CIK priprema državni udar!

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić poručio je danas na pres-konferenciji, na kojoj su prisustvovali i predsjednik naše stranke Predrag Kojović te generalni sekretar DF-a Zlatko Miletić, da Centralna izborna komisija priprema odluke koje nisu ništa drugo nego ''državni udar na Bosnu i Hercegovinu''.

Bosna i Hercegovina 06.11.2018 | 14:06
CIK priprema državni udar!
U prostorijama Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) u Sarajevu danas je održana press konferencija na kojoj su se obratili čelnik ove stranke Nermin Nikšić, lider Naše stranke Predrag Kojović te generalni sekretar Demokratske fronte (DF) Zlatko Miletić.

Kazavši kako je riječ o hitnoj konferenciji, Nikšić je podsjetio javnost da su u februaru imali press na kojem su upozorili šta radi Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

"Pokušavali smo pozvati ljude iz CIK-a, da ih upozorimo da niko ne može biti iznad ustava. CIK ovih dana razmatra odluku nešto radikalniju nego tada. Nema nikakvog spora da CIK može donijeti odluku o raspodjeli mandata. To znači da osnova za izračun broja delegata treba biti popis i obaveza iz Ustava FBiH. Sve drugo je neustavno, sve će biti predmet ustavnosti pred nadležnim sudom, a mislim i ovdje i na krivične odgovornosti članova CIK-a", rekao je Nikšić.

Nikšić navodi da je i ranije upozoravao na djelovanje CIK-a naglasivši da je krajnje vrijeme da ''CIK shvati da niko u ovoj zemlji ne može biti iznad Ustava i zakona''.

''Upozoravali smo i pokušali pozvati ljude iz CIK-a da shvate da niko u ovoj zemlji ne može biti iznad Ustava i zakona. Prema informacijama koje imamo, CIK ovih dana razmatra i ima želju da donese odluku nešto radikalniju nego što je bila ona o kojoj smo prošli put govorili. Nema nikakvog spora da CIK može donijeti odluku o raspodjeli mandata uz poštivanje Ustava, osnova za izračun broja delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH treba biti popis iz 1991. godine. Da iz svakog kantona u Dom naroda ide po jedan predstavnik iz svakog konstitutivnog naroda ukoliko je najmanje jedan izabran. Sve ostalo je neustavno i sve drugo će biti predmet i krivične odgovornosti članova CIK-a. Mislim da se niko ne treba zavaravati u CIK-u i da ovakvim ponašanjem i kršenjem Ustava ustvari ne mogu imati ni imunitet. Mislim da niko, a pogotovo CIK nema pravo kršiti Dejtonski sporazum jer BiH ni u Dejtonu nije bila podijeljena na tri etničke državice'', kazao je Nikšić

SDP će učiniti sve da do toga ne dođe, ne žele, kako je Nikšić poručio, "dozvoliti da se prekraja uređenje ove zemlje, bez izmjena Ustava - ovim se želi omogućiti da HDZ uvijek bude u vlasti".

Nikšić je naglasio kako HDZ vrši značajan pritisak na članove Ustavnog suda koji nisu iz BiH, da bi uticali na njihovu odluku po apelaciji Borjane Krišto, a preko svojih zastupnika iz EU.

"To je nedopustivo", ocijenio je šef SDP-a. "Pozivam sve političke subjekte koji žele graditi BiH, sve koji žele da svi građani budu jednaki, da ne dozvole da ovaj plan ne uspije. Bilo kakva saradnja SDP-a u formiranju vlasti na višim nivoima od kantona uvjetovat će se izmjenom Ustava i uvođenjem elektronskog glasanja jer to jedino ima smisla."

Lider Naše stranke, Predrag Kojović je kazao kako će krenuti u "strateško parničenje" u pokušaju da spasimo BiH: "Moramo osporiti pravo CIK-a da donese ovu odluku, jer je nedopustivo da državni Parlament delegira organu uprave da provodi odluke. Druga stvar koju moramo osporiti jeste primjena Popisa iz 2013. I, treća stvar je insistiranje da ukoliko postoje izabrani zastupnici u kantonima oni moraju biti delegirani."

"Sutra je sjednica Ustavnog suda koja treba da odluči po apelaciji Borjane Krišto. Ne mogu dovoljno da naglasim koliko je važna, jer će nas vratiti ili korak unazad ili poslati malo bliže Europi. Nadam se da će Ustavni sud donijeti odluku koja će BiH omogućiti da ima evropske vrijednosti i da ne diskriminira građane", mišljenja je Kojović.

Generalni sekretar DF-a, Zlatko Miletić je takođe podvukao kako će istrajati na putu da sačuvaju BiH kakva je ona sada. "Upotrijebićemo sva demokratska sredstva koja su nam raspoloživa".

"Obratićemo se Ustavnom sudu ako bude potrebno i drugo, obećavamo da ćemo sve učiniti da svi građani budu isti i da se zaštiti ustavni poredak", rekao je Miletić.

Nikšić je potom kazao i kako će, ako se ovako nastavi, "blokirati konstituisanje vlasti na višim nivoima gdje mi budemo mogli": "Vrlo smo jasno rekli da je naš odnos prema nacionalnim strankama isti. Ovdje su političke partije koje mi želimo da vidimo u građanskom ili lijevom bloku. Oko ovoga bi volio da se sve stranke izjasne, bez obzira na orijentaciju jer ovo je opasna situacija - sutra može biti situacija da CIK mijenja Ustav! Tako da bi trebalo da se svi izjasne o ovome."

Kojovića ne iznenađuje ni stav međunarodne zajednice: "Imam utisak da su oni jako loše informirani ili dezinformisani o situaciji u BiH."

Izvor: Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Re

06.11.2018 13:24

A trosice penziju u BG na vodi... Boli njjih za ustav

ODGOVORITE
Name

Virus

06.11.2018 14:12

Najpametnije vam je da podelite tu bih dok jos imate sta ako Covic uzme 3 entitet tad ste pukli.Krvati vas uvukose da cepate Yu a sad ste vi na redu.

ODGOVORITE
Name

Dj

06.11.2018 14:21

kriminalci.i.mafija

ODGOVORITE
Name

Istina

06.11.2018 15:41

A vala mi je muka više od politike političara poltrona izbora i ovih komentatora

ODGOVORITE
Name

Rale

06.11.2018 16:28

Nije ta nazovi medjunarodna zajednica lose informisana,nego je ona generator ovog zla u ovoj zemlji preko ovih domacih bandita.

ODGOVORITE
Name

Kikiriki Kospice

06.11.2018 18:26

kako je ovo vrijeme doslo najbolje je da vise ne izlazimo na izbore nikako,sto da se trose pare na organizacijj kad se i onako glasa Bugarskim vozom, kad se u preduzecu dobije popunjen obrazac a vraca prazan, kad nema posmatraca il kad ih se malo podmaze glasaju i mrtvi i odsutni... i na kraju se svi prijave da su pobijedili ili barem pokradeni. I tako svaki puta, od rata do danas jos nismo imali postene izbore. Al dobro je bar nam stranci ne prave stranke kao poslije rata gdje se davala lova za formiranje stranke pa je to dovelo do toga da su ljudi rusili glasacke kutije nakon sto bi nasli svoje ime na listi kandidata neke banana partije. Sad barem vlada kupi par papaka i ako fali za vecinu koja rukica cijena joj se zna. Mogli bi ovako do prekosutra, nema koristi. Nek Obren i Mile uzivaju u ljubavi, znamo da su poplave koje su juce bile vec zaboravljene i kako su se tad ta dvojica gledali, tada su ljudske reakcije bile puno prirodnije i bez interesa i znalo se da je Mile persona non grata u Doboju a sad... I na kraju je tu cik da ljudima odredjuje za kog su glasali a sad i koje su vjere i nacije, mogli su i bez da se mucimo i vjerujemo u neko bolje sutra da lijepo ima po godine proglase pobjedu onih koji treba da pobijede a mi da se u medjuvremenu u miru stignemo spakovati za Njemacku, izgleda da i tamo ima izbora al poso ne zavisi od toga kome si dao glas

ODGOVORITE