Izbori u BiH nisu bili demokratski

Povodom odluke Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da objavi zvanične rezultate Opštih izbora u BiH, održanih 7. oktobra, predsjednik Evropske narodne stranke Jozef Dol je izjavio da su zabrinjavajuće nedemokratske prakse na izborima u BiH.

Bosna i Hercegovina 06.11.2018 | 19:04
Izbori u BiH nisu bili demokratski
„Duboko sam zabrinut zbog uočenih nedemokratskih praksi od strane pojedinih političkih učesnika ovih izbora. Preliminarni izvještaji Međunarodne izborne posmatračke misije, predvođene OEBS/Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) su alarmantni", kazao je Dol.

On naglašava da bi izbori bili slobodni i fer, birači ne smiju biti pod pritiskom i političkim uticajem, a mediji moraju biti nezavisni.

"Politički pritisak na penzionere, zastrašivanje radnika u javnom sektoru, kupovina glasova, prepreke za glasanje dijaspore, nepravilnosti vezane za glasanje putem pošte i veliki broj nevažećih glasova nisu u skladu sa demokratskim standardima", kazao je predsjednik Evropske narodne stranke.

Kaže da uprkos naporima Evropske narodne partije, kompromis za neophodne promjene Izbornog zakona nije pronađen.

"Sada svi učesnici političkih procesa moraju zajedno staviti interes naroda iznad ličnih i političkih interesa. Ovo mora biti urađeno da bi se osigurali fer i slobodni izbori u budućnosti", poručio je lider nevropskih narodnjaka.

Upozorava da zemlja ne može napredovati niti sprovoditi reforme bez funkcionalnih izvršnih institucija i očekuje od svih političkih lidera da zajedno i konstruktivno rade na formiranju vlasti na svim nivoima.

"Reformama se treba obezbijediti budućnost Bosne i Hercegovine i njenih građana. Od reformi zavise nezavisnost pravosuđa, zaustavljanje korupcije i poštivanje vladavine prava. Tek tada, Bosna i Hercegovina će moći da napreduje na putu ka EU, biti privlačnija za investitore i ponuditi mladima više mogućnosti u svojoj zemlji", kazao je Dol.

BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Mile

06.11.2018 18:09

Dobro jutro , to se vidi iz aviona da ovde nema demokratije i demok. Izbora nego najniži oblik lakrdije

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

07.11.2018 06:35

Pa ovo je Balkan.

Name

Konacno

06.11.2018 18:19

Konacno da neko nesto pametno kaze vezano za lopovske izbore. Jos samo kazite da ukidate lopovski cik i uvodite elektronsko glasanje pa da se necem nadamo. Ovako pocnimo kopati kolektivnu grobnicu samo bez vjerskih lopuza molim

ODGOVORITE
Name

Ovo

07.11.2018 11:18

Ovo je kur*eva demokrstija ,ma naje*ali smo sa Rudonjom.

Name

Ma kome to on?

06.11.2018 18:24

Kada treba da pobjede njihovi favoriti,oni ce zazmiriti na sve nepravilnosri i na sve sto je nedomokratsko.Ako treba,spremni su izbore da proglase i kao poseban slucaj(kao sto kazu da je kosovo poseban slucaj).Vidjeli smo kako je bilo na referendumu u Makedoniji.Kazu uspio referendum.A CG nije ni organizovala referendum povodom ulaska u NATA,mada je to praksa.Znali su za ishod i da ce propasti referendum.Itd.itd.

ODGOVORITE
Name

????????

06.11.2018 18:38

Izbori nisu bili demokratski ali formirajte vlast sto prije????E i ovaj se nalupa svaka mu cast!!!Odsad posteno HAHAHA!!!

ODGOVORITE
Name

Austria

06.11.2018 20:41

Pa kadsu znale sve evrooske institucije dase vrsi nasilje zasto niste proglasili nevazecim izbirima

ODGOVORITE
Name

Fj

06.11.2018 22:39

IZBORI.SU.LAZNI.I.NE.DEMOKRATSKI..

ODGOVORITE
Name

Elementarne stvari

07.11.2018 02:18

Hah dobro jutro kakva ljudska prava u BiH,pa njih krsi I sam ustavni sud,gdje vi živite,to I vrapci znaju.

ODGOVORITE