Samba na F1 način!

Hamilton je nakrivio petu šampionsku krunu, ali će na VN Brazila juriti osvetu za prošlogodišnji baksuzluk i četvrtu osvojenu poziciju.

Ostali sportovi 09.11.2018 | 15:30
Samba na F1 način!
Ko kaže da će na VN Brazila biti opušteno, taj ne zna šta je brdovita, neravna staza Interlagos, niti je razmišljao o brazilskim kišama i asfaltu koji prosto ne voli gume. O tituli ne govorimo! Nema smisla, jer kruna je već peti put, posle meksičke seanse zavarena na kacigu Luisa Hamiltona sa ukupno 358 bodova u generalnom plasmanu.

Ove sezone smo bili svedoci da za egal trku treba mnogo više od vozačke veštine. Maks Verstapen je lepo tim povodom rekao: Naravno da je Luis odličan vozač, ali čak bi Fetel pobeđivao u bolidu Mercedesa, Rikardo bi pobeđivao, pa i ja”…

Onda je lako zaključiti, da u F1 boj bije svetlo oružje, te da je Ferari još uvek “nezreo”, kao i Red Bul koji takođe kao i tim iz Maranela ima brzinu, ali ne i konstantnost kao srebrna ekipa. Zbog toga se i ovoga puta može reći da će Dajmlerove mašine skoro pa sigurno biti u poziciji da jure za podijumom, s tim što ne treba zaboraviti da je Luis Hamilton nedavno rekao kako nema razloga da popušta Botasu, odnosno da ga na silu pušta da pobedi u Brazilu. Ovaj će to dakle morati sam da pokuša, svakako kao drugi vozač šampionskog srebrnog sastava. Drugo je pitanje, da li se Hamilton takvom pričom bavi zbog takmičarskog duha kod kolega, ili zarad sopstvenih komleksa zbog brazilskog kiksa prošle godine.

VN BRAZILA

Broj krugova: 71
Dužina staze: 4.309 km
Dužina trke: 305.909 km
Broj trka: 44
Prva trka: 1972. godine
Najviše pobeda: Alen Prost - 6

Ako se setimo Fetela 2017. godine, odnosno pobednika trke za VN Brazila koji je posle starta sa druge pozicije preuzeo vođstvo i bez većih problema kontrolisao trku do kraja, jasno je da će on i u nedelju imati visoke aspiracije. Valteri Botas je prošle sezone bio drugi, a Kimi Rajkonen treći, trpeći veliki pritisak od Lusa Hamiltona koji je od gledalaca dobio odličje “vozača dana”. Ono što je bitno, odnosi se upravo na šampiona koji se tada slupao na treningu. To daje osnovanu predpostavku da će ovoga puta iz sujete navaliti kao zver kako bi zgrabio čitav plen.

Dakle, stvar je jasna, napetost nam ne gine. Možemo se nadati i izjednačenoj trci između Ferarija i Mercedesa koji bi ponovo mogao da ima nešto više briga oko pneumatika. Crveni će to pokušati da iskoriste, a taktika odlazaka u boks mogla bi dosta toga da odluči, uporedo sa samim startom i poretkom zaduženim na treningu.

A sada bitna stavka, odnosno Valteri Botas. Upravo on je prošle godine osvojio prvu startnu poziciju. Fetel je do samog kraja kvalifikacija bio nesalomiv, a onda se po blagoj kiši desilo Botasovo čudo u malom. Ferarijev vozač nije uspeo da popravi vreme u poslednjem krugu, pa je počeo trku sa druge pozicije, ispred klupskog kolege Kimija Rajkonena. Iz toga se da zaključiti da će se u kvalifikacijama najjača bitka voditi na relaciji Mercedes – Ferari, pa tek onda Red Bul koji bi mogao da napravi nešto pod uslovom da velika dvojka omane. Uzgred, prošle sezone Maks Verstapen je vozio najbrži krug na samoj trci što takođe treba da stoji u najavi moguće najuzbudljivijih momenata na brazilskom bojištu.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar