Шта све открива извјештај Инцка?!

Валентин Инцко, високи представник у БиХ, данас ће током представљања свог извјештаја Савјету безбједности УН-а о стању у БиХ информисати то тијело да Срби још нису конститутиван народ на цијелој територији ФБиХ, сазнају "Независне".

Босна и Херцеговина 06.11.2018 | 08:51
Шта све открива извјештај Инцка?!
Ипак, највећи дио свог извјештаја Инцко ће посветити изборном процесу и упозориће на много лоше реторике, застрашивање гласача, притисак на гласаче да гласају у складу с жељама појединих странака, али ће исто тако истаћи да је мало времена у кампањи посвећено владавини права, економским интеграцијама и стварању нових радних мјеста. Уз то ће указати и на негативне миграционе трендове који БиХ остављају без најпродуктивнијег дијела становништва.

Што се тиче избора, указаће и на то да стандарди Организације за европску безбједност и сарадњу у погледу организовања изборног процеса ни овај пут нису имплементирани. Подсјетиће и на примједбе од стране неких политичких партија и невладиних организација у вези са самим изборним процесом, а упозориће и на то да локални избори у Мостару нису одржани још од 2008. године.

Нове власти ће позвати да што прије дође до измјена Изборног закона како би се препоруке међународне заједнице имплементирале, али ће и упозорити на то да још није имплементирана одлука "Сејдић и Финци", која је важна не само с аспекта људских права него и аспекта европских интеграција.

Најважнији елементи његовог извјештаја, поред избора и помирења, биће и потреба стварања услова за владавину права, а указаће и на неке примјере у протеклом периоду, као и наставак европских интеграција.

Похвалиће слање одговора на упитник Европске комисије, а подсјетиће и на то да се припремају допунски одговори. Позваће власти да убрзају европски пут, а засад није јасно да ли ће у свом извјештају поменути и евроатлантске интеграције, с обзиром на то да се Русија противи таквој формулацији.

Инцко ће указати на примједбе Драгана Човића, предсједника ХДЗ БиХ, о начину избора Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ, а подсјетиће и на то да ништа није урађено да се имплементира одлука Уставног суда БиХ у предмету "Љубић", којом би био ријешен начин избора делегата у Дом народа ФБиХ.

Нагласиће и да власти БиХ нису урадиле много на реформама, а да је овај сазив парламента БиХ био један од најнеефикаснијих досад. Указаће и на оспоравања и кршења Дејтонског споразума и упозорити да се Дејтон не смије кршити.

Такође, Инцко ће, како сазнајемо, осудити повлачење Извјештаја о догађајима у и око Сребренице у љето 1995. године од стране Народне скупштине РС и истаћи да овакви потези штете помирењу и стварању услова за суживот у БиХ.

Једна од ријетких ствари које ће Инцко похвалити је усвајање измјена и допуна Закона о кривичном поступку.

У Центрима цивилних иницијатива БиХ слажу се са дијелом Инцковог извјештаја о томе да је власт лоше радила. Они истичу да је скоро половину мандата актуелна већина радила с нестабилном већином, а у посљедњих годину дана без икакве парламентарне већине.

"Парламентарна скупштина БиХ је позната у регији и шире по веома малом броју усвојених, али великом броју одбијених закона. ПС БиХ је актуални мандат окончала са свега једним одбијеним законом мање од броја усвојених", истакли су они.

Извор: Независне

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Тараба

06.11.2018 08:02

Одлази нераднице !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПСП (Покрет Средњи Прст)

06.11.2018 09:36

Како то да Додик Србима није обезбиједио конституивност у Федерацији БиХ. Ста мислите. А куне се и сваког дана понавља како има есклузивитет у застити српских интереса. Ми бисмо мозда могли да дамо одговор на то питање, али нам нико не би вјеровао.

Name

Горан

06.11.2018 15:52

Нема суживот, само комшије, добре.

Name

Ана

06.11.2018 08:03

додиков и бакиров полтрон!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој Ана

06.11.2018 09:58

Немој се петљат гдје несто не знас

Name

Хехе

06.11.2018 08:04

Шта открива? А ништа богами. Све ово што ће да "излупета" смо и досад и без њега знали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

06.11.2018 08:10

Па немој млатити,него РЕЖИ и то без одуговлачења...све,сто ти лапрдас ми обицни смртници знамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

06.11.2018 08:13

Уз дужно и нужно поштовање, иако сам против институције високог представника као такве, сматрам да је његова улога и мјесто у овом тренутку нужна! Зашто? Зато што нису били доследни у имплементацији Дејтона, што нису својим мјерама које имају на располагању довели до Владавине права, што су дозволили корупцију и криминал,што нису санкционирали и уклонили с политичке и јавне сцене све оне чији су поступци били и остали нељудски,криминални и злочиначки! Што нису показали и оспособили младе људе да се боре против окорјелих криминалаца тако да их јавно ,чињенично и без имало патрона дискредитирају и уклоне на издржавање казни за почињени криминал и недјела! Тек тад ,а након ових искустава са задњих избора,опћег стања у земљи,опћег незадовољства већине народа у БиХ, кад се ово доведе у нормално,законито и људско стање,он може ићи и склонити се из ове земље! У овом моменту дјелује да је саучесник у свему што неваљала и пред неким мора дати многе одговоре и сносити санкције! Под условима да није инсталиран да ствара овако стање! А,ако то јесте....нема нам спаса и онда смо посљедица међународне завјере у њој локални бодови раде шта хоће уз помоћ високог представника! Онда извјештај представља фарсу и лаж је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво, Робине

06.11.2018 11:43

Свака част на коментару!

Name

Xx

06.11.2018 08:15

Мора и он неста да прица засто добија толику плату

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.11.2018 09:45

Јојјјј дај сватите вец једном не плаца босна и народ његову плату.

Name

израелац

06.11.2018 08:15

А они ће га питати шта је он подузео по свим тим питањима и проблемима.. а он ће им рећи па ништа, ето ја вам само кажем шта има тамо... хаххахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

06.11.2018 08:16

Вјероватно ће оклеветати Додика па са њим у Аустрију на подјелу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

инКо тест

06.11.2018 08:20

Високи представник већ годинама не користи "бонска овлаштења", Ја мислим да обичан народ не би имао ништа против да Он коначно наметне амандмане на изборни закон и да се уведе електронско гласање, ово бројање папира више нема смисла, електронско гласање и резултати за пола сата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоце то

06.11.2018 08:55

Дабогда ти Инцко у куци наметао.

Name

Доста те је Инцко!

06.11.2018 08:43

Ово је моје лично мишљење и не мора га нико од вас подржати. Ја сматрам да се госпон Инцко превише мјеша у договоре господина Додика и Драгана Човића. Нисмо ми блентави, сви ми знамо шта он мисли са оним „да Срби још нису конститутиван народ на цијелој територији ФБиХ“ и да се то односи на такозване „хрватске“ кантоне. Ово је циљани напад на српско-хрватско јединство и на наше добре односе са Хрватима, за које је заслужан господин Додик. Ово није фер шта ЕУ и госпон Инцко раде. Толико од мене! Угодан дан вам желим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

6

06.11.2018 09:15

Тако је Ицко додјите и уведите овде систем СТАВИТЕ НАС ПОД СОЈУ ЧИЗМУ..Спасите ово саке јада народа ови домаци лопови нас унистисе..УЦИНИТЕ НЕСТО немозе бити горе..од овога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

06.11.2018 16:53

Зар овај јос постоји,а сто је најтрагицније узима дебеле паре с насих ледја,низаста.

ОДГОВОРИТЕ