Runijev posljednji ples!

Oproštaj legendardnog napadača od nacionalnog tima.

Fudbal 15.11.2018 | 17:00
Runijev posljednji ples!
Prijateljska utakmica sa reprezentacijom SAD biće Vejnu Runiju 120. oblačenje dresa Gordog Albiona, ujedno i poslednje. Selektor Engleske Geret Sautgejt odlučio je da bivšem kapitenu Mančester Junajteda i nacionalnog tima upriliči oproštaj kakav je i zaslužio neko ko je trenutno najbolji strelac u istoriji pomenute selekcije sa postignuta 53 gola i uputio mu je poziv posle tačno dve godine i meča sa Škotskom, takođe na Vembliju.

Napadač Di-Si Junajteda je još u avgustu 2017. saopštio da neće više nastupati za Englesku, ali se selektor i čelnici Fudbalske Asocijacije složili da bi trebalo da pruže priliku i njemu i navijačima da se na pravi način "izljube". Za kraj. A kako ovaj susret ima humanitarni karakter definitivno je idealan za tako nešto. Istina, pomenuta odluka na Ostrvu nije dočekana sa jednoglasnim oduševljenjem, povodom čega je Sautgejt izjavio da razume što se ona nije dopala svima, ali njegov stav je da je to samo mali način da se Runiju oduže za ono što je pružio svojoj zemlji.

"I dalje sam okrenut budućnosti kada se radi o ekipi koju vodim, međutim, pričao sam sa igračima o važnosti i istoriji dresa koji nose, kao i o poštovanju prema bivšim reprezentativcima i uveren sam da se svi oni slažu da je Vejn zaslužio takav ispraćaj", objasnio je Sautgejt.

Kritičari smatraju da se na taj način devalvira značaj same utakmice, koja domaćima služi kao priprema za potencijalno odlučujući meč sa Hrvatskom u Ligi nacija u nedelju. Što se forme 33-godišnjeg Runijatiče, tu ni oni najsitničaviji ne mogu da nađu zamerku, pošto je od prelaska u klub iz Vašingtona krajem jula postigao 12 golova, čime je značajno pomogao Di-Si Junajtedu da se nađe u plej-ofu MLS-a iz kojeg je, ruku na srce, ispao u prvoj rundi.

"Biće čudno, ali i nešto čemu se radujem. Bilo je čudno vratiti se među igrače na treningu reprezentacije. Ali, povratak na Vembli je nešto zbog čega ću biti neverovatno ponosan", rekao je Runi.

Jenkiji su u britanskoj javnosti potpuno ostali u senci drugih aspekata meča. Realno, i daleko kvalitetnije ekipe nego što je američka, koja je u procesu "traženja", imale bi razloga da strepe na Vembliju, jer su Englezi minule dve i po godine kao domaćini izgubili samo od Španaca (u septembru, u okviru Lige nacija, kada je bilo 1:2), kojima su se revanširali na njihovom terenu (3:2). Uostalom, domaći su Mundijal okončali na četvrtoj poziciji, pa iako na nekim duelima nisu demonstrirali baš sjajnu igru, zaslužuju ulogu apsolutnog favorita, uprkos tome što će Sautgejt promešati karte. 

Vezista Dortmunda Džejson Sančo i napadač Bornmuta Kalum Vilson trebalo bi da upišu debitantski nastup za Engleze, kao i štoper Brajtona Luis Dank, koji tokom prethodnog okupljanja, kada je prvi put bio pozvan, nije uspeo da se izbori za mesto u timu. Desni bek Totenhema Kijeran Tripije odustao je od pojavljivanja zbog povrede. U tim Dejva Saračana vraća se Kristijan Pulišić posle prošuštenih šest utakmica, a prvi nastup za nacionalni tim mogao bi da zabeleži ofanzivac Romein Gel.

Englezi i Ameri susretali su se 10 puta do sada, Gordom Albionu pripalo je sedam mečeva, dva dva su završena bez pobednika (poslednji okršaj 1:1 na SP 2010. godine), dok su Jenkiji jednom slavili. Selekciji SAD ovo će biti treća poseta Vembliju. Obe protekle (prijateljske) su izgubili - u septembru 1994. i maju 2008. Pritom, Engleska nije izgubila 10 minulih prijateljskih mečeva (šest pobeda, četiri remija), mada SAD-u tradicionalno "leže" evropske reprezentacije, što potvrđuje i učinak od tri pobede, pet remija i poraz od Irske u junu.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar