LŠ: Roma iz ofsajda u "nokaut" fazu, Junajted pod pritiskom!

Roma jednom nogom u osmini finala LŠ, Valensija ispred Junajteda.  Fudbaleri Rome pobedili su CSKA 2:1, dok je Valensija nadigrala Jang Bojs 3:1, u mečevima četvrtog kola Lige šampiona.  Burna utakmica odigrana je u Rusiji gde je "vučica" protiv desetorice domaćih stigla do tri boda pogotkom iz nedozvoljene pozicije.  Romin het-trik u Ligi šampiona: Preko Moskve do osmine finala! Još nije obezbeđen, ali posle trijumfa nad CSKA (2:1) plasman u nokaut fazu je blizu za Rimljane.  Kasno Sulejmani na Mestalju stiže: Mina i Soler uništili Jang Bojs! Slepi miševi se trijumfom od 3:1 približili osmini finala.

Fudbal 07.11.2018 | 21:10
LŠ: Roma iz ofsajda u "nokaut" fazu, Junajted pod pritiskom!
Matematički, tri tima i dalje imaju šanse za prolazak dalje u Grupi G.

Praktično, o učesniku "nokaut" faze Lige šampiona odlučeno je ove srede uveče na "Lužnjikiju" gde je turski arbitar Cunejt Čakir sa pomoćnicima oštetio domaćina i pomogao gostu da bez panike sačeka poslednjih 180 minuta.

Dok se čeka ishod druge utakmice, između Viktorije i Reala, ostaće upisano: CSKA Moskva - Roma 1:2 (0:1)!

Legendarni Igor Akinfejev "otvorio" je duel odvojen za termin od 18.55 novim kiksom i pomogao da gosti odu na odmor golom prednosti, a kada su se ekipe vratile na teren - stvari su  postale samo još interesantnije: regularni i neregularni golovi, crveni kartoni, promašeni ziceri i, posle svega, beg Rome na pet bodova prednosti u odnosu na sastav iz Moskve.

0:1 - Manolas (4)

Akinfejev, koji se posle Mundijala povukao iz reprezentacije Rusije, loše je procenio let lopte kod kornera koji je sa leve strane odlično izveo Pelegrini i praktično "pozvao" Kostasa Manolasa da postigne rani gol po hladnom vremenu.

Pelegriniju je tako postao prvi igrač sa asistencijom u tri uzastopne utakmice Lige šampiona još od 2007. i Klarensa Sedorfa, asa Milana.

Trener domaćih Viktor Gončarenko morao je u 12. minutu da napravi prinudnu izmenu, zbog povrede Marija Fernandeša umesto koga je zaigrao Georgi Šenikov.

Nikola Vlašić i Hordur Bjervin Magnuson dva puta propuštali su lepe prilike da izjednače pre poluvremena, a najbolja je otišla u nepovrat u 40. minutu kada se obrukao Ivan Obljakov. Na kraju je i Šenikov propustio priliku da pogodi mrežu, iako nije bio planiran za startnih 11, ali je Robin Olsen i to zaustavio.

Roma, u čijim redovima od starta nastupa kapiten reprezentacije Srbije Aleksandar Kolarov, bila je uglavnom u podređenom položaju do odlaska na pauzu, ali je i sama mogla da postigne gol - prvo se nije snašao Florenci, a onda je Kolarov tukao iz slobodnjaka u golmanov donji levi ugao i verovatno pomislio da je postigao gol, no "pojavio" se Akinfejev i donekle iskupio.

1:1 - Sirgurdson (51)

Svakako mu je lakše bilo kada je u 51. minutu odgledao impresivan beg svojih vezista iz presing zamke italijanskog tima, posle kog se sa polovine CSKA razvila brza kontra i šansa koju Arnor Sigurdson nije mogao da ne iskoristi - iako nje idealno primio loptu.

Najveće zasluge za izjednačenje "armejaca", zasluženo prema prikazanom u prvom poluvremenu, pripadaju Ilsatu Ahmetovu koji je u nezadrživom sprintu "izneo" loptu sa svoje polovine sve do ivice šesnaesterca, gde je Islanđanin bio spreman kao "zapeta puška".

2:1 - Pelegrini (59)

Navijači nisu stigli ni da se poraduju golu kako treba, a već su pogledima pratili u svlačionicu još jednog "vikinga", Hordura Bjervina Magnusona, koji je dobio direktan crveni karton za start na Džastina Klajverta u gol šansi.

Cunejt Čakir nije imao kud, mada su "armejci" imali i sreće utoliko što je brzonogi Holanđanin "skinuo" loptu Magnusonu sa noge van šesnaesterca, pa je izostao jedanaesterac. Nije, međutim, izostala brza kazna.

Pelegrini je samo dva minuta kasnije asistenciji iz prvog dodao gol u drugom poluvremenu, doduše iz ofsajd pozicije.

Treći pogodak na meču ne bi bio sporan da Edin Džeko nije potpuno bespotrebno "dirao" pas Brajana Kristantea za raspoloženog Pelegrinija, kom iskosa sa leve strane nije bilo teško da zatrese mrežu, ali su turski arbitri napravili previd i oštetili domaćina.

U Seriji A čak 15 koraka iza Juventusa. U Ligi šampiona ide sve po planu za Romu. Baš po planu, jer niko nije ni očekivao trijumf na premijeri u gostima prvaku Evrope, međutim, posle toga Vučica je ušla u ritam i rutinskim pobedama zasela na čelo tabele Grupe G, sa dobrim izgledima da u narednoj rundi, kad u Rim stigne uzdrmani Real, overi plasman u osminu finala Lige šampiona.

Petarda protiv Plzenja, laganih 3:0 sa CSKA na Olimpiku, a onda i 2:1 na Lužnjikiju protiv Moskovljana, koji jesu imali nalet s početka drugog dela, ne i dovoljno kapaciteta i discipline da ponove uspeh od pre 36 dana, kad je na istom mestu savladan kraljevski klub.

Posle dva vezana remija u prvenstvu, očekivala se reakcija italijanskog predstavnika. Koliko im je stalo da urade nešto važno ove večeri možda se najbolje može zaključiti na osnovu izdanja Lorenca Pelegrinija. Bivši vezista Sasuola direktan je „krivac“ za oba gola i potpisnik na trijumf koji timu Euzebija di Frančeska znači ne samo na rezultzatskom, već i planu samopouzdanja, posle nestabilne forme u poslednje vreme. Najpre centaršut iz kornera već u prvom opasnom napadu, pravo u peterac, gde jeKostas Manolas podsetio na lanjski gol Barseloni za inicijalno vođstvo, a potom snalažljivost na dodavanje Edina Džeka, za prvenac u evropskoj eliti.

Taj drugi gol dotukao je ambicije CSKA, iako su Rusi početkom drugog dela uspeli da se vrate u igru –Ilzat Ahmetov prošao 20-ak metara bez otpora pre nego što je proigrao Arnora Sigurdsona – ali je odmah posle izjednačenja u režiji Islanđanina njegov zemljak Hordur Magnuson zaradio drugi žuti karton zbog rušenja Džastina Kljaverta i praktično otvorio Romi vrata važnog trijumfa.

Uprkos sporadičnim atacima domaćina, Vučica (Aleksandar Kolarov igrao 90 minuta) je skoro peške sačuvala prednost i može spokojno da čeka 27. novembar kad u Rim dolazi Real, jer ima pet bodova više od Moskovljana.

SOLER I MINA POSLALI PORUKU JUNAJTEDU

Golovima Santija Mine oba puta na asistencije Karlosa Solera, u 14. i 42. minutu, domaćin je otišao na odmor sa golom prednosti iako su i gosti pogodili na "Mestalji".

Drugo poluvreme, međutim, nije donelo sličnu neizvesnost:

Valensija - Jang bojs 3:1 (2:1) u predigri utakmice između Juventusa i Mančester junajteda.

U duelu timova koji nisu zabeležili pobedu u prve tri runde gosti su kratko imali egal, posle pogotka Rožea Asalea u 37. minutu, ali je novu radost navijačima doneo 22-godišnji Mina, povratnik u startnu postavu posle duge pauze i teše povrede.

Soler je u 56. minutu postigao i prvi gol ove sezone, posle odlične lopte Rodriga u prostor. Iako je sprintao 30-ak metara sa loptom u nogama, 21-godišnjak je mirno i precizno plasirao loptu u dalji ugao udarcem desnom - sa desne strane.

Temperamentnih 36.480 navijača Valensije skočilo je u 77. minutu i s pravom tražilo od sudije rumunskgo arbitra Ištvana Kovača da Sekuu Sanogu pokaže direktan crveni karton - što se i dogodilo.

Fudbaler švajcarskog tima pregrubo je startovao na Fransesa Kokelana, kom je dugo ukazivana pomoć, ali je Francuz nastavio sa igrom. Kada bude video usporeni snimak, biće mu drago što je bio u stanju - Sanogo je bio blizu da mu nanese otvoreni prelom potkolenice.

Sa četiri boda iz dva meča sa Švajcarcima, ekipa trenera Marselina Garsije Torala bar na nekoliko sati biće na drugom mestu u grupi, a da li će tu i ostati zavisiće od ishoda derbija večeri zakazanog za 21 čas u Torinu. Juventus dočekuje Mančester junajted sa maksimalnih devet bodova iz prve tri runde, dok su "đavoli" u Italiju poneli samo četiri boda.

Valensija u narednom kolu gostuje Juventusu, pa dočekuje Mančester junajted, koji ima i meč sa Jang bojsom na "Old trafordu" pre puta na "Mestalju".

Sve je na Mestalji večeras bilo u znaku jednog čoveka koji je srušio švajcarskog prvaka. Santi Mina je sa dva gola približio Slepe miševe plasmanu u osminu finala Lige šampiona, dok Jang Bojsu ostaje još samo teorija posle ubedljivog poraza od 3:1.

Nije ovo sezona iz snova za španskog predstavnika, ni u Primeri ni u evropskoj eliti, ali eto, mic po mic, i Valensija je dospela na prag druge runde o kojoj će, ako ne bude nepredviđenih situacija, najverovatnije odlučivati u direktnom okršaju sa Mančester Junajtedom u poslednjem kolu pred svojom publikom.

Što se tiče ovog meča Santi Mina je sa dva gola trasirao put domaćinu ka trijumfu. Mestalja je prvi put ustala na noge u 14. minutu kada je sjajno ispratio prodor i pokušaj Santijaga Solera, a Valensija se nije uplašila ni nakon što je posle brze kontre Asale iskoristio pas Fasnakta i poravnao na 1:1 u 37. 

Brzo je igrao domaćin, a malo nakon što se krenulo s centra, posle lepog centaršuta Solera sa desne strane junak meča Mina je samo bocnuo loptu ispred nemoćnog golmana za 2:1.

Sve je bilo gotovo u 56. minutu kada je Rodrigo proigrao razigranog Solera, a ovaj posle sjajnog sprinta lepim udarcem krunisao odličnu partiju i ukrasio dve asistencije. Marselinov tim potom je ušao u rutinu, a u nastojanju da sačuva veliku prednost pomogao im je i vezista gostiju Žunior Sanogo, koji je isklljučen u 77. minutu zbog grubog prekršaja.

U ekipi Jang Bojsa nastupio je večeras i srpski internacionalac Miralem Sulejmani, koji je ušao u igru u 46. minutu, ali osim nekoliko kornera koje je izveo za goste nije uradio ništa zapaženije.

Rezultati 4. kola:

sreda

Grupa E

Bajern - AEK 21.00 (Arena sport 4)
Benfika - Ajaks 21.00 (Arena sport 1)

Tabela: Ajaks 7, Bajern 7, Benfika 3, AEK 0.

Grupa F

Lion - Hofenhajm 21.00 (Arena sport 2 - multiprenos)
Mančester siti - Šahtjor 21.00 (Arena sport 5)

Tabela: Mančester siti 6, Lion 5, Šahtjor 2, Hofenhajm 2.

Grupa G

CSKA Moskva - Roma 1:2 (0:1)
/Sigurdson 51 - Manolas 4, Pelegrini 59/

Viktorija Plzenj - Real Madrid 21.00 (Arena sport 3)

Tabela: Roma (+1) 9, Real 6, CSKA (+1) 4, Plzenj 1.

Grupa H

Valensija - Jang Bojs 3:1
/Mina 14, 42, Soler 56 - Asale 37/

Juventus - Mančester junajted 21.00 (RTS 1)

Tabela: Juventus 9, Valensija (+1) 5, Mančester junajted 4, Jang Bojs (+1) 1.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar