ЦИК припрема државни удар!

Предсједник Социјалдемократске партије Босне и Херцеговине Нермин Никшић поручио је данас на прес-конференцији, на којој су присуствовали и предсједник наше странке Предраг Којовић те генерални секретар ДФ-а Златко Милетић, да Централна изборна комисија припрема одлуке које нису ништа друго него ''државни удар на Босну и Херцеговину''.

Босна и Херцеговина 06.11.2018 | 14:06
ЦИК припрема државни удар!
У просторијама Социјалдемократске партије Босне и Херцеговине (СДП БиХ) у Сарајеву данас је одржана пресс конференција на којој су се обратили челник ове странке Нермин Никшић, лидер Наше странке Предраг Којовић те генерални секретар Демократске фронте (ДФ) Златко Милетић.

Казавши како је ријеч о хитној конференцији, Никшић је подсјетио јавност да су у фебруару имали пресс на којем су упозорили шта ради Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ.

"Покушавали смо позвати људе из ЦИК-а, да их упозоримо да нико не може бити изнад устава. ЦИК ових дана разматра одлуку нешто радикалнију него тада. Нема никаквог спора да ЦИК може донијети одлуку о расподјели мандата. То значи да основа за израчун броја делегата треба бити попис и обавеза из Устава ФБиХ. Све друго је неуставно, све ће бити предмет уставности пред надлежним судом, а мислим и овдје и на кривичне одговорности чланова ЦИК-а", рекао је Никшић.

Никшић наводи да је и раније упозоравао на дјеловање ЦИК-а нагласивши да је крајње вријеме да ''ЦИК схвати да нико у овој земљи не може бити изнад Устава и закона''.

''Упозоравали смо и покушали позвати људе из ЦИК-а да схвате да нико у овој земљи не може бити изнад Устава и закона. Према информацијама које имамо, ЦИК ових дана разматра и има жељу да донесе одлуку нешто радикалнију него што је била она о којој смо прошли пут говорили. Нема никаквог спора да ЦИК може донијети одлуку о расподјели мандата уз поштивање Устава, основа за израчун броја делегата у Дому народа Парламента ФБиХ треба бити попис из 1991. године. Да из сваког кантона у Дом народа иде по један представник из сваког конститутивног народа уколико је најмање један изабран. Све остало је неуставно и све друго ће бити предмет и кривичне одговорности чланова ЦИК-а. Мислим да се нико не треба заваравати у ЦИК-у и да оваквим понашањем и кршењем Устава уствари не могу имати ни имунитет. Мислим да нико, а поготово ЦИК нема право кршити Дејтонски споразум јер БиХ ни у Дејтону није била подијељена на три етничке државице'', казао је Никшић

СДП ће учинити све да до тога не дође, не желе, како је Никшић поручио, "дозволити да се прекраја уређење ове земље, без измјена Устава - овим се жели омогућити да ХДЗ увијек буде у власти".

Никшић је нагласио како ХДЗ врши значајан притисак на чланове Уставног суда који нису из БиХ, да би утицали на њихову одлуку по апелацији Борјане Кришто, а преко својих заступника из ЕУ.

"То је недопустиво", оцијенио је шеф СДП-а. "Позивам све политичке субјекте који желе градити БиХ, све који желе да сви грађани буду једнаки, да не дозволе да овај план не успије. Било каква сарадња СДП-а у формирању власти на вишим нивоима од кантона увјетоват ће се измјеном Устава и увођењем електронског гласања јер то једино има смисла."

Лидер Наше странке, Предраг Којовић је казао како ће кренути у "стратешко парничење" у покушају да спасимо БиХ: "Морамо оспорити право ЦИК-а да донесе ову одлуку, јер је недопустиво да државни Парламент делегира органу управе да проводи одлуке. Друга ствар коју морамо оспорити јесте примјена Пописа из 2013. И, трећа ствар је инсистирање да уколико постоје изабрани заступници у кантонима они морају бити делегирани."

"Сутра је сједница Уставног суда која треба да одлучи по апелацији Борјане Кришто. Не могу довољно да нагласим колико је важна, јер ће нас вратити или корак уназад или послати мало ближе Еуропи. Надам се да ће Уставни суд донијети одлуку која ће БиХ омогућити да има европске вриједности и да не дискриминира грађане", мишљења је Којовић.

Генерални секретар ДФ-а, Златко Милетић је такође подвукао како ће истрајати на путу да сачувају БиХ каква је она сада. "Употријебићемо сва демократска средства која су нам расположива".

"Обратићемо се Уставном суду ако буде потребно и друго, обећавамо да ћемо све учинити да сви грађани буду исти и да се заштити уставни поредак", рекао је Милетић.

Никшић је потом казао и како ће, ако се овако настави, "блокирати конституисање власти на вишим нивоима гдје ми будемо могли": "Врло смо јасно рекли да је наш однос према националним странкама исти. Овдје су политичке партије које ми желимо да видимо у грађанском или лијевом блоку. Око овога би волио да се све странке изјасне, без обзира на оријентацију јер ово је опасна ситуација - сутра може бити ситуација да ЦИК мијења Устав! Тако да би требало да се сви изјасне о овоме."

Којовића не изненађује ни став међународне заједнице: "Имам утисак да су они јако лоше информирани или дезинформисани о ситуацији у БиХ."

Извор: Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ре

06.11.2018 13:24

А тросице пензију у БГ на води... Боли њјих за устав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

06.11.2018 14:12

Најпаметније вам је да поделите ту бих док јос имате ста ако Цовиц узме 3 ентитет тад сте пукли.Крвати вас увукосе да цепате Yу а сад сте ви на реду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дј

06.11.2018 14:21

криминалци.и.мафија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

06.11.2018 15:41

А вала ми је мука више од политике политичара полтрона избора и ових коментатора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

06.11.2018 16:28

Није та назови медјународна заједница лосе информисана,него је она генератор овог зла у овој земљи преко ових домацих бандита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кикирики Коспице

06.11.2018 18:26

како је ово вријеме досло најбоље је да висе не излазимо на изборе никако,сто да се тросе паре на организацијј кад се и онако гласа Бугарским возом, кад се у предузецу добије попуњен образац а враца празан, кад нема посматраца ил кад их се мало подмазе гласају и мртви и одсутни... и на крају се сви пријаве да су побиједили или барем покрадени. И тако сваки пута, од рата до данас јос нисмо имали постене изборе. Ал добро је бар нам странци не праве странке као послије рата гдје се давала лова за формирање странке па је то довело до тога да су људи русили гласацке кутије након сто би насли своје име на листи кандидата неке банана партије. Сад барем влада купи пар папака и ако фали за вецину која рукица цијена јој се зна. Могли би овако до прекосутра, нема користи. Нек Обрен и Миле узивају у љубави, знамо да су поплаве које су јуце биле вец заборављене и како су се тад та двојица гледали, тада су људске реакције биле пуно природније и без интереса и знало се да је Миле персона нон грата у Добоју а сад... И на крају је ту цик да људима одредјује за ког су гласали а сад и које су вјере и нације, могли су и без да се муцимо и вјерујемо у неко боље сутра да лијепо има по године прогласе побједу оних који треба да побиједе а ми да се у медјувремену у миру стигнемо спаковати за Њемацку, изгледа да и тамо има избора ал посо не зависи од тога коме си дао глас

ОДГОВОРИТЕ