Priča: "2:38 minuta čiste fudbalske magije"...!

Kakve veze imaju Budimpešta, Njujork, Liverpul i kultna pesma "You'll Never Walk Alone"? Kako je uopšte nastala ta pesma? Zašto je u Liverpulu tabloid "San" (The Sun) maltene zabranjen? Saznajte u ovom tekstu.

Fudbal 05.11.2018 | 23:45
Priča: "2:38 minuta čiste fudbalske magije"...!
Sportski TV komentatori koji imaju sluha i osećaja za dešavanja na tribinama utišaju se ili prestanu da govore pre početka utakmica čiji je domaćin Liverpul. Tada ceo Enfild odzvanja od pesme "You'll Never Walk Alone", koja i one koji nisu ljubitelji ovog čuvenog engleskog kluba, prosto tera da se naježe.

Navijači Liverpula je pevaju prkosno, gordo, poručujući pre svega igračima da će biti uz njih i kad ne ide, kad je loše, kad se nadviju tamni oblaci. I tako već 50 godina.

"Dva minuta i 38 sekundi čiste magije", komentar je zvaničnog spikera na stadionu Enfilda, čiji je zadatak između ostalog i da pušta ovu pesmu na razglasu pred svaku utakmicu.

Nastanak ove pesme, odnosno njeni koreni pobudila je interesovanje navijača Borusije DortmundJoakima Krola, tačnije reditelja Andre Šafera koji je napravio spektakularan dokumentarni film "You'll Never Walk Alone", koji je proglašen za najbolji na Parelel festivalu održanom u Beogradu. 

Za ovu pesmu najzaslužniji je jedan Mađar. Da, Mađar po imenu Ferenc Molnar. Još početkom 20. veka ovaj kontroverzni glumac i dramaturg napravio je predstavu "Liliom" iz koje je, kada je emigrirao za Ameriku, nastao mjuzikl "Karusel", koji se smatra najboljom predstavom ovog žanra u prethodnom veku. Iako je isprva bio protiv da se njegova dramske predstava pretvori u mjuzikl, popustio je pod "argumentima"  novca. I tako su pisac Oskar Hamerštajn i kompozitor Ričard Rodžers napravili pesmu koja je postala globalno omiljena u fudbalskom svetu. 

Šezdesetih godina prošlog liverpulska muzička scena je zavladala top-lista, najpre u Velikoj Britaniji, pa širom sveta. Bitlsi su harali, ali uz njih još jedan domaći momak Geri Marsden (oni ga izgovaraju Džeri) i "Pesmejkers". Džeri je ovu pesmu čuo sasvim slučajno. Otišao je u bioskop da pogleda film "Stanlio i Olio", koje je obožavao. Posle te projekcije, na repertoaru je bio mjuzikl "Karusel", za koji baš i nije bio zagrejan, ali je odlučio da ostane kako bi potom još jednom gledao omiljene junake - Stanlija i Olija. 

I taman dok ga je hvatao san, u mjuziklu je počela ONA pesma. 

"Uh, pa ovo je odlično! Kakve reči i melodija!", pomislio je Geri, odjednom se razbudivši. 

Sutradan je došao do momaka iz benda i rekao im: "Ovu pesmu hoću da odsviramo i snimimo!". Gledali su ga čudno, ali su pristali. Čuveni producent Brajan Epstajn je najpre odbijao da snimi ovu pesmu, jer su oni ipak bili rokeri.

Geri je insistirao, Brajan je popustio. I odmah prve nedelje nakon objavljivanja pesme Geri i Pesmejkersi su izbili na vrh top-lista! 

U to vreme na stadionu Enfilda bio je običaj da se pre utakmica pušta 10 najboljih pesama sa muzičke liste. Publika je volela da peva "You'll Never Walk Alone". Kada je ta pesma sišla sa TOP10 najboljih, spiker na Enfildu je prestao da je pušta, ali dobijao je kritike. 

Tražili su još, bez obzira na to što nije više bila u vrhu liste! 

I tako je ova pesma ostala do dana današnjeg da bude himna navijača Liverpula. 

"Otac me je kao klinca vdio na utakmice Evertona. Oni su bili OK, ali to nije bilo to. Kada sam otišao prvi put na utakmicu Liverula i video sam kako igraju, odmah sam sebi rekao - ovo je to", priseća se Geri.

Prvi put kada je bio na stadionu a emitovana je njegova verzija pesme "You'll Never Walk Alone" nije mogao da veruje - ceo Enfild je pevao! 

"Ova pesma ima veoma jake reči i poruku - govori ti nemoj da kloneš, kada je oluja, podigni glavu i koračaj, ne plaši se tame... Traže ljudi od mene da ovu pesmu izvodim na sahranama. Kažem im: 'Pa, ima sigurno prikladnijih pesama za te prilike', a oni mi odgovaraju: 'Ova pesma je kao molitva'. I tako, gotovo svako veče na bini ja izgovaram 'molitvu', tako da ću sigurno da odem u Raj. Hej, čuješ li me ti gore", rekao je Geri Marsden kroz smeh.

Džordž Septon, spiker na stadionu Enfild više od 40 godina, ispričao je anegdotu. 

"Jednom se dogodilo da je CD nešto zabagovao, prestao da radi usred pesme. Međutim, svi na stadionu su nastavili da pevaju 'You'll Never Walk Alone' i to još glasnije. Mislili su da sam namerno ugasio pesmu kako bi glasovi navijača došli do izražaja i svi su me hvalili zbog toga", rekao je Septon smejući se. 

Podsetio je i na čuveno finale Lige šampiona Milan - Liverpul u Istanbulu 2005. godine, kada je italijanski tim vodio vodio 3:0 na poluvremenu, ali se u nastavku dogodio čudesan preokret. Tačnije, izjednačenje, pa su crveni iz Engleske dobili na penale i šokirali milaneze i ceo fudbalski svet. Bio je to epski preokret!

"Igrači su mi pričali da su im navijači dali dodatnu snagu i motiv kada su čuli u svlačionici kako odjekuje 'You'll Never Walk Alone'", ispričao je spiker na Enfildu.

PODSETITE SE TOGA



U filmu, čiji vas autor maestralno vodi kroz priču o pesmi, ali i kroz gradove koji su imali veze sa njenim nastankom, saznaćete i kako su navijači Borusije iz Dortmunda preuzeli "You'll Never Walk Alone" i potom tražili od lokalnog benda da je malo drugačije aranžira (dodali su samo jače basove), gde su najbolje kobasice u tom nemačkom gradu, čućete kako nemački kamerni hor izvodi ovu pesmu, videćete kako je lokalni sveštenik u Dortmundu "ukrasio" crkvu motivima Borusije...

Čućete i potresnu priču o tragediji na Hilsborou kada je pred meč protiv Šefilda poginulo 96 navijača Liverpula i zašto već gotovo 30 godina CEO LIVERPUL bojkotuje londonski tabloid "San" (The Sun).

POGLEDAJTE TREJLER FILMA "YOU'll NEVER WALK ALONE"



Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar