Šta sve otkriva izvještaj Incka?!

Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, danas će tokom predstavljanja svog izvještaja Savjetu bezbjednosti UN-a o stanju u BiH informisati to tijelo da Srbi još nisu konstitutivan narod na cijeloj teritoriji FBiH, saznaju "Nezavisne".

Bosna i Hercegovina 06.11.2018 | 08:51
Šta sve otkriva izvještaj Incka?!
Ipak, najveći dio svog izvještaja Incko će posvetiti izbornom procesu i upozoriće na mnogo loše retorike, zastrašivanje glasača, pritisak na glasače da glasaju u skladu s željama pojedinih stranaka, ali će isto tako istaći da je malo vremena u kampanji posvećeno vladavini prava, ekonomskim integracijama i stvaranju novih radnih mjesta. Uz to će ukazati i na negativne migracione trendove koji BiH ostavljaju bez najproduktivnijeg dijela stanovništva.

Što se tiče izbora, ukazaće i na to da standardi Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u pogledu organizovanja izbornog procesa ni ovaj put nisu implementirani. Podsjetiće i na primjedbe od strane nekih političkih partija i nevladinih organizacija u vezi sa samim izbornim procesom, a upozoriće i na to da lokalni izbori u Mostaru nisu održani još od 2008. godine.

Nove vlasti će pozvati da što prije dođe do izmjena Izbornog zakona kako bi se preporuke međunarodne zajednice implementirale, ali će i upozoriti na to da još nije implementirana odluka "Sejdić i Finci", koja je važna ne samo s aspekta ljudskih prava nego i aspekta evropskih integracija.

Najvažniji elementi njegovog izvještaja, pored izbora i pomirenja, biće i potreba stvaranja uslova za vladavinu prava, a ukazaće i na neke primjere u proteklom periodu, kao i nastavak evropskih integracija.

Pohvaliće slanje odgovora na upitnik Evropske komisije, a podsjetiće i na to da se pripremaju dopunski odgovori. Pozvaće vlasti da ubrzaju evropski put, a zasad nije jasno da li će u svom izvještaju pomenuti i evroatlantske integracije, s obzirom na to da se Rusija protivi takvoj formulaciji.

Incko će ukazati na primjedbe Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH, o načinu izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a podsjetiće i na to da ništa nije urađeno da se implementira odluka Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić", kojom bi bio riješen način izbora delegata u Dom naroda FBiH.

Naglasiće i da vlasti BiH nisu uradile mnogo na reformama, a da je ovaj saziv parlamenta BiH bio jedan od najneefikasnijih dosad. Ukazaće i na osporavanja i kršenja Dejtonskog sporazuma i upozoriti da se Dejton ne smije kršiti.

Takođe, Incko će, kako saznajemo, osuditi povlačenje Izvještaja o događajima u i oko Srebrenice u ljeto 1995. godine od strane Narodne skupštine RS i istaći da ovakvi potezi štete pomirenju i stvaranju uslova za suživot u BiH.

Jedna od rijetkih stvari koje će Incko pohvaliti je usvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku.

U Centrima civilnih inicijativa BiH slažu se sa dijelom Inckovog izvještaja o tome da je vlast loše radila. Oni ističu da je skoro polovinu mandata aktuelna većina radila s nestabilnom većinom, a u posljednjih godinu dana bez ikakve parlamentarne većine.

"Parlamentarna skupština BiH je poznata u regiji i šire po veoma malom broju usvojenih, ali velikom broju odbijenih zakona. PS BiH je aktualni mandat okončala sa svega jednim odbijenim zakonom manje od broja usvojenih", istakli su oni.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Taraba

06.11.2018 08:02

Odlazi neradnice !!!

ODGOVORITE
Name

PSP (Pokret Srednji Prst)

06.11.2018 09:36

Kako to da Dodik Srbima nije obezbijedio konstituivnost u Federaciji BiH. Sta mislite. A kune se i svakog dana ponavlja kako ima eskluzivitet u zastiti srpskih interesa. Mi bismo mozda mogli da damo odgovor na to pitanje, ali nam niko ne bi vjerovao.

Name

Горан

06.11.2018 15:52

Нема суживот, само комшије, добре.

Name

Aна

06.11.2018 08:03

додиков и бакиров полтрон!!

ODGOVORITE
Name

Joj Ana

06.11.2018 09:58

Nemoj se petljat gdje nesto ne znas

Name

Хехе

06.11.2018 08:04

Шта открива? А ништа богами. Све ово што ће да "излупета" смо и досад и без њега знали.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

06.11.2018 08:10

Pa nemoj mlatiti,nego REŽI i to bez odugovlačenja...sve,sto ti laprdas mi obicni smrtnici znamo

ODGOVORITE
Name

Robin Hud

06.11.2018 08:13

Uz dužno i nužno poštovanje, iako sam protiv institucije visokog predstavnika kao takve, smatram da je njegova uloga i mjesto u ovom trenutku nužna! Zašto? Zato što nisu bili dosledni u implementaciji Dejtona, što nisu svojim mjerama koje imaju na raspolaganju doveli do Vladavine prava, što su dozvolili korupciju i kriminal,što nisu sankcionirali i uklonili s političke i javne scene sve one čiji su postupci bili i ostali neljudski,kriminalni i zločinački! Što nisu pokazali i osposobili mlade ljude da se bore protiv okorjelih kriminalaca tako da ih javno ,činjenično i bez imalo patrona diskreditiraju i uklone na izdržavanje kazni za počinjeni kriminal i nedjela! Tek tad ,a nakon ovih iskustava sa zadnjih izbora,općeg stanja u zemlji,općeg nezadovoljstva većine naroda u BiH, kad se ovo dovede u normalno,zakonito i ljudsko stanje,on može ići i skloniti se iz ove zemlje! U ovom momentu djeluje da je saučesnik u svemu što nevaljala i pred nekim mora dati mnoge odgovore i snositi sankcije! Pod uslovima da nije instaliran da stvara ovako stanje! A,ako to jeste....nema nam spasa i onda smo posljedica međunarodne zavjere u njoj lokalni bodovi rade šta hoće uz pomoć visokog predstavnika! Onda izvještaj predstavlja farsu i laž je!

ODGOVORITE
Name

Bravo, Robine

06.11.2018 11:43

Svaka čast na komentaru!

Name

Xx

06.11.2018 08:15

Mora i on nesta da prica zasto dobija toliku platu

ODGOVORITE
Name

Re

06.11.2018 09:45

Jojjjj daj svatite vec jednom ne placa bosna i narod njegovu platu.

Name

izraelac

06.11.2018 08:15

A oni će ga pitati šta je on poduzeo po svim tim pitanjima i problemima.. a on će im reći pa ništa, eto ja vam samo kažem šta ima tamo... hahhahah

ODGOVORITE
Name

Мирослав

06.11.2018 08:16

Вјероватно ће оклеветати Додика па са њим у Аустрију на подјелу.

ODGOVORITE
Name

inKo test

06.11.2018 08:20

Visoki predstavnik već godinama ne koristi "bonska ovlaštenja", Ja mislim da običan narod ne bi imao ništa protiv da On konačno nametne amandmane na izborni zakon i da se uvede elektronsko glasanje, ovo brojanje papira više nema smisla, elektronsko glasanje i rezultati za pola sata.

ODGOVORITE
Name

Hoce to

06.11.2018 08:55

Dabogda ti Incko u kuci nametao.

Name

Dosta te je Incko!

06.11.2018 08:43

Ovo je moje lično mišljenje i ne mora ga niko od vas podržati. Ja smatram da se gospon Incko previše mješa u dogovore gospodina Dodika i Dragana Čovića. Nismo mi blentavi, svi mi znamo šta on misli sa onim „da Srbi još nisu konstitutivan narod na cijeloj teritoriji FBiH“ i da se to odnosi na takozvane „hrvatske“ kantone. Ovo je ciljani napad na srpsko-hrvatsko jedinstvo i na naše dobre odnose sa Hrvatima, za koje je zaslužan gospodin Dodik. Ovo nije fer šta EU i gospon Incko rade. Toliko od mene! Ugodan dan vam želim!

ODGOVORITE
Name

6

06.11.2018 09:15

Tako je Icko dodjite i uvedite ovde sistem STAVITE NAS POD SOJU ČIZMU..Spasite ovo sake jada naroda ovi domaci lopovi nas unistise..UCINITE NESTO nemoze biti gore..od ovoga

ODGOVORITE
Name

Rale

06.11.2018 16:53

Zar ovaj jos postoji,a sto je najtragicnije uzima debele pare s nasih ledja,nizasta.

ODGOVORITE