Чоколада за дуг живот?

Чоколада је, чини се, јако добра за здравље и помаже да живите дуже. Истраживање је открило да чоколадица, ако се једе уз додатак цинка, активира спој који успорава старење, пише "МаилОнлине".

Здравље 12.11.2018 | 15:43
Чоколада за дуг живот?
Наиме, научници из Немачке утврдили су да цинк активира полифеноле. Ова активација штити организам од гаса који настаје као отпадни продукт ћелија. Настали гас може оштетити ДНК човека, а сматра се да има кључну улогу у процесу старења и повезује се с упалама које могу изазвати карцином и Алцхајмерову болест.

Осим чоколаде, чај, кафа и вино садрже полифеноле који су важан антиоксиданс јер помажу у борби против оштећења ћелија.

Полифеноли сами не могу да разграде овај гас, али у комбинацији с цинком стварају "мега комплекс".

Ово истраживање спроведено је на Универзитету Ерланген–Нуремберг, а први пут су истражена дејства овог ензима без прибегавања металима као што су бакар и гвожђе. Цинк је мање токсичан, у превеликим дозама може изазвати повраћање и промену укуса.

С друге стране, превише гвожђа повезује се с болестима јетре, дијабетесом и затајењем срца, док бакар узрокује грозницу, анемију и низак притисак.

Раније се показало да чоколада у умереним количинама може бити здрава за срце, а према истраживању Харварда чини нас и паметнијима.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар