка, која је у процесу "тражења", имале би разлога да стрепе на Вемблију, јер су Енглези минуле две и по године као домаћини изгубили само од Шпанаца (у септембру, у оквиру Лиге нација, када је било 1:2), којима су се реванширали на њиховом терену (3:2). Уосталом, домаћи су Мундијал окончали на четвртој позицији, па иако на неким дуелима нису демонстрирали баш сјајну игру, заслужују улогу апсолутног фаворита, упркос томе што ће Саутгејт промешати карте. 

Везиста Дортмунда Џејсон Санчо и нападач Борнмута Калум Вилсон требало би да упишу дебитантски наступ за Енглезе, као и штопер Брајтона Луис Данк, који током претходног окупљања, када је први пут био позван, није успео да се избори за место у тиму. Десни бек Тотенхема Кијеран Трипије одустао је од појављивања због повреде. У тим Дејва Сарачана враћа се Кристијан Пулишић после прошуштених шест утакмица, а први наступ за национални тим могао би да забележи офанзивац Ромеин Гел.

Енглези и Амери сусретали су се 10 пута до сада, Гордом Албиону припало је седам мечева, два два су завршена без победника (последњи окршај 1:1 на СП 2010. године), док су Јенкији једном славили. Селекцији САД ово ће бити трећа посета Вемблију. Обе протекле (пријатељске) су изгубили - у септембру 1994. и мају 2008. Притом, Енглеска није изгубила 10 минулих пријатељских мечева (шест победа, четири ремија), мада САД-у традиционално "леже" европске репрезентације, што потврђује и учинак од три победе, пет ремија и пораз од Ирске у јуну.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар