Самба на Ф1 начин!

Хамилтон је накривио пету шампионску круну, али ће на ВН Бразила јурити освету за прошлогодишњи баксузлук и четврту освојену позицију.

Остали спортови 09.11.2018 | 15:30
Самба на Ф1 начин!
Ко каже да ће на ВН Бразила бити опуштено, тај не зна шта је брдовита, неравна стаза Интерлагос, нити је размишљао о бразилским кишама и асфалту који просто не воли гуме. О титули не говоримо! Нема смисла, јер круна је већ пети пут, после мексичке сеансе заварена на кацигу Луиса Хамилтона са укупно 358 бодова у генералном пласману.

Ове сезоне смо били сведоци да за егал трку треба много више од возачке вештине. Макс Верстапен је лепо тим поводом рекао: Наравно да је Луис одличан возач, али чак би Фетел побеђивао у болиду Мерцедеса, Рикардо би побеђивао, па и ја”…

Онда је лако закључити, да у Ф1 бој бије светло оружје, те да је Ферари још увек “незрео”, као и Ред Бул који такође као и тим из Маранела има брзину, али не и константност као сребрна екипа. Због тога се и овога пута може рећи да ће Дајмлерове машине скоро па сигурно бити у позицији да јуре за подијумом, с тим што не треба заборавити да је Луис Хамилтон недавно рекао како нема разлога да попушта Ботасу, односно да га на силу пушта да победи у Бразилу. Овај ће то дакле морати сам да покуша, свакако као други возач шампионског сребрног састава. Друго је питање, да ли се Хамилтон таквом причом бави због такмичарског духа код колега, или зарад сопствених комлекса због бразилског кикса прошле године.

ВН БРАЗИЛА

Број кругова: 71
Дужина стазе: 4.309 км
Дужина трке: 305.909 км
Број трка: 44
Прва трка: 1972. године
Највише победа: Ален Прост - 6

Ако се сетимо Фетела 2017. године, односно победника трке за ВН Бразила који је после старта са друге позиције преузео вођство и без већих проблема контролисао трку до краја, јасно је да ће он и у недељу имати високе аспирације. Валтери Ботас је прошле сезоне био други, а Кими Рајконен трећи, трпећи велики притисак од Луса Хамилтона који је од гледалаца добио одличје “возача дана”. Оно што је битно, односи се управо на шампиона који се тада слупао на тренингу. То даје основану предпоставку да ће овога пута из сујете навалити као звер како би зграбио читав плен.

Дакле, ствар је јасна, напетост нам не гине. Можемо се надати и изједначеној трци између Ферарија и Мерцедеса који би поново могао да има нешто више брига око пнеуматика. Црвени ће то покушати да искористе, а тактика одлазака у бокс могла би доста тога да одлучи, упоредо са самим стартом и поретком задуженим на тренингу.

А сада битна ставка, односно Валтери Ботас. Управо он је прошле године освојио прву стартну позицију. Фетел је до самог краја квалификација био несаломив, а онда се по благој киши десило Ботасово чудо у малом. Фераријев возач није успео да поправи време у последњем кругу, па је почео трку са друге позиције, испред клупског колеге Кимија Рајконена. Из тога се да закључити да ће се у квалификацијама најјача битка водити на релацији Мерцедес – Ферари, па тек онда Ред Бул који би могао да направи нешто под условом да велика двојка омане. Узгред, прошле сезоне Макс Верстапен је возио најбржи круг на самој трци што такође треба да стоји у најави могуће најузбудљивијих момената на бразилском бојишту.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар