Прича: Шаховски ум Кикеа Сетјена...!

Прст за Кројфа, лекција од Пелеа! Бетисов шеф струке залудео Пиринеје, па се о њему већ прича као о кандидату за новог тренера Барселоне!

Фудбал 14.11.2018 | 21:00
Прича: Шаховски ум Кикеа Сетјена...!
Каталонски Спорт нема никакву дилему: Кике Сетјен се победом на стадион Камп Ноу кандидовао за будућег тренера Барселоне. Не зато што се Ернестеу Валвердеу спрема отказ, већ просто зато што је Кике Сетјен оличење Барсиног стила фудбала. Чак и више него Валверде, па и Луис Енрике. Они су се прилагођавали Блауграни. Сетјен ту филозофију живи још од играчких дана.

Само... Кикеу Сетјену је већ 60 година. А тек са 57 је дебитовао у Примери. И приде је дочекан на нож, пошто је у Лас Палмасу наследио љубимца навијача Пака Лопеза. Међутим, после само неколико кола заволела су га Канарска острва. После 4:3 на Камп Ноу воли га цела Шпанија. Ово је наиме била прва победа Бетиса на Камп Ноу после 21 године, тада је Финиди Џорџ био прва звезда Бетиса, ако га се неко сећа. Даље, Барса није примила четири гола на домаћем терену пуних 15 година. Лигашку утакмицу код куће није изгубила 26 месеци, још од Алавеса септембра 2016. Није у ствари изгубила ни ако додамо ту Лигу шампиона и Куп. Само је Реал у Суперкупу славио од тог септембра 2016.

А и Реал добро зна ко је Кике Сетјен, пошто га је прошлог септембра Бетис савладао голом Санабрије у 94. минуту. Усред Мадрида! Да ставимо ствари у контекст, у последњој деценији ниједан тренер – чак ни Дијего Симеоне – није успео да савлада Барсу на Камп Ноу и Реал на “Бернабеу“. Сетјен је приде ставио пет комада Севиље на “Санчез Писхуану“. Добио је и Милан на Сан Сиру. Са Лас Палмасом је растурио Валенсију на Местаљи (4:2).

И све то играјући ултраофанзиван фудбал, инсистирајући на пас игри, на поседу... Толико добар фудбал да јеКевин Принц Боатенг признао да је те 2015. дошао у Лас Палмас зато што је од земљака Вакаса Мубаракачуо какав је Сетјен тренер. Бетисова легенда Хоакин је отворено рекао да је већ био испланирао пензију, али да је одустао када је чуо да Сетјен долази на “Бенито Виљамарин“.

“Нисам упознао фудбалера који не воли лопту. Они и постану фудбалери зато што обожавају лопту. Нису то зато што воле да јуре за лоптом. Мене сам концпет дефанзивног везног трауматизује. Јер то је место где највише пута дотакнеш лопту и зато ту морају да ти играју најбољи фудбалери“, одговара Сетјен у интервјуу за Периодико, објављен неколико дана уочи судара са Блауграном.

Откуд таква опсесија лоптом? Од Барселоне Јохана Кројфа! Не крије Сетјен да  је током играчке каријере – а играо је за Расинг Сантандер, Атлетико, Логроњес и Леванте – уживао у Кројфовој Барси.

“Дао бих прст само да сам имао таквог тренера...  Такви тренери мењају играче“, рекао је у истом интервјуу.

Касније је због њега морао и да се извињава. Превише је хвалио Барселону што су му у Севиљи замерили. Нема сумње да су му после 4:3 у Каталонији опростили на искрености. Сетјен је просто такав. Превише је тога искусио да би се фолирао. Пред утакмицу са Барсом у тунелу је пресрео Серхија Бускетса и тражио му дрес са посветом. Већ код куће има Луку Модрића и Леа Месија, кога пореди са краљицом у шаху, јер све ради најбоље.

Није та паралела случајна. Кике Сетјен је пасионирани шахиста. У Сантандеру је чак и члан шаховског клуба. Није уопште лош. Напротив. Стигао је чак и до прилике да игра против Гарија Каспарова и Анатолија Карпова. Они су наравно играли симултанке против 30-ак људи.

“У шаху као и у фудбалу мораш да контролишеш средину терена. Мораш да нападаш, али да не заборавиш простор позади. Потребан ти је баланс. Није битан само један потез ни распоред фигура на табли, већ како ће он изгледати после неколико потеза“, говорио је у једном ранијем интервјуу.

На крају ипак није кренуо потевима прослављеног српског велемајстора Љубомира Љубојевића, који је до 14. године играо фудбал за Црвену звезду, па се одлучио за шах. Сетјен је ипак изабрао фудбал. Везиста, одиграо је чак и три утакмице за репрезентацију Шпаније. Био је чувен и по томе што је умео да каже оно што нико није смео. Одговарао је рецимо контроверзном газди Атлетика Хезусу Хилу. Овај га је касније оптуживао да превише времена проводи у друштву “раскалашних девојака“. Сетјен негира да је био такав, али сећа се једне анегдоте из дискотеке.

На истом месту и Краљ лично! Пеле главом и брадом. Већ у пензији додуше, али опет Пеле.

“Играо сам са Атлетико и био суспендован. Па сам отишао у диско. Било је три или четири сата ујутру. У позадини видим неког и помислим: што онај тип личи на Пелеа? Приђем и видим да јесте Пеле. Приђем још са оловком и парчетом папира и кажем ми: ’Да ли бисте ми дали аутограм? И ја сам исто фудбалер’. А Пеле ми одговара:’Ако си фудбалер шта ћеш овде у ово доба’“.

Можда га је Пелеова опаска и променила као играча, али ништа није имало толики утицај као већ поменутиКројф. Ту је Кике Сетјен научио да фудбал посматра другачијим очима.

“Против њих никад ниси имао лопту у ногама. Трчиш тако 80 минута и не дотакнеш је. Тада сам схватио суштину фудбала. Од малих ногу слушаш да је све у трчању и онда видиш да није тако, да је много битно ко где стоји, како се линије померају, да се игра главом, а не ногом“.

Гледа и копира и Пепа Гвардиолу и Мауриција Сарија, али није то увек ишло лако. Штавише, то нападачко опредељење често му је правило проблеме. У Лугу је морао да убеђује играче да су довољно обучени да играју фудбал какав он жели. Пре но што је потписивао уговоре са клубовима сваки пут би челнике упозорио како ће да игра да схвате шта их чека. Функцију селектора Екваторијалне Гвинеје напустио је експресно јер су челници Савеза “били неозвиљни“.

“Љути имају ту склоност да одбацују ствари које не разумеју, па мораш још да браниш овакав стил игре. То ми смета. Стално то мораш да радиш. Чим изгубиш једну утакмицу кажу да је тај систем превазиђен. Имам много аргумената са којим могу да браним овакав стил игре. Не бих имао ниједан ако би инсистирао само на дефанзиви. Шта бих онда рекао играчима у свлачионици?“, пита се Кике Сетјен.

И баш због тога играчи га обожавају. Па је тако Серхио Бускетс после меча на дресу написао посвету...

“Кикеу, са захвалношћу и дивљењем према твом погледу на фудбал. Загрљај“.

Можда је заиста прави за Барсу?

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар