Избори у БиХ нису били демократски

Поводом одлуке Централне изборне комисије Босне и Херцеговине да објави званичне резултате Општих избора у БиХ, одржаних 7. октобра, предсједник Европске народне странке Јозеф Дол је изјавио да су забрињавајуће недемократске праксе на изборима у БиХ.

Босна и Херцеговина 06.11.2018 | 19:04
Избори у БиХ нису били демократски
„Дубоко сам забринут због уочених недемократских пракси од стране појединих политичких учесника ових избора. Прелиминарни извјештаји Међународне изборне посматрачке мисије, предвођене ОЕБС/Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР) су алармантни", казао је Дол.

Он наглашава да би избори били слободни и фер, бирачи не смију бити под притиском и политичким утицајем, а медији морају бити независни.

"Политички притисак на пензионере, застрашивање радника у јавном сектору, куповина гласова, препреке за гласање дијаспоре, неправилности везане за гласање путем поште и велики број неважећих гласова нису у складу са демократским стандардима", казао је предсједник Европске народне странке.

Каже да упркос напорима Европске народне партије, компромис за неопходне промјене Изборног закона није пронађен.

"Сада сви учесници политичких процеса морају заједно ставити интерес народа изнад личних и политичких интереса. Ово мора бити урађено да би се осигурали фер и слободни избори у будућности", поручио је лидер невропских народњака.

Упозорава да земља не може напредовати нити спроводити реформе без функционалних извршних институција и очекује од свих политичких лидера да заједно и конструктивно раде на формирању власти на свим нивоима.

"Реформама се треба обезбиједити будућност Босне и Херцеговине и њених грађана. Од реформи зависе независност правосуђа, заустављање корупције и поштивање владавине права. Тек тада, Босна и Херцеговина ће моћи да напредује на путу ка ЕУ, бити привлачнија за инвеститоре и понудити младима више могућности у својој земљи", казао је Дол.

БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Миле

06.11.2018 18:09

Добро јутро , то се види из авиона да овде нема демократије и демок. Избора него најнижи облик лакрдије

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

07.11.2018 06:35

Па ово је Балкан.

Name

Конацно

06.11.2018 18:19

Конацно да неко несто паметно казе везано за лоповске изборе. Јос само казите да укидате лоповски цик и уводите електронско гласање па да се нецем надамо. Овако поцнимо копати колективну гробницу само без вјерских лопуза молим

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово

07.11.2018 11:18

Ово је кур*ева демокрстија ,ма наје*али смо са Рудоњом.

Name

Ма коме то он?

06.11.2018 18:24

Када треба да побједе њихови фаворити,они це зазмирити на све неправилносри и на све сто је недомократско.Ако треба,спремни су изборе да прогласе и као посебан слуцај(као сто казу да је косово посебан слуцај).Видјели смо како је било на референдуму у Македонији.Казу успио референдум.А ЦГ није ни организовала референдум поводом уласка у НАТА,мада је то пракса.Знали су за исход и да це пропасти референдум.Итд.итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

????????

06.11.2018 18:38

Избори нису били демократски али формирајте власт сто прије????Е и овај се налупа свака му цаст!!!Одсад постено ХАХАХА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

06.11.2018 20:41

Па кадсу знале све еврооске институције дасе врси насиље засто нисте прогласили невазецим избирима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фј

06.11.2018 22:39

ИЗБОРИ.СУ.ЛАЗНИ.И.НЕ.ДЕМОКРАТСКИ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Елементарне ствари

07.11.2018 02:18

Хах добро јутро каква људска права у БиХ,па њих крси И сам уставни суд,гдје ви живите,то И врапци знају.

ОДГОВОРИТЕ