Нови удар на џепове грађана

На дневном реду Савјета министара БИХ ускоро би се требало одлучивати да ли ће цијене полагања возачког испита од 2019. године бити повећане.  Против поскупљења устали су незадовољни грађани у Бањалуци.

Босна и Херцеговина 08.11.2018 | 19:12
Нови удар на џепове грађана
Нове бриге и нови удар на џепове грађана Босне и Херцеговине. Од јануара 2019. године цијене полагања возачких испита у просјеку ће бити веће за 400 КМ. Чека се само званична одлука Савјета министара БиХ.

Према новој одлуци, полагање возачког испита за Б категорију биће 1633 конвертибилне марке. Из Удружења за унапређење безбједности саобраћаја кажу да је ова одлука погубна за грађане и да ниједна анализа која је претходно рађена није показала да ће нове цијене полагања унаприједити квалитет обуке кандидата.

У првој години ми очекујемо да 50% грађана то себи неће моћи приуштити и да ће се у првој годину у РС угасити око 100 ауто-школа које запошљавају два радника.“, каже представник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја Миленко Јаћимовић.

Александар Кнежевић из Бањалуке управо је положио возачки испит. Каже да је обуку платио по тренутној цијени, која износи око 400 марака.

„Мислим да за те нове цијене које се предлажу, вјероватно бих морао дићи кредит, задужити се или нешто тако. Задовољан сам начином обуке и да се мене пита ја не бих ништа мијењао.“, каже Кнежевић.

Незадовољство грађана подржао је и бањалучки одборник и новоизабрани посланик ПДП у НСРС Драшко Станивуковић. Поручује да борба против било каквог поскупљења мора бити императив за све грађене у БиХ.

„Знате да сте и данас возачки испит плаћали у ратама. Али ако дође до оволиког поскупљења како се најављује, то више нико неће моћи да плати ни у ратама. Поскупјело гориво, хљеб, гријање, хоће и паркинг у граду Бањалуци, одвод смећа. Јесте ли чули да су плате нарасле? Сад и ПДВ. Они не виде ниједну другу формулу да се побољша животни стандард осим да нешто поскупи и онда као да то нешто допринесе тим редом.“, каже Станивуковић.

Оваква одлука није ништа друго него нови намет грађанима РС и БИХ и то се не смије десити, поручују превозници.

„Ми смо одавно упозоравали да треба сјести и размислити да ли је тај потез апсолутно паметан и да ли треба доћи до толиког поскупљења полагања возачког испита. Ако узмемо у обзир земљу у којој живимо каква је и какав је стандард, онда заиста приједлог који треба да иде на Савјет министара је бесмислен и заиста нема никаквог разумијевања.“, каже представник Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС Миленко Јаћимовић.

„Ми смо предлагали да то не иде на леђа грађана и да филтер за полагање возачког испита буде Комисија за полагање возачког испита. Чији кандидати нису спремни, Комисија за полагање возачког испита би те кандидате обарала више пута и та ауто-школа би се за кратко вријеме затворила.“, каже Миленко Јаћимовић.

Новим законом полагање у БИХ биће око 800 евра, са просјечном платом од 400 евра. Примјера ради, цијена полагања у Словенији је 750 евра, с тим да је просјечна плата једног Словенца 1000 евра.

Порука грађана је јасна, српски министри не смију изгласати ову одлуку.

„На бироу у Бањалуци, апсолутно немате ниједног јединог професионалног возача, јер су сви отишли у земље ЕУ. Сасвим слободно могу да кажем да у протеклих осам мјесеци из РС је отишло преко три хиљаде професионалних возача у земље ЕУ, што значи да ипак неко треба да се упита зашто је то тако.“, тврди Грбић.

Дубоко вјерујем, ево министар иуностраних послова са којим сам разговарао на Савјету министара, неће ту одлуку да подржи. Очекујем исту такву подршку од Шаровића и Мектића. И самим тим ако РС каже не, грађани РС добиће могућност да полажу возачки по много бољим условима него што је сада.“, поручује Становуковић.

Нови протест против поскупљења полагања возачког испита биће одржан у недељу на истом мјесту од 11 часова. Грађани позивају све возаче да им се придруже у њиховој борби.



БН ТВ 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Вирус

08.11.2018 18:27

Купују се возацке за рад у Сло. треба то додо да уновци

ОДГОВОРИТЕ
Name

08.11.2018 18:32

НИЈЕ НОВИ УДАР ПОСКУПЉЕЊА ВЕЦ ЈЕДАН У НИЗУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХАРАЧ

09.11.2018 06:40

Тачно, поскупљења су свакодневна, мало по мало, отело се живјети. Ово је харач, кскав ни Турци нису наметали, било је тада, чини ми се више самилости. Нема инспекција, ни реакција, нико не мрда, сви су у истом џепу.

Name

Шумахер

08.11.2018 19:53

Само затупљене примитивне државе имају обавезне ауто школе и испите који коштају више од једног ручка за двоје. Све нормалне земље имају ауто школе које нису обавезне јер кандидате могу обучавати и родитељи. Испит са возачком кошта 50-60 марака и завршава се за 20 минута!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коцијас

08.11.2018 20:28

Немас ти појима,овде требају сколе за ходање,овде нико не хода тротоаром,иду главним улицом,када им свирнес да се склоне,они резе ,пљују те и псују.

Name

Дује

08.11.2018 20:55

Овај предходни коментар цовјека је истинит ста ови наси набигузи хоце ово је преврсило сваку мјеру нормалног разума да они примају минималац а примаце посто оде народ за нормалним послом који је у еу плацен и нормалним зивотом који је достојан цовјеку па нек фотељаси и набигузи гласају ста хоце и колико год хоце

Name

И М

08.11.2018 20:53

Само поскупљење подрзавам.Гласали сте за њих немогу зивјези без пара,све треба поскупити плате и пензије смањити.Ви опет гласајте за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

09.11.2018 06:16

Народе , то је мјера владе за заустављање одласка народа на запад. Што мање положи возачки, мање ће их и напустити Српску. Већином иду радит као возачи. Смислиле Жељкине мозгоње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

09.11.2018 06:36

Гледајуци колико коста ауто, одрзавање аута, бензин, рад инстуктора и порез није то много поскупило. Све је висе млади возаца са 18 година.

ОДГОВОРИТЕ