Novi udar na džepove građana

Na dnevnom redu Savjeta ministara BIH uskoro bi se trebalo odlučivati da li će cijene polaganja vozačkog ispita od 2019. godine biti povećane.  Protiv poskupljenja ustali su nezadovoljni građani u Banjaluci.

Bosna i Hercegovina 08.11.2018 | 19:12
Novi udar na džepove građana
Nove brige i novi udar na džepove građana Bosne i Hercegovine. Od januara 2019. godine cijene polaganja vozačkih ispita u prosjeku će biti veće za 400 KM. Čeka se samo zvanična odluka Savjeta ministara BiH.

Prema novoj odluci, polaganje vozačkog ispita za B kategoriju biće 1633 konvertibilne marke. Iz Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja kažu da je ova odluka pogubna za građane i da nijedna analiza koja je prethodno rađena nije pokazala da će nove cijene polaganja unaprijediti kvalitet obuke kandidata.

U prvoj godini mi očekujemo da 50% građana to sebi neće moći priuštiti i da će se u prvoj godinu u RS ugasiti oko 100 auto-škola koje zapošljavaju dva radnika.“, kaže predstavnik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Milenko Jaćimović.

Aleksandar Knežević iz Banjaluke upravo je položio vozački ispit. Kaže da je obuku platio po trenutnoj cijeni, koja iznosi oko 400 maraka.

„Mislim da za te nove cijene koje se predlažu, vjerovatno bih morao dići kredit, zadužiti se ili nešto tako. Zadovoljan sam načinom obuke i da se mene pita ja ne bih ništa mijenjao.“, kaže Knežević.

Nezadovoljstvo građana podržao je i banjalučki odbornik i novoizabrani poslanik PDP u NSRS Draško Stanivuković. Poručuje da borba protiv bilo kakvog poskupljenja mora biti imperativ za sve građene u BiH.

„Znate da ste i danas vozački ispit plaćali u ratama. Ali ako dođe do ovolikog poskupljenja kako se najavljuje, to više niko neće moći da plati ni u ratama. Poskupjelo gorivo, hljeb, grijanje, hoće i parking u gradu Banjaluci, odvod smeća. Jeste li čuli da su plate narasle? Sad i PDV. Oni ne vide nijednu drugu formulu da se poboljša životni standard osim da nešto poskupi i onda kao da to nešto doprinese tim redom.“, kaže Stanivuković.

Ovakva odluka nije ništa drugo nego novi namet građanima RS i BIH i to se ne smije desiti, poručuju prevoznici.

„Mi smo odavno upozoravali da treba sjesti i razmisliti da li je taj potez apsolutno pametan i da li treba doći do tolikog poskupljenja polaganja vozačkog ispita. Ako uzmemo u obzir zemlju u kojoj živimo kakva je i kakav je standard, onda zaista prijedlog koji treba da ide na Savjet ministara je besmislen i zaista nema nikakvog razumijevanja.“, kaže predstavnik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Milenko Jaćimović.

„Mi smo predlagali da to ne ide na leđa građana i da filter za polaganje vozačkog ispita bude Komisija za polaganje vozačkog ispita. Čiji kandidati nisu spremni, Komisija za polaganje vozačkog ispita bi te kandidate obarala više puta i ta auto-škola bi se za kratko vrijeme zatvorila.“, kaže Milenko Jaćimović.

Novim zakonom polaganje u BIH biće oko 800 evra, sa prosječnom platom od 400 evra. Primjera radi, cijena polaganja u Sloveniji je 750 evra, s tim da je prosječna plata jednog Slovenca 1000 evra.

Poruka građana je jasna, srpski ministri ne smiju izglasati ovu odluku.

„Na birou u Banjaluci, apsolutno nemate nijednog jedinog profesionalnog vozača, jer su svi otišli u zemlje EU. Sasvim slobodno mogu da kažem da u proteklih osam mjeseci iz RS je otišlo preko tri hiljade profesionalnih vozača u zemlje EU, što znači da ipak neko treba da se upita zašto je to tako.“, tvrdi Grbić.

Duboko vjerujem, evo ministar iunostranih poslova sa kojim sam razgovarao na Savjetu ministara, neće tu odluku da podrži. Očekujem istu takvu podršku od Šarovića i Mektića. I samim tim ako RS kaže ne, građani RS dobiće mogućnost da polažu vozački po mnogo boljim uslovima nego što je sada.“, poručuje Stanovuković.

Novi protest protiv poskupljenja polaganja vozačkog ispita biće održan u nedelju na istom mjestu od 11 časova. Građani pozivaju sve vozače da im se pridruže u njihovoj borbi.



BN TV 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Virus

08.11.2018 18:27

Kupuju se vozacke za rad u Slo. treba to dodo da unovci

ODGOVORITE
Name

xl

08.11.2018 18:32

NIJE NOVI UDAR POSKUPLJENJA VEC JEDAN U NIZU...

ODGOVORITE
Name

HARAČ

09.11.2018 06:40

Tačno, poskupljenja su svakodnevna, malo po malo, otelo se živjeti. Ovo je harač, kskav ni Turci nisu nametali, bilo je tada, čini mi se više samilosti. Nema inspekcija, ni reakcija, niko ne mrda, svi su u istom džepu.

Name

Šumaher

08.11.2018 19:53

Samo zatupljene primitivne države imaju obavezne auto škole i ispite koji koštaju više od jednog ručka za dvoje. Sve normalne zemlje imaju auto škole koje nisu obavezne jer kandidate mogu obučavati i roditelji. Ispit sa vozačkom košta 50-60 maraka i završava se za 20 minuta!

ODGOVORITE
Name

Kocijas

08.11.2018 20:28

Nemas ti pojima,ovde trebaju skole za hodanje,ovde niko ne hoda trotoarom,idu glavnim ulicom,kada im svirnes da se sklone,oni reze ,pljuju te i psuju.

Name

Duje

08.11.2018 20:55

Ovaj predhodni komentar covjeka je istinit sta ovi nasi nabiguzi hoce ovo je prevrsilo svaku mjeru normalnog razuma da oni primaju minimalac a primace posto ode narod za normalnim poslom koji je u eu placen i normalnim zivotom koji je dostojan covjeku pa nek foteljasi i nabiguzi glasaju sta hoce i koliko god hoce

Name

I M

08.11.2018 20:53

Samo poskupljenje podrzavam.Glasali ste za njih nemogu zivjezi bez para,sve treba poskupiti plate i penzije smanjiti.Vi opet glasajte za njih.

ODGOVORITE
Name

@Роки

09.11.2018 06:16

Народе , то је мјера владе за заустављање одласка народа на запад. Што мање положи возачки, мање ће их и напустити Српску. Већином иду радит као возачи. Смислиле Жељкине мозгоње.

ODGOVORITE
Name

As

09.11.2018 06:36

Gledajuci koliko kosta auto, odrzavanje auta, benzin, rad instuktora i porez nije to mnogo poskupilo. Sve je vise mladi vozaca sa 18 godina.

ODGOVORITE