Прича: "2:38 минута чисте фудбалске магије"...!

Какве везе имају Будимпешта, Њујорк, Ливерпул и култна песма "Yоу'лл Невер Wалк Алоне"? Како је уопште настала та песма? Зашто је у Ливерпулу таблоид "Сан" (Тхе Сун) малтене забрањен? Сазнајте у овом тексту.

Фудбал 05.11.2018 | 23:45
Прича: "2:38 минута чисте фудбалске магије"...!
Спортски ТВ коментатори који имају слуха и осећаја за дешавања на трибинама утишају се или престану да говоре пре почетка утакмица чији је домаћин Ливерпул. Тада цео Енфилд одзвања од песме "Yоу'лл Невер Wалк Алоне", која и оне који нису љубитељи овог чувеног енглеског клуба, просто тера да се најеже.

Навијачи Ливерпула је певају пркосно, гордо, поручујући пре свега играчима да ће бити уз њих и кад не иде, кад је лоше, кад се надвију тамни облаци. И тако већ 50 година.

"Два минута и 38 секунди чисте магије", коментар је званичног спикера на стадиону Енфилда, чији је задатак између осталог и да пушта ову песму на разгласу пред сваку утакмицу.

Настанак ове песме, односно њени корени побудила је интересовање навијача Борусије ДортмундЈоакима Крола, тачније редитеља Андре Шафера који је направио спектакуларан документарни филм "Yоу'лл Невер Wалк Алоне", који је проглашен за најбољи на Парелел фестивалу одржаном у Београду. 

За ову песму најзаслужнији је један Мађар. Да, Мађар по имену Ференц Молнар. Још почетком 20. века овај контроверзни глумац и драматург направио је представу "Лилиом" из које је, када је емигрирао за Америку, настао мјузикл "Карусел", који се сматра најбољом представом овог жанра у претходном веку. Иако је испрва био против да се његова драмске представа претвори у мјузикл, попустио је под "аргументима"  новца. И тако су писац Оскар Хамерштајн и композитор Ричард Роџерс направили песму која је постала глобално омиљена у фудбалском свету. 

Шездесетих година прошлог ливерпулска музичка сцена је завладала топ-листа, најпре у Великој Британији, па широм света. Битлси су харали, али уз њих још један домаћи момак Гери Марсден (они га изговарају Џери) и "Песмејкерс". Џери је ову песму чуо сасвим случајно. Отишао је у биоскоп да погледа филм "Станлио и Олио", које је обожавао. После те пројекције, на репертоару је био мјузикл "Карусел", за који баш и није био загрејан, али је одлучио да остане како би потом још једном гледао омиљене јунаке - Станлија и Олија. 

И таман док га је хватао сан, у мјузиклу је почела ОНА песма. 

"Ух, па ово је одлично! Какве речи и мелодија!", помислио је Гери, одједном се разбудивши. 

Сутрадан је дошао до момака из бенда и рекао им: "Ову песму хоћу да одсвирамо и снимимо!". Гледали су га чудно, али су пристали. Чувени продуцент Брајан Епстајн је најпре одбијао да сними ову песму, јер су они ипак били рокери.

Гери је инсистирао, Брајан је попустио. И одмах прве недеље након објављивања песме Гери и Песмејкерси су избили на врх топ-листа! 

У то време на стадиону Енфилда био је обичај да се пре утакмица пушта 10 најбољих песама са музичке листе. Публика је волела да пева "Yоу'лл Невер Wалк Алоне". Када је та песма сишла са ТОП10 најбољих, спикер на Енфилду је престао да је пушта, али добијао је критике. 

Тражили су још, без обзира на то што није више била у врху листе! 

И тако је ова песма остала до дана данашњег да буде химна навијача Ливерпула. 

"Отац ме је као клинца вдио на утакмице Евертона. Они су били ОК, али то није било то. Када сам отишао први пут на утакмицу Ливерула и видео сам како играју, одмах сам себи рекао - ово је то", присећа се Гери.

Први пут када је био на стадиону а емитована је његова верзија песме "Yоу'лл Невер Wалк Алоне" није могао да верује - цео Енфилд је певао! 

"Ова песма има веома јаке речи и поруку - говори ти немој да клонеш, када је олуја, подигни главу и корачај, не плаши се таме... Траже људи од мене да ову песму изводим на сахранама. Кажем им: 'Па, има сигурно прикладнијих песама за те прилике', а они ми одговарају: 'Ова песма је као молитва'. И тако, готово свако вече на бини ја изговарам 'молитву', тако да ћу сигурно да одем у Рај. Хеј, чујеш ли ме ти горе", рекао је Гери Марсден кроз смех.

Џорџ Септон, спикер на стадиону Енфилд више од 40 година, испричао је анегдоту. 

"Једном се догодило да је ЦД нешто забаговао, престао да ради усред песме. Међутим, сви на стадиону су наставили да певају 'Yоу'лл Невер Wалк Алоне' и то још гласније. Мислили су да сам намерно угасио песму како би гласови навијача дошли до изражаја и сви су ме хвалили због тога", рекао је Септон смејући се. 

Подсетио је и на чувено финале Лиге шампиона Милан - Ливерпул у Истанбулу 2005. године, када је италијански тим водио водио 3:0 на полувремену, али се у наставку догодио чудесан преокрет. Тачније, изједначење, па су црвени из Енглеске добили на пенале и шокирали миланезе и цео фудбалски свет. Био је то епски преокрет!

"Играчи су ми причали да су им навијачи дали додатну снагу и мотив када су чули у свлачионици како одјекује 'Yоу'лл Невер Wалк Алоне'", испричао је спикер на Енфилду.

ПОДСЕТИТЕ СЕ ТОГА



У филму, чији вас аутор маестрално води кроз причу о песми, али и кроз градове који су имали везе са њеним настанком, сазнаћете и како су навијачи Борусије из Дортмунда преузели "Yоу'лл Невер Wалк Алоне" и потом тражили од локалног бенда да је мало другачије аранжира (додали су само јаче басове), где су најбоље кобасице у том немачком граду, чућете како немачки камерни хор изводи ову песму, видећете како је локални свештеник у Дортмунду "украсио" цркву мотивима Борусије...

Чућете и потресну причу о трагедији на Хилсбороу када је пред меч против Шефилда погинуло 96 навијача Ливерпула и зашто већ готово 30 година ЦЕО ЛИВЕРПУЛ бојкотује лондонски таблоид "Сан" (Тхе Сун).

ПОГЛЕДАЈТЕ ТРЕЈЛЕР ФИЛМА "YОУ'лл НЕВЕР WАЛК АЛОНЕ"



Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар