ЛШ: Рома из офсајда у "нокаут" фазу, Јунајтед под притиском!

Рома једном ногом у осмини финала ЛШ, Валенсија испред Јунајтеда.  Фудбалери Роме победили су ЦСКА 2:1, док је Валенсија надиграла Јанг Бојс 3:1, у мечевима четвртог кола Лиге шампиона.  Бурна утакмица одиграна је у Русији где је "вучица" против десеторице домаћих стигла до три бода поготком из недозвољене позиције.  Ромин хет-трик у Лиги шампиона: Преко Москве до осмине финала! Још није обезбеђен, али после тријумфа над ЦСКА (2:1) пласман у нокаут фазу је близу за Римљане.  Касно Сулејмани на Местаљу стиже: Мина и Солер уништили Јанг Бојс! Слепи мишеви се тријумфом од 3:1 приближили осмини финала.

Фудбал 07.11.2018 | 21:10
ЛШ: Рома из офсајда у "нокаут" фазу, Јунајтед под притиском!
Математички, три тима и даље имају шансе за пролазак даље у Групи Г.

Практично, о учеснику "нокаут" фазе Лиге шампиона одлучено је ове среде увече на "Лужњикију" где је турски арбитар Цунејт Чакир са помоћницима оштетио домаћина и помогао госту да без панике сачека последњих 180 минута.

Док се чека исход друге утакмице, између Викторије и Реала, остаће уписано: ЦСКА Москва - Рома 1:2 (0:1)!

Легендарни Игор Акинфејев "отворио" је дуел одвојен за термин од 18.55 новим киксом и помогао да гости оду на одмор голом предности, а када су се екипе вратиле на терен - ствари су  постале само још интересантније: регуларни и нерегуларни голови, црвени картони, промашени зицери и, после свега, бег Роме на пет бодова предности у односу на састав из Москве.

0:1 - Манолас (4)

Акинфејев, који се после Мундијала повукао из репрезентације Русије, лоше је проценио лет лопте код корнера који је са леве стране одлично извео Пелегрини и практично "позвао" Костаса Маноласа да постигне рани гол по хладном времену.

Пелегринију је тако постао први играч са асистенцијом у три узастопне утакмице Лиге шампиона још од 2007. и Кларенса Седорфа, аса Милана.

Тренер домаћих Виктор Гончаренко морао је у 12. минуту да направи принудну измену, због повреде Марија Фернандеша уместо кога је заиграо Георги Шеников.

Никола Влашић и Хордур Бјервин Магнусон два пута пропуштали су лепе прилике да изједначе пре полувремена, а најбоља је отишла у неповрат у 40. минуту када се обрукао Иван Обљаков. На крају је и Шеников пропустио прилику да погоди мрежу, иако није био планиран за стартних 11, али је Робин Олсен и то зауставио.

Рома, у чијим редовима од старта наступа капитен репрезентације Србије Александар Коларов, била је углавном у подређеном положају до одласка на паузу, али је и сама могла да постигне гол - прво се није снашао Флоренци, а онда је Коларов тукао из слободњака у голманов доњи леви угао и вероватно помислио да је постигао гол, но "појавио" се Акинфејев и донекле искупио.

1:1 - Сиргурдсон (51)

Свакако му је лакше било када је у 51. минуту одгледао импресиван бег својих везиста из пресинг замке италијанског тима, после ког се са половине ЦСКА развила брза контра и шанса коју Арнор Сигурдсон није могао да не искористи - иако ње идеално примио лопту.

Највеће заслуге за изједначење "армејаца", заслужено према приказаном у првом полувремену, припадају Илсату Ахметову који је у незадрживом спринту "изнео" лопту са своје половине све до ивице шеснаестерца, где је Исланђанин био спреман као "запета пушка".

2:1 - Пелегрини (59)

Навијачи нису стигли ни да се порадују голу како треба, а већ су погледима пратили у свлачионицу још једног "викинга", Хордура Бјервина Магнусона, који је добио директан црвени картон за старт на Џастина Клајверта у гол шанси.

Цунејт Чакир није имао куд, мада су "армејци" имали и среће утолико што је брзоноги Холанђанин "скинуо" лопту Магнусону са ноге ван шеснаестерца, па је изостао једанаестерац. Није, међутим, изостала брза казна.

Пелегрини је само два минута касније асистенцији из првог додао гол у другом полувремену, додуше из офсајд позиције.

Трећи погодак на мечу не би био споран да Един Џеко није потпуно беспотребно "дирао" пас Брајана Кристантеа за расположеног Пелегринија, ком искоса са леве стране није било тешко да затресе мрежу, али су турски арбитри направили превид и оштетили домаћина.

У Серији А чак 15 корака иза Јувентуса. У Лиги шампиона иде све по плану за Рому. Баш по плану, јер нико није ни очекивао тријумф на премијери у гостима прваку Европе, међутим, после тога Вучица је ушла у ритам и рутинским победама засела на чело табеле Групе Г, са добрим изгледима да у наредној рунди, кад у Рим стигне уздрмани Реал, овери пласман у осмину финала Лиге шампиона.

Петарда против Плзења, лаганих 3:0 са ЦСКА на Олимпику, а онда и 2:1 на Лужњикију против Московљана, који јесу имали налет с почетка другог дела, не и довољно капацитета и дисциплине да понове успех од пре 36 дана, кад је на истом месту савладан краљевски клуб.

После два везана ремија у првенству, очекивала се реакција италијанског представника. Колико им је стало да ураде нешто важно ове вечери можда се најбоље може закључити на основу издања Лоренца Пелегринија. Бивши везиста Сасуола директан је „кривац“ за оба гола и потписник на тријумф који тиму Еузебија ди Франческа значи не само на резултзатском, већ и плану самопоуздања, после нестабилне форме у последње време. Најпре центаршут из корнера већ у првом опасном нападу, право у петерац, где јеКостас Манолас подсетио на лањски гол Барселони за иницијално вођство, а потом сналажљивост на додавање Едина Џека, за првенац у европској елити.

Тај други гол дотукао је амбиције ЦСКА, иако су Руси почетком другог дела успели да се врате у игру –Илзат Ахметов прошао 20-ак метара без отпора пре него што је проиграо Арнора Сигурдсона – али је одмах после изједначења у режији Исланђанина његов земљак Хордур Магнусон зарадио други жути картон због рушења Џастина Кљаверта и практично отворио Роми врата важног тријумфа.

Упркос спорадичним атацима домаћина, Вучица (Александар Коларов играо 90 минута) је скоро пешке сачувала предност и може спокојно да чека 27. новембар кад у Рим долази Реал, јер има пет бодова више од Московљана.

СОЛЕР И МИНА ПОСЛАЛИ ПОРУКУ ЈУНАЈТЕДУ

Головима Сантија Мине оба пута на асистенције Карлоса Солера, у 14. и 42. минуту, домаћин је отишао на одмор са голом предности иако су и гости погодили на "Местаљи".

Друго полувреме, међутим, није донело сличну неизвесност:

Валенсија - Јанг бојс 3:1 (2:1) у предигри утакмице између Јувентуса и Манчестер јунајтеда.

У дуелу тимова који нису забележили победу у прве три рунде гости су кратко имали егал, после поготка Рожеа Асалеа у 37. минуту, али је нову радост навијачима донео 22-годишњи Мина, повратник у стартну поставу после дуге паузе и теше повреде.

Солер је у 56. минуту постигао и први гол ове сезоне, после одличне лопте Родрига у простор. Иако је спринтао 30-ак метара са лоптом у ногама, 21-годишњак је мирно и прецизно пласирао лопту у даљи угао ударцем десном - са десне стране.

Темпераментних 36.480 навијача Валенсије скочило је у 77. минуту и с правом тражило од судије румунскго арбитра Иштвана Ковача да Секуу Саногу покаже директан црвени картон - што се и догодило.

Фудбалер швајцарског тима прегрубо је стартовао на Франсеса Кокелана, ком је дуго указивана помоћ, али је Француз наставио са игром. Када буде видео успорени снимак, биће му драго што је био у стању - Саного је био близу да му нанесе отворени прелом потколенице.

Са четири бода из два меча са Швајцарцима, екипа тренера Марселина Гарсије Торала бар на неколико сати биће на другом месту у групи, а да ли ће ту и остати зависиће од исхода дербија вечери заказаног за 21 час у Торину. Јувентус дочекује Манчестер јунајтед са максималних девет бодова из прве три рунде, док су "ђаволи" у Италију понели само четири бода.

Валенсија у наредном колу гостује Јувентусу, па дочекује Манчестер јунајтед, који има и меч са Јанг бојсом на "Олд трафорду" пре пута на "Местаљу".

Све је на Местаљи вечерас било у знаку једног човека који је срушио швајцарског првака. Санти Мина је са два гола приближио Слепе мишеве пласману у осмину финала Лиге шампиона, док Јанг Бојсу остаје још само теорија после убедљивог пораза од 3:1.

Није ово сезона из снова за шпанског представника, ни у Примери ни у европској елити, али ето, миц по миц, и Валенсија је доспела на праг друге рунде о којој ће, ако не буде непредвиђених ситуација, највероватније одлучивати у директном окршају са Манчестер Јунајтедом у последњем колу пред својом публиком.

Што се тиче овог меча Санти Мина је са два гола трасирао пут домаћину ка тријумфу. Местаља је први пут устала на ноге у 14. минуту када је сјајно испратио продор и покушај Сантијага Солера, а Валенсија се није уплашила ни након што је после брзе контре Асале искористио пас Фаснакта и поравнао на 1:1 у 37. 

Брзо је играо домаћин, а мало након што се кренуло с центра, после лепог центаршута Солера са десне стране јунак меча Мина је само боцнуо лопту испред немоћног голмана за 2:1.

Све је било готово у 56. минуту када је Родриго проиграо разиграног Солера, а овај после сјајног спринта лепим ударцем крунисао одличну партију и украсио две асистенције. Марселинов тим потом је ушао у рутину, а у настојању да сачува велику предност помогао им је и везиста гостију Жуниор Саного, који је исклључен у 77. минуту због грубог прекршаја.

У екипи Јанг Бојса наступио је вечерас и српски интернационалац Миралем Сулејмани, који је ушао у игру у 46. минуту, али осим неколико корнера које је извео за госте није урадио ништа запаженије.

Резултати 4. кола:

среда

Група Е

Бајерн - АЕК 21.00 (Арена спорт 4)
Бенфика - Ајакс 21.00 (Арена спорт 1)

Табела: Ајакс 7, Бајерн 7, Бенфика 3, АЕК 0.

Група Ф

Лион - Хофенхајм 21.00 (Арена спорт 2 - мултипренос)
Манчестер сити - Шахтјор 21.00 (Арена спорт 5)

Табела: Манчестер сити 6, Лион 5, Шахтјор 2, Хофенхајм 2.

Група Г

ЦСКА Москва - Рома 1:2 (0:1)
/Сигурдсон 51 - Манолас 4, Пелегрини 59/

Викторија Плзењ - Реал Мадрид 21.00 (Арена спорт 3)

Табела: Рома (+1) 9, Реал 6, ЦСКА (+1) 4, Плзењ 1.

Група Х

Валенсија - Јанг Бојс 3:1
/Мина 14, 42, Солер 56 - Асале 37/

Јувентус - Манчестер јунајтед 21.00 (РТС 1)

Табела: Јувентус 9, Валенсија (+1) 5, Манчестер јунајтед 4, Јанг Бојс (+1) 1.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар