LN: "Treća sreća" za "Zmajeve"?!

Reprezentativci BiH u četvrtak uveče pokušaće da ostvare prvu pobjedu na stadionu Ernst Hapel u Beču. U glavnom gradu Austrije sve je spremno za ovaj duel, iako velike euforije nema.

Fudbal 15.11.2018 | 11:45
LN: "Treća sreća" za "Zmajeve"?!
Fudbalska reprezentacija BiH poslije tri kola sa isto toliko pobjeda ubjedljivo drži prvo mjesto u Grupi 3 Lige B ispred Austrije i Sjeverne Irske.

Iako će im u četvrtak uveče protiv Austrije biti dovoljan bod za ovjeru prvog mjesta, ekipa Roberta Prosinečkog će sigurno tražiti više, iz najmanje dva razloga.

Sa nova tri boda selekcija BiH bi zadržala maksimalan učinak u grupi, a dodatan motiv je i to što "zmajevi" nikada nisu slavili u Beču.

Dva puta igrala je BiH na stadionu Ernst Hapel, ali nije uspjela da osvoji čitav plijen.

BiH i Austrija prvi put su se sastale u martu 2001. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002. Stadion Koševo "eksplodirao" je u 42. minutu kada je Sergej Barbarez pogodio za 1:0, ali je remi 1:1 Austrijancima u drugom poluvremenu obezbijedio Mihael Bauer.

Revanš na Ernst Hapelu, šest mjeseci kasnije nije prošao dobro po "zmajeve", jer je Andreas Hercog sa dva gola donio pobjedu Austrijancima.

Nakon tog poraza dvije selekcije se nisu sastajale do 31. marta 2015. godine, kada je na Ernst Hapelu odigrana prijateljska utakmica. Mark Janko doveo je Austrijance u vođstvo, ali je Izet Hajrović izjednačio na konačnih 1:1.

U posljednjem duelu, odigranom prije mjesec dana BiH je golom Edina Džeke slavila 1:0 i napravila veliki korak ka osvajanju prvog mjesta u grupi i na najbolji mogući način pozvala navijače da ju podrže u Beču.

A ta podrška neće izostati.

Iako je BiH dobila tek 2.702 ulaznice, jasno je da će broj naših navijača ovdje u Beču biti mnogo veći.

Sam selektor Robert Prosinečki rekao je da će biti lijepo igrati pred 15.000 bh. navijača, što dovoljno govori o interesovanju za ovaj meč.

Osim standardne podrške bh. navijača iz Skandinavije i zapadne Evrope očekuje se dolazak veliki broj Bosanaca i Hercegovaca koji žive i rade u Austriji, ali i onih iz BiH.

Put od preko 500 kilometara sigurno nikoga neće pokolebati, pa nije ni reportere MONDA, koji su u u srijedu poslijepodne stigli u Beč i koji će sa lica jesta pratiti duel Austrije i BiH.

Petočasovna vožnja automobilom prođe ugodno i brzo, a prestonica Austrije, koja važi za jedan od najboljih gradova za život u svijetu, idealna je turistička destinacija.

Ipak posjetu istorijskim i kulturnim znamenitostima Beča, kojima ovaj grad obiluje, ostavili smo za drugi put i odmah smo se uputili ka stadionu Ernst Hapel, gdje je sve spremno za sutrašnji duel (20.45), ali i za večerašnji trening "zmajeva".

Euforije, pa ni navijača još nema, većina njih stići će sutra, ali bezbjednost je na maksimalnom nivou i pristup "domu" austrijske reprezentacije moguć je samo uz akreditaciju.

Ipak, svi su prijateljski raspoloženi i rado će vam pomoći, a često će to biti upravo na našem jeziku. Samo sat-dva bilo je dovoljno da se uvjerimo u tvrdnje da je u Beču nemoguće proći nekim dijelom grada da ne čujete naš jezik.

Iako su mnogi od njih već Austrijanci, nema sumnje da će sutra uveče navijati za Edina, Ognjena, Miralema, Gorana, Harisa...

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar