Priča: Šahovski um Kikea Setjena...!

Prst za Krojfa, lekcija od Pelea! Betisov šef struke zaludeo Pirineje, pa se o njemu već priča kao o kandidatu za novog trenera Barselone!

Fudbal 14.11.2018 | 21:00
Priča: Šahovski um Kikea Setjena...!
Katalonski Sport nema nikakvu dilemu: Kike Setjen se pobedom na stadion Kamp Nou kandidovao za budućeg trenera Barselone. Ne zato što se Ernesteu Valverdeu sprema otkaz, već prosto zato što je Kike Setjen oličenje Barsinog stila fudbala. Čak i više nego Valverde, pa i Luis Enrike. Oni su se prilagođavali Blaugrani. Setjen tu filozofiju živi još od igračkih dana.

Samo... Kikeu Setjenu je već 60 godina. A tek sa 57 je debitovao u Primeri. I pride je dočekan na nož, pošto je u Las Palmasu nasledio ljubimca navijača Paka Lopeza. Međutim, posle samo nekoliko kola zavolela su ga Kanarska ostrva. Posle 4:3 na Kamp Nou voli ga cela Španija. Ovo je naime bila prva pobeda Betisa na Kamp Nou posle 21 godine, tada je Finidi Džordž bio prva zvezda Betisa, ako ga se neko seća. Dalje, Barsa nije primila četiri gola na domaćem terenu punih 15 godina. Ligašku utakmicu kod kuće nije izgubila 26 meseci, još od Alavesa septembra 2016. Nije u stvari izgubila ni ako dodamo tu Ligu šampiona i Kup. Samo je Real u Superkupu slavio od tog septembra 2016.

A i Real dobro zna ko je Kike Setjen, pošto ga je prošlog septembra Betis savladao golom Sanabrije u 94. minutu. Usred Madrida! Da stavimo stvari u kontekst, u poslednjoj deceniji nijedan trener – čak ni Dijego Simeone – nije uspeo da savlada Barsu na Kamp Nou i Real na “Bernabeu“. Setjen je pride stavio pet komada Sevilje na “Sančez Pishuanu“. Dobio je i Milan na San Siru. Sa Las Palmasom je rasturio Valensiju na Mestalji (4:2).

I sve to igrajući ultraofanzivan fudbal, insistirajući na pas igri, na posedu... Toliko dobar fudbal da jeKevin Princ Boateng priznao da je te 2015. došao u Las Palmas zato što je od zemljaka Vakasa Mubarakačuo kakav je Setjen trener. Betisova legenda Hoakin je otvoreno rekao da je već bio isplanirao penziju, ali da je odustao kada je čuo da Setjen dolazi na “Benito Viljamarin“.

“Nisam upoznao fudbalera koji ne voli loptu. Oni i postanu fudbaleri zato što obožavaju loptu. Nisu to zato što vole da jure za loptom. Mene sam koncpet defanzivnog veznog traumatizuje. Jer to je mesto gde najviše puta dotakneš loptu i zato tu moraju da ti igraju najbolji fudbaleri“, odgovara Setjen u intervjuu za Periodiko, objavljen nekoliko dana uoči sudara sa Blaugranom.

Otkud takva opsesija loptom? Od Barselone Johana Krojfa! Ne krije Setjen da  je tokom igračke karijere – a igrao je za Rasing Santander, Atletiko, Logronjes i Levante – uživao u Krojfovoj Barsi.

“Dao bih prst samo da sam imao takvog trenera...  Takvi treneri menjaju igrače“, rekao je u istom intervjuu.

Kasnije je zbog njega morao i da se izvinjava. Previše je hvalio Barselonu što su mu u Sevilji zamerili. Nema sumnje da su mu posle 4:3 u Kataloniji oprostili na iskrenosti. Setjen je prosto takav. Previše je toga iskusio da bi se folirao. Pred utakmicu sa Barsom u tunelu je presreo Serhija Busketsa i tražio mu dres sa posvetom. Već kod kuće ima Luku Modrića i Lea Mesija, koga poredi sa kraljicom u šahu, jer sve radi najbolje.

Nije ta paralela slučajna. Kike Setjen je pasionirani šahista. U Santanderu je čak i član šahovskog kluba. Nije uopšte loš. Naprotiv. Stigao je čak i do prilike da igra protiv Garija Kasparova i Anatolija Karpova. Oni su naravno igrali simultanke protiv 30-ak ljudi.

“U šahu kao i u fudbalu moraš da kontrolišeš sredinu terena. Moraš da napadaš, ali da ne zaboraviš prostor pozadi. Potreban ti je balans. Nije bitan samo jedan potez ni raspored figura na tabli, već kako će on izgledati posle nekoliko poteza“, govorio je u jednom ranijem intervjuu.

Na kraju ipak nije krenuo potevima proslavljenog srpskog velemajstora Ljubomira Ljubojevića, koji je do 14. godine igrao fudbal za Crvenu zvezdu, pa se odlučio za šah. Setjen je ipak izabrao fudbal. Vezista, odigrao je čak i tri utakmice za reprezentaciju Španije. Bio je čuven i po tome što je umeo da kaže ono što niko nije smeo. Odgovarao je recimo kontroverznom gazdi Atletika Hezusu Hilu. Ovaj ga je kasnije optuživao da previše vremena provodi u društvu “raskalašnih devojaka“. Setjen negira da je bio takav, ali seća se jedne anegdote iz diskoteke.

Na istom mestu i Kralj lično! Pele glavom i bradom. Već u penziji doduše, ali opet Pele.

“Igrao sam sa Atletiko i bio suspendovan. Pa sam otišao u disko. Bilo je tri ili četiri sata ujutru. U pozadini vidim nekog i pomislim: što onaj tip liči na Pelea? Priđem i vidim da jeste Pele. Priđem još sa olovkom i parčetom papira i kažem mi: ’Da li biste mi dali autogram? I ja sam isto fudbaler’. A Pele mi odgovara:’Ako si fudbaler šta ćeš ovde u ovo doba’“.

Možda ga je Peleova opaska i promenila kao igrača, ali ništa nije imalo toliki uticaj kao već pomenutiKrojf. Tu je Kike Setjen naučio da fudbal posmatra drugačijim očima.

“Protiv njih nikad nisi imao loptu u nogama. Trčiš tako 80 minuta i ne dotakneš je. Tada sam shvatio suštinu fudbala. Od malih nogu slušaš da je sve u trčanju i onda vidiš da nije tako, da je mnogo bitno ko gde stoji, kako se linije pomeraju, da se igra glavom, a ne nogom“.

Gleda i kopira i Pepa Gvardiolu i Mauricija Sarija, ali nije to uvek išlo lako. Štaviše, to napadačko opredeljenje često mu je pravilo probleme. U Lugu je morao da ubeđuje igrače da su dovoljno obučeni da igraju fudbal kakav on želi. Pre no što je potpisivao ugovore sa klubovima svaki put bi čelnike upozorio kako će da igra da shvate šta ih čeka. Funkciju selektora Ekvatorijalne Gvineje napustio je ekspresno jer su čelnici Saveza “bili neozviljni“.

“Ljuti imaju tu sklonost da odbacuju stvari koje ne razumeju, pa moraš još da braniš ovakav stil igre. To mi smeta. Stalno to moraš da radiš. Čim izgubiš jednu utakmicu kažu da je taj sistem prevaziđen. Imam mnogo argumenata sa kojim mogu da branim ovakav stil igre. Ne bih imao nijedan ako bi insistirao samo na defanzivi. Šta bih onda rekao igračima u svlačionici?“, pita se Kike Setjen.

I baš zbog toga igrači ga obožavaju. Pa je tako Serhio Buskets posle meča na dresu napisao posvetu...

“Kikeu, sa zahvalnošću i divljenjem prema tvom pogledu na fudbal. Zagrljaj“.

Možda je zaista pravi za Barsu?

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar