ЛН: "Трећа срећа" за "Змајеве"?!

Репрезентативци БиХ у четвртак увече покушаће да остваре прву побједу на стадиону Ернст Хапел у Бечу. У главном граду Аустрије све је спремно за овај дуел, иако велике еуфорије нема.

Фудбал 15.11.2018 | 11:45
ЛН: "Трећа срећа" за "Змајеве"?!
Фудбалска репрезентација БиХ послије три кола са исто толико побједа убједљиво држи прво мјесто у Групи 3 Лиге Б испред Аустрије и Сјеверне Ирске.

Иако ће им у четвртак увече против Аустрије бити довољан бод за овјеру првог мјеста, екипа Роберта Просинечког ће сигурно тражити више, из најмање два разлога.

Са нова три бода селекција БиХ би задржала максималан учинак у групи, а додатан мотив је и то што "змајеви" никада нису славили у Бечу.

Два пута играла је БиХ на стадиону Ернст Хапел, али није успјела да освоји читав плијен.

БиХ и Аустрија први пут су се састале у марту 2001. године у квалификацијама за Свјетско првенство 2002. Стадион Кошево "експлодирао" је у 42. минуту када је Сергеј Барбарез погодио за 1:0, али је реми 1:1 Аустријанцима у другом полувремену обезбиједио Михаел Бауер.

Реванш на Ернст Хапелу, шест мјесеци касније није прошао добро по "змајеве", јер је Андреас Херцог са два гола донио побједу Аустријанцима.

Након тог пораза двије селекције се нису састајале до 31. марта 2015. године, када је на Ернст Хапелу одиграна пријатељска утакмица. Марк Јанко довео је Аустријанце у вођство, али је Изет Хајровић изједначио на коначних 1:1.

У посљедњем дуелу, одиграном прије мјесец дана БиХ је голом Едина Џеке славила 1:0 и направила велики корак ка освајању првог мјеста у групи и на најбољи могући начин позвала навијаче да ју подрже у Бечу.

А та подршка неће изостати.

Иако је БиХ добила тек 2.702 улазнице, јасно је да ће број наших навијача овдје у Бечу бити много већи.

Сам селектор Роберт Просинечки рекао је да ће бити лијепо играти пред 15.000 бх. навијача, што довољно говори о интересовању за овај меч.

Осим стандардне подршке бх. навијача из Скандинавије и западне Европе очекује се долазак велики број Босанаца и Херцеговаца који живе и раде у Аустрији, али и оних из БиХ.

Пут од преко 500 километара сигурно никога неће поколебати, па није ни репортере МОНДА, који су у у сриједу послијеподне стигли у Беч и који ће са лица јеста пратити дуел Аустрије и БиХ.

Петочасовна вожња аутомобилом прође угодно и брзо, а престоница Аустрије, која важи за један од најбољих градова за живот у свијету, идеална је туристичка дестинација.

Ипак посјету историјским и културним знаменитостима Беча, којима овај град обилује, оставили смо за други пут и одмах смо се упутили ка стадиону Ернст Хапел, гдје је све спремно за сутрашњи дуел (20.45), али и за вечерашњи тренинг "змајева".

Еуфорије, па ни навијача још нема, већина њих стићи ће сутра, али безбједност је на максималном нивоу и приступ "дому" аустријске репрезентације могућ је само уз акредитацију.

Ипак, сви су пријатељски расположени и радо ће вам помоћи, а често ће то бити управо на нашем језику. Само сат-два било је довољно да се увјеримо у тврдње да је у Бечу немогуће проћи неким дијелом града да не чујете наш језик.

Иако су многи од њих већ Аустријанци, нема сумње да ће сутра увече навијати за Едина, Огњена, Миралема, Горана, Хариса...

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар